​Tinder mag wel eigen betaalsysteem hanteren in Google Play

​Tinder mag wel eigen betaalsysteem hanteren in Google Play

Vorig artikel Volgend artikel

Tinder mag in de Play Store zijn eigen betaalmethode gebruiken. De eigenaar van het bedrijf, Match Group, heeft meerdere dating apps onder zijn paraplu (zoals Match.com, Hinge en Plenty of Fish) die binnen Android nu allemaal hun eigen betaalmethode mogen gebruiken. Dat betekent echter niet dat het bedrijf niets aan Google hoeft af te dragen.

Betalingen in de Play Store

Het is inmiddels al jaren een spanningsveld tussen Apple met zijn App Store en Google met zijn Play Store aan de ene kant, appmakers van dating-apps en game-apps aan de andere kant. Appmakers moeten 15 tot 30 procent van alle aankopen in hun app afdragen aan Google of Apple. Een gigantisch bedrag, dat sommige bedrijven liever anders zien.

Daarnaast was het eerst niet mogelijk om je eigen betaalsysteem te gebruiken, waardoor de geldstroom altijd via Google of Apple ging. Hierdoor konden ze goed in de gaten houden hoeveel je binnenkreeg en daar meteen die ‘commissie’ op inhouden. Echter hebben appmakers natuurlijk veel liever direct het geld van hun klanten.

Wat begon is een grote rechtszaak tussen Fortnite-maker Epic Games en Apple, waarbij het nog steeds niet helemaal duidelijk is wie van die twee nu écht heeft gewonnen. Fortnite is in ieder geval niet zo makkelijk verkrijgbaar sinds het euvel, wat overigens ook geldt voor de Play Store. Apple probeert bovendien alle sancties van de rechter zo laat mogelijk in orde te brengen, waardoor gamers enorm lang moeten wachten voordat ze weer kunnen Fortniten op hun iOS-apparaten.

Match Group

Naast dit verhaal loopt er ook een langlopende zaak rondom dating-apps en de app stores. Inmiddels zijn daarin wel aanpassingen geweest: Apple heeft specifiek voor Nederland dating-apps bepaalde bevoegdheden gekregen die ze eerder niet hadden. Tegelijkertijd heeft Google nu ook zoiets geïntroduceerd voor specifiek Match Group, dat aan het hoofd staat van Tinder, Hinge en meer dating-apps.

Een eigen betaalsysteem gebruiken betekent alleen niet dat die 30 procent niet hoeft te worden betaald. Google staat het namelijk alleen toe als Match het op een andere manier compenseert. Match schrijft: Google zal - te goeder trouw - werken om de tekortkomingen van Google Play Billing op te lossen. Wanneer Google deze problemen aanpakt, zullen Match Group-apps die momenteel geen Google Play-facturatie aanbieden - te goeder trouw - het systeem van Google testen op hun platformen, naast de huidige betalingssystemen.”

Dating-apps

Als onderdeel van deze regeling is Match Group van plan om tot 40 miljoen dollar op een speciale rekening te storten, in plaats van Google rechtstreeks te betalen voor factureringstransacties die plaatsvinden op Android buiten Google Play. Match Group meent echter wel dat de vergoedingen die Google eist voor betalingen buiten Google Play onwettig zijn volgens de staatswet. Het wordt dus nog spannend of het hierbij blijft.

We schreven al eerder over dating apps, maar dan vooral over de Apple App Store en de gigantische dwangsom die het bedrijf moet betalen. Nog steeds is het een strijd en dat zal het waarschijnlijk nog wel een tijdje blijven. Tegelijkertijd lijkt Google er met zijn Play Store nu eindelijk meer voor open te staan andere mogelijkheden te gebruiken, al moeten we in de praktijk nog maar zien of het eindelijk een 'match' is tussen Tinder en Google Play.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...