Zuckerberg: “Ik dacht dat we 5 jaar hadden voor het metaverse”

Zuckerberg: “Ik dacht dat we 5 jaar hadden voor het metaverse”

Vorig artikel Volgend artikel

Het zijn onstuimige tijden bij Facebook/Meta. Het social mediabedrijf ziet de gebruikersaantallen afnemen en tegelijkertijd werkt het aan de ‘opvolger’ Horizon Worlds. Een opvolger waarvan de eigen werknemers niet eens zoveel gebruik zouden maken. Het is buggy en blijkbaar toch niet helemaal leuk genoeg. CEO Mark Zuckerberg maakt zich echter geen zorgen. Hij was zelfs wat verbaasd over hoe zeer mensen op dat metaverse sprongen toen hij het eenmaal aankondigde.

Metaverse

TheVerge interviewde de Meta-topman, die ook in de Meta Connect-presentatie gisteren (waarbij ook de nieuwe VR-bril Meta Quest Pro werd aangekondigd) meer vertelde over de metaverseplannen. Dat wordt nu ook belangrijker, want die nieuwe VR-bril is niet goedkoop. Echter ziet Mark het helemaal zitten: je kunt er namelijk niet alleen mee naar het metaverse van Meta voor ontspanning, gezelligheid en spelletjes: je kunt er ook mee werken, online meetings houden en virtueel op kantoor aanwezig zijn. Zuckerberg is overtuigd dat mensen straks in plaats van een PC kiezen voor een VR-headset. Het voelt volgens hem straks net alsof je echt bij elkaar in de werkruimte zit, maar dan dus allemaal virtueel.

Nieuw is onder andere dat mensen in Horizon Worlds benen krijgen. De avatars waren tot nu toe beenloos, maar dat werd toch niet helemaal zo goed ontvangen. Plus: het heeft geen zin om een dure Louis Vuitton-broek te kopen als je avatar toch geen benen heeft, dus dit zal ongetwijfeld niet alleen een esthetische keuze zijn, maar ook een commercieel gedreven keuze. In ieder geval moet er nog wel veel gebeuren aan Horizon Worlds, want er is veel kritiek. Zuckerberg maakt zich echter weinig zorgen: het was namelijk helemaal niet zijn bedoeling om al een volledig metaverse neer te zetten.

Even geduld aub

Hij zegt in het interview: “Nee, ik ging ervan uit dat we gewoon moesten doorgaan met het uitwerken van de routekaart en dat misschien ooit, over vijf jaar, de dingen samen zouden komen en de mensen zouden beginnen te begrijpen wat we aan het bouwen waren. Nu hebben veel mensen echt al een groot deel van de visie meegekregen.”

Mark: “Natuurlijk is het nog steeds een concept op hoog niveau en moet er nog van alles gebouwd worden, maar ik denk dat het de mensen enthousiast maakte voor wat we op de lange termijn willen bouwen, meer dan ik eigenlijk voor mogelijk had gehouden. En dat biedt, denk ik, verschillende mogelijkheden en uitdagingen. Aan de ene kant zijn veel mensen echt enthousiast om ermee aan de slag te gaan. Aan de andere kant denk ik dat het op een gegeven moment kan leiden tot een dieptepunt van ontgoocheling omdat de uiteindelijk visie nog ver weg is.”

Het moet nog groeien

Kortom, eigenlijk moeten we iets meer geduld hebben met dat metaverse. Maar ja: als je het zelf al met veel bombarie aankondigt, dan zijn de ogen nu eenmaal op je gericht, zeker in een wereld waarin veel mensen uitgekeken raken op Facebook… Hoewel, ook daar had Mark iets over te zeggen: "Aals je iets probeert op te bouwen op de schaal van miljarden mensen, dan gebeurt dat niet van vandaag op morgen. Facebook had acht jaar nodig om een miljard mensen te bereiken."

Tot op heden bereikt het metaverse Horizon Worlds nog niet zoveel mensen. Dat komt door meerdere facetten: het is nu alleen nog in Engelssprekende landen beschikbaar, het is alleen op virtual reality-brillen beschikbaar en het is vrij buggy, waardoor niet iedereen het even graag gebruikt. Maar goed, laten we zien hoe het er in 2025 voor staat met deze virtuele droomwereld van Meta. Als het tegen die tijd nog wel van Meta is natuurlijk.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...