​Horizon Worlds - het metaverse van Meta wordt gedeeltelijk 18+

​Horizon Worlds - het metaverse van Meta wordt gedeeltelijk 18+

Vorig artikel Volgend artikel

Eerder zat er een dikke ban op, maar nu mag het. Wat meer seksuele content, wat meer content met alcohol: het mag vanaf nu op Horizon Worlds, het metaverse van Meta. Niet overal, maar alleen in het nieuwe gedeelte dat alleen voor 18 jaar en ouder is bedoeld.

Binnen Horizon Worlds kun je zelf ruimtes maken in VR en dat mag nu ook een zwoele nachtclub zijn. Er is een 18+-optie verschenen in de door gebruikers gemaakte werelden. Je kunt je wel afvragen hoe heftig dat er überhaupt aan toe kan gaan, want avatars binnen dit virtuele paradijsje hebben geen onderlichaam.

Een 18+ metaverse

Daarnaast heeft Meta zijn beleid aangepast, waardoor er nu niet meer expliciet wordt benoemd dat seksuele content, gewelddadige content en content over illegale producten zoals wiet niet meer mag. Je moet als maker wel zelf zorgen dat je wereld het juiste label heeft. Doe je dat namelijk niet, dan is het sowieso een wereld voor 18 jaar en ouder.

Van god los? Niet helemaal. Je mag bijvoorbeeld geen pornografie of bloot in je wereld stoppen, alleen de suggestie van bloot of van seks. Mensen in bepaalde posities neerzetten mag niet of seksuele provocaties ook niet. Dat laatste is wel prettig, want dat zou anders flink botsen met ander beleid dat Meta al eerder in Horizon Worlds introduceerde: een grote persoonlijke bubbel om te zorgen dat mensen je virtuele personage niet kunnen aanranden.

Verboden middelen

Voor wat betreft verboden middelen is het nu wel mogelijk om een 18+-wereld te hebben die helemaal draait om wiet, alcohol, tabak of gokken, maar je moet wegblijven uit de harddrugs en medicatie die alleen op recept te verkrijgen is. Een virtueel personage dat compleet in elkaar wordt gestompt met bloed, gebroken ledenmaten en ranzigheid? Dat mag. Zolang het geen geweld uit het echte leven is. Grote veranderingen dus voor Meta, dat op zijn social mediaplatformen Facebook en Instagram aanzienlijk minder mogelijkheden biedt. Nog steeds is op Instagram een tepel al teveel.

Aan de andere kant blijven dit soort dingen enorm persoonlijk. Wat voor de een enorm seksueel expliciet is, daar haalt de ander gapend zijn schouders bij op. Wiet is in de Verenigde Staten illegaal, maar in Nederland wordt het nog altijd gedoogd. Nu is Horizon Worlds op dit moment helaas nog steeds niet in Nederland beschikbaar, maar het is wel een interessant vraagstuk: in deze nieuwe virtuele wereld, wiens regels behoren we dan te volgen? Dat is uiteindelijk aan de moderators van Meta, die een essentiële rol spelen in het imago van het metaverse.

Horizon Worlds

Eén ding is zeker: het is een spannende keuze van Meta. Enerzijds wil het zijn metaverse zo veilig en laagdrempelig mogelijk houden, maar tegelijkertijd introduceert het nu mogelijkheden die juist vragen rondom veiligheid oproepen. Mensen zijn toch altijd bang dat virtueel geweld in games oproept tot echt geweld (en er zijn zowel onderzoeken te vinden die dat onderschrijven als die dat keihard tegenspreken). Ook is het de vraag in hoeverre iemand van 12 inderdaad niet op die 18+-pagina’s kan komen. Je kunt er ongetwijfeld wel een slimme workaround voor vinden.

Het is eerst nog afwachten wanneer Horizon Worlds een bredere uitrol krijgt. Waarschijnlijk wil Meta eerst wachten tot het zijn nieuwe Meta-accounts in augustus heeft geïntroduceerd. Later dit jaar zou Horizon Worlds bovendien naar mobiele apparaten komen, waardoor het dan niet langer alleen een virtual reality-feest is. Op dit moment is Horizon Worlds alleen in Engelssprekende gebieden beschikbaar. En, zo moge duidelijk zijn, voor alle leeftijden.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...