Apple-fan? Je kunt Spotify straks niet meer betalen

Apple-fan? Je kunt Spotify straks niet meer betalen

Vorig artikel Volgend artikel

Heb je een iPhone en vind je het heerlijk op Spotify te luisteren op die smartphone? Hopelijk houd je dan van reclames tussendoor. Als je namelijk via de Apple App Store betaalt voor je abonnement, dan word je binnenkort teruggeschroefd naar de gratis versie van Spotify.

Spotify Premium

Spotify Premium is net als heel veel andere abonnementen gewoon te koop via de appwinkel van Apple, maar Apple vraagt er wel heel veel commissie voor: 30 procent maar liefst. Kortom, er wordt een flinke hap genomen uit de inkomsten van Spotify. De streamingdienst ziet het niet zo zitten. Nadat het in 2018 al stopte met het aanbieden van het abonnement via de appstore is het nu van plan om de mensen die daar jarenlang toch mee hebben geluisterd te gaan wisselen naar een gratis abonnement: op die manier kan Apple maandelijks niet 30 procent (wat waarschijnlijk op tenminste 3 euro) claimen per gebruiker.

Spotify en Apple liggen al jaren overhoop over de commissies en wat dat betreft is Spotify niet alleen. Het streamingbedrijf heeft het nog niet zo ver laten komen als de maker van Fortnite, die er hele rechtszaken aan verbond om maar zijn gelijk te krijgen en geen commissie te hoeven betalen of tenminste de mogelijkheid te krijgen zijn eigen betalingssysteem te hanteren. Spotify neemt het niet zo hoog op, het besluit gewoon om het probleem bij de klant te leggen. Een ballsy move, maar ook dit is uiteraard uiteindelijk gericht aan Apple met zijn machtsvertoon.

Sideloaden

Het is natuurlijk geen toeval dat Europa net heeft besloten dat sideloaden gewoon moet kunnen: dat is het downloaden van apps buiten de App Store om. Op een Android kan dat wel, maar dat is op het wat meer dichtgetimmerde iOS niet mogelijk. Tenminste, binnenkort dus wel, want het is nieuwe wet- en regelgeving van de EU en daar zal Apple zich -met frisse tegenzin- aan moeten houden. Het zal ons niets verbazen als Spotify daarom ook voor deze timing kiest: het van oorsprong Europese bedrijf heeft het jarenlang toegestaan dat mensen nog wel bleven doorbetalen via Apple, maar nu komt daar dus een einde aan, schrijft Variety. Spotify heeft ook al een officiële klacht tegen Apple ingediend bij de Europese Commissie over de macht van Apple en zijn App Store. Dat loopt nog steeds, maar dat lijkt door deze combinatie van zaken redelijk opgelost.

Ben jij iemand die nog via Apple zelf een abonnement heeft op Spotify, dan zal je merken dat dat eind deze maand verandert in een account met reclame: een gratis account. Met zo’n account kun je veel minder qua downloads, playlists, enzovoort. Je kunt via de website van Spotify echter direct een nieuw Premium-abonnement afsluiten waar Apple dan gelukkig een stuk minder geld vanaf snoept.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...