​Iedereen moet commissie betalen op Google Play, behalve Spotify

​Iedereen moet commissie betalen op Google Play, behalve Spotify

Vorig artikel Volgend artikel

Als je een app in de Play Store wil zetten, dan kun je erop rekenen dat Google maar liefst 30 procent van je inkomsten opeist (en in sommige gevallen 15 procent). Een bizar hoog bedrag en de Play Store is dan ook een echte cash cow voor het bedrijf. Alleen aan Spotify verdient het niet zoveel en dat komt omdat het heeft afgesproken dat die geen commissie hoeft af te dragen.

Commissie op Google Play

Er is de laatste tijd veel te doen rondom de commissies in de Google Play Store en dat heeft er alles mee te maken dat Google momenteel in allerlei rechtszaken verwikkeld is waarin dat naar voren komt. De machtspositie van het bedrijf wordt in twijfel getrokken, maar ook het hele akkefietje met Fortnite laait weer op nu die rechtszaken zijn begonnen. Klinkt vervelend, maar dat is het juist niet. Er komen dankzij rechtszaken vaak allerlei interne zaken naar boven waar wij als publiek van kunnen leren.

Zo ook de geheime deal die Google sloot met Spotify om het bedrijf te paaien. Waar andere bedrijven -waaronder dus het bedrijf achter Fortnite- keihard strijden om te zorgen dat ze hun eigen betaalsysteem mogen gebruiken en minder hoeven af te staan van die inkomsten, fietste Spotify er al lang geleden een deal in met Google. Spotify betaalt helemaal geen commissie wanneer het zijn eigen betaalsysteem gebruikt. Gebruikt het Googles betaalsysteem, dan is het slechts 4 procent van de inkomsten kwijt aan de techgigant. Dit is bij andere bedrijven 15 procent.

Dealtjes sluiten

Google wilde niet dat dit uitlekte, omdat het natuurlijk niet bepaald sterk overkomt in de onderhandelingen met andere app-ontwikkelaars. Waarom Spotify zo’n deal gedaan kreeg? Omdat het populair is. Google is ervan overtuigd dat wanneer het geen Spotify bood binnen Play, mensen geen Android-telefoons zouden kopen. Een beetje overdreven denken wij: er zijn genoeg andere streamingdiensten die mensen waarschijnlijk dan hadden gekozen.

Het grappige is dat Google hier precies hetzelfde doet als wat Spotify van plan is: grote, rijke bedrijven nog groter en rijker maken, terwijl voor kleinere bedrijven gewoon dezelfde harde regels gelden. Spotify overweegt momenteel om niet zo snel meer uit te betalen als je een x aantal streams hebt gehaald, maar dat aantal dat je moet behalen dus omhoog te gooien. Hierdoor wordt het voor beginnend artiesten nog moeilijker om betaald te krijgen voor hun arbeid.

Spotify in de Play Store

Nu is het niet zo dat Spotify dit zomaar krijgt en dat is het. Beide bedrijven hebben daarnaast flinke bedragen geïnvesteerd en productintegraties mogelijk gemaakt. Maar ja, Spotify zal zich waarschijnlijk doodlachen met zo’n deal. Het maakt sinds een paar jaar winst en komt er erg goed vanaf met een deal als deze. Het heeft vele miljoenen luisteraars die maandelijks geld betalen aan de muziekstreamer.

Het is onbekend wie er nog meer zo’n deal met Google hebben. Google lijkt het zelf allemaal heel normaal te vinden: het wil nu eenmaal bepaalde ervaringen kunnen bieden om Android aantrekkelijk te maken voor mensen. Spotify heeft daar geluk mee. Het is ook erg uitgesproken over de commissie die het moet betalen over in-app aankopen: het gebruikt hierdoor het betaalsysteem van Apple helemaal niet meer.

Kortom, achter de schermen speelt er heel veel en sluit Google deals met de succesvolle partijen, terwijl het kleinere apps lijkt achter te stellen. Althans, het wil niet zeggen met wie het nog meer deals heeft, maar luisterend naar de argumentatie moet dit toch wel de conclusie zijn.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...