Metaverse30.06.2022

Meta vraagt grote geldpercentages van appmakers voor VR-apps


Zou dat niet gratis moeten zijn?

Terwijl Meta druk verder bouwt aan zijn metaverse, is het ook nog steeds het moederbedrijf van Oculus, maker van virtual realitybrillen. De apps die op die brillen worden gebruikt, die maakt Meta niet allemaal zelf, dat doen derden. Die derden zijn boos, want Meta zou onredelijke eisen stellen en hypocriet zijn. Waarom? Omdat het geld verwacht van ontwikkelaars die hun apps in de VR-appwinkel van Meta willen zetten.

Het is al jaren een groot punt van discussie tussen appmakers aan de ene kant en grote techbedrijven aan de andere. We hebben het gezien met Epic Games en Apple (én Google). Epic Games vond het niet eerlijk dat Apple een percentage van maar liefst 30 procent van de inkomsten van de app afsnoepte en kwam met een eigen betaalsysteem. Tot ergernis van Apple, dat op zijn beurt de enorm populaire Epic-game Fortnite uit de App Store haalde. Rechtszaken volgden en Epic werd een soort van in het gelijk gesteld. Echter is Apple koppig: het heeft de app nog steeds niet in de App Store teruggeplaatst.

App Store

Op telefoons is het ecosysteem nu eenmaal zo gegroeid. Er is de laatste tijd wel wat ineperkt, want in veel gevallen hoeven apps maar 15 procent af te dragen. Het is echter niet wenselijk voor appmakers. In het geval van de appwinkels is het echter nog voor te stellen waarom dit zo werkt: er zijn zoveel telefoons die toegang hebben tot die winkels, dat je eigenlijk wel moet als ontwikkelaar. Het lijkt met VR-apps helaas dezelfde kant op te gaan en dat vinden veel ontwikkelaars totaal niet fair.

Immers besluit Meta VR-brillen te maken en die wil natuurlijk graag dat er content op te vinden is. Het liefst bekende spellen van grote gamemakers, of spellen die speciaal voor hun VR-bril beschikbaar worden gemaakt. Het neemt ook hierin hetzelfde standpunt als bij telefoons: ‘wij bieden je app aan in onze appwinkel en daarvoor moet je ons niet alleen dankbaar zijn, omdat we je aan zo’n groot publiek koppelen, maar je moet ook ons betalen voor deze bevoorrechte positie.’ Appmakers vinden dat onzin: zonder de app van appmakers, zou het succes van die VR-bril heel anders zijn. Een telefoon koop je om veel meer redenen dan een VR-bril.

Metaverse

Cue het metaverse, want dat is waarschijnlijk de aanstichter van dit probleem. Meta heeft namelijk het plan om het metaverse zo te maken dat iedereen straks een VR-bril wil om toegang te krijgen tot dat nieuwe internet. Op een bepaalde manier zal de VR-bril een rol gaan vervullen die de smartphone op dit moment vervult. Ontwikkelaars moeten dus wederom blij zijn dat hun apps via die appwinkel dan in de etalage staan, in plaats van dat Meta de ontwikkelaars bij wijze van spreken zou moeten betalen voor het maken van een app op hun systeem.

Tegelijkertijd investeert Meta ook veel geld om zijn beloftes omtrent het metaverse waar te maken. Het geeft ongeveer 7 miljard tot 10 miljard dollar uit per jaar om deze wereld te bouwen en straks door te ontwikkelen. In ieder geval heeft het een plan gemaakt voor de komende tien jaar, zodat we straks allemaal in een Ready Player One-achtige wereld kunnen leven.

App-ecosysteem

Er is ontzettend veel hype rondom het metaverse en mede daarom neemt Meta zo’n standpunt in. Het is alleen de vraag in hoeverre het hiermee wegkomt. De ontwikkelaars zouden er slim aan doen Meta een lesje te leren en hun apps allemaal uit de appwinkel te halen. Dan voelt het bedrijf misschien pas hoe belangrijk die derde partijen voor Meta is. Tegelijkertijd doen appmakers dat liever niet, omdat ze natuurlijk graag zien dat zoveel mogelijk mensen hun apps gaan kopen, downloaden en spelen.

Het is in ieder geval goed dat deze discussies (via Financial Times) nu oplaaien, nu er op het gebied van VR nog geen grote gevestigde orde is. Er zijn natuurlijk wel appwinkels, maar straks als dat metaverse er is, dan moet dat ecosysteem waarschijnlijk sowieso flink onder handen worden genomen. Waarom dan niet meteen goede afspraken maken waarin iedereen zich kan vinden? Het is afwachten of dat wel kan.

Frustratie bij ontwikkelaars

Ontwikkelaars vinden dat ze 0 hoeven te betalen, terwijl Meta op dit moment al 30 procent vraagt van appmakers die games maken voor Oculus Quest 2. In die appwinkel, de Met Quest Store, hoef je echter niet te staan, want je kunt ook kiezen voor een andere appwinkel waarbij je dat geld niet hoeft af te dragen. Maar ja, dat kost wel meer moeite, en zeker in VR wat voor veel mensen zo nieuw is, is zo’n vertrouwde, voorgeïnstalleerde appwinkel toch het eerste waarnaar mensen grijpen.

Daar komt wel nog een probleem bij: in hoeverre mag Meta eisen stellen aan de apps zelf? Het wil spelers niet frustreren met halfbakken apps, dus is het geneigd om toch strenger te controleren op de kwaliteit en veiligheid van apps. Ontwikkelaars zijn bang dat er in dat proces veel transparantie kwijtraakt. Het schijnt nogal een crime te zijn om je app in de Quest Store te krijgen: meer nog dan op Android of iOS. Het kost sommige appmakers wel 9 maanden (en heel veel communicatie over en weer) om hun app in de winkel te krijgen: bij Apple duurde dat maar 2 weken.

Meta

Waarschijnlijk ligt de oplossing van al deze problemen ergens in het midden. Meta moet misschien minder geld vragen aan appmakers, zeker als ze wel die hoge standaarden voor de applicaties willen blijven hanteren. Appmakers moeten op hun beurt waarschijnlijk toch wel geld aan Meta gaan betalen, want helemaal gratis zal het waarschijnlijk nooit worden. Meta weet dat zijn methode werkt: er staan genoeg apps van derden in die Quest Store. Het is te hopen dat het metaverse nieuwe standaarden met zich meebrengt, maar daar moet dan wel nu al hard voor worden gestreden.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over App

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed

Verder lezen over Facebook

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Meta treedt harder op tegen Yahoo Boys en andere kwaadwillenden op Facebook en Instagram om meer slachtoffers te voorkomen.

Online25.07.2024

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Het internet lijkt wel gratis, maar dat is het eigenlijk nooit. Vaak moet je naar advertenties kijken, gegevens invoeren, klikken, liken, enzovoorts.

Social Media22.07.2024

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Verder lezen over Virtual Reality

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Stel je voor dat een gewone bril straks kan fungeren als augmented reality-bril? Dat is helemaal niet straks, dat is nu.

Technology13.05.2024

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Exploring Porna: De kunst van het verleiden in beeld gebracht

Porna, een term die de laatste jaren steeds vaker opduikt in gesprekken over erotica en seksuele expressie, heeft een opmerkelijke verschuiving teweeggebracht in de manier waarop we naar erotische inhoud kijken. Waar traditionele porno vaak wordt geassocieerd met expliciete en soms zelfs expliciet onrealistische weergaven van seks, richt porna zich op een meer genuanceerde benadering. In dit artikel gaan we dieper in op de kunst van het verleiden en onderzoeken we hoe deze vorm van erotica onze perceptie van seksualiteit en intimiteit beïnvloedt.

Lifestyle29.04.2024

Exploring Porna: De kunst van het verleiden in beeld gebracht

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Meta verliest elke maand een hoog bedrag door virtual reality: miljarden. Nu verdient het nog steeds meer, maar dit blijft wel even doorgaan.

Metaverse27.04.2024

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Meta wil de wereld van VR-brillen overnemen: leent OS uit

Meta stelt zijn VR-platform Horizon OS beschikbaar aan andere bedrijven om hier hun kunsten mee te verrichten. Zuck wil de Microsoft-kant op.

Gadgets23.04.2024

Meta wil de wereld van VR-brillen overnemen: leent OS uit

5 redenen om nu nog voor een Meta Quest 2 te kiezen

Op zoek naar een nieuwe VR-bril? Dan hoef je zeker niet voor het nieuwste te gaan: Meta Quest 2 is nog heel goed.

Gadgets19.04.2024

5 redenen om nu nog voor een Meta Quest 2 te kiezen

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

In Nederland is nu voor het eerst een voetbalwedstrijd te zien in virtual reality. Het gaat dus niet om een virtuele voetbalwedstrijd: het is een echte wedstrijd tussen twee topteams, namelijk AZ en PSV die ook in VR wor...

Technology03.04.2024

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

Apple Vision Pro: dit is de meest gehoorde kritiek

Apple Vision Pro is nu een week uit en het apparaat is enorm populair. Er worden toffe video’s over gemaakt, er worden ministers bijgehaald die iets moeten vinden van mensen die het dragen in de auto en natuurlijk is e...

Gadgets16.02.2024

Apple Vision Pro: dit is de meest gehoorde kritiek