Metaverse10.05.2023

Meta doet een ‘Twitter’ met het metaverse


Meta werkt ondertussen nog steeds aan zijn metaverse. De nieuwe online omgeving waarvan Mark Zuckerberg een paar jaar geleden zei dat het de toekomst van het internet en social media is, lijkt toch niet zo rooskleurig. Zeker als we kijken naar wat Meta er de laatste tijd mee doet: het komt allemaal erg Twitter-achtig over.

Twitter en het metaverse

Hoewel Elon Musk vooral wil zorgen dat hij veel geld uit Twitter kan halen, is Mark Zuckerberg vooral bezig met steeds minder geld voor het metaverse te moeten betalen. Het komt voor mensen die er werken of het gebruiken echter op hetzelfde neer: het wordt steeds minder aantrekkelijk gemaakt. Twitter bijvoorbeeld door allerlei mogelijkheden alleen aan te bieden aan mensen die betalen voor het platform (ook iets dat eerst niet eens bestond, maar door Elon Musk werd geïntroduceerd). Alleen als je betaalt kun je je tweets bewerken, alleen als je betaalt komen je tweets hoger in in ranking, alleen als je betaalt krijg je nog een blauwe badge. En alleen als je betaalt krijg je bepaalde veiligheidsmogelijkheden, zoals het akkefietje met tweefactorauthenticatie.

Ondertussen hebben mensen die niet betalen voor hun account ook allerlei restricties. Zo zijn ze bijvoorbeeld hun badges allemaal kwijt. Daarnaast zijn er meer advertenties op het platform te zien, want ome Musk wil zijn investering van tientallen miljarden terugbetaald zien. Er zijn meer manieren waarop Musk Twitter steeds onaantrekkelijker maakt: er zijn minder moderators en mensen die hatelijke dingen zeggen worden weer gewoon toegelaten. Er is hiermee ook veel ruimte voor nepnieuws en voor mensen die zich voordoen als andere personen.

Horizon Worlds

Het is duidelijk wat er met Twitter gebeurt, maar dat dat ook met het metaverse zou gebeuren, hadden we niet verwacht. Ten eerste besloot Zuckerberg er al veel minder geld in te steken dan hij in eerste instantie had gezegd. Ten tweede zijn er al meerdere malen pijnlijke mails over dat metaverse verschenen: over hoe de medewerkers die eraan werken het niet eens gebruiken (Horizon Worlds, om precies te zijn). Het werd niet echt aantrekkelijker gemaakt voor medewerkers om hun best te doen, omdat een app waar ze duidelijk niet echt achterstonden zo werd gepusht.

En nu is er weer iets nieuws: het is niet meer mogelijk voor creators binnen Horizon Worlds om evenementen te creëren. Iets wat ook meteen weer invloed heeft op de communities binnen het metaverse. Die hebben het namelijk steeds moeilijker om dan te vormen. Waarom Meta hiervoor kiest? Misschien wel om de protesten die werden georganiseerd tegen zijn plannen tegen te werken. Er zijn meerdere mensen geweest binnen Horizon Worlds die protesten zijn gaan organiseren en daar kwamen ook wel degelijk veel mensen op af. Daarnaast was Meta al niet zo eerlijk in de evenementen zelf: sommige kleinere evenementen waren moeilijk te vinden, terwijl grote events met beroemdheden juist heel erg naar voren werden geschoven.

Niet zo toegankelijk

Gebruikers kunnen niet meer zelf evenementen aanmaken. Iets wat volgens Meta puur is omdat het even de bezem er doorheen haalt: welke opties zijn nou wel heel goed van kwaliteit en welke blijven achter? Volgens Meta blijken de events niet te zijn wat het moet zijn en daarom zal het alleen nog zelf evenementen organiseren, iets wat uiteraard volledig in het verkeerde keelgat schiet.

En dat voor iets dat al niet zo makkelijk toegankelijk is: je moet er per se een Meta Quest VR-bril voor hebben om het überhaupt te gebruiken, er zijn amper gebruikers op te vinden en het is alleen maar beschikbaar in een klein deel van de wereld. Mark Zuckerberg heeft gezegd dat we hem in totaal vijf jaar moeten geven om het metaverse tot de geweldige, tot de verbeelding sprekende plek te maken die hij zo enthousiast aankondigde middenin coronatijd, maar dat wordt door alle restricties steeds moeilijker. Hetzelfde geldt voor Twitter: kan dat overleven met de keuzes die Musk maakt? Hij denkt dat hij ze juist maakt zodat Twitter kan overleven, maar inmiddels zijn er toch ook al veel gebruikers afgehaakt. Het is de vraag of zowel het metaverse als Twitter over vijf jaar nog bestaan, of zijn opgegaan in andere onderdelen van de plannen van Musk en Zuckerberg.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Facebook

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

Verder lezen over Innovatie

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

De allereerste Porsche 911 voor de openbare weg met een hybride aandrijflijn staat in de startblokken om gepresenteerd te worden. Na een uitvoerig testprogramma is de nieuwe 911 klaar voor serieproductie.

Automotive13.05.2024

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Muizen met een stukje rattenbrein: het klinkt als een soort horrorfilm, helemaal als je bedenkt waar het heen kan gaan: human-machine breinen.

Technology03.05.2024

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Getir, gezien als een van de pioniers op het gebied van flitsbezorgingen van boodschappen, heeft vandaag (29 april 2024) aangekondigd dat zij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten gaat verlaten.

Nieuws29.04.2024

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Ook weg uit de UK, US en Duitsland
De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?

Verder lezen over Twitter

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

We kunnen weer door met onze wekelijkse rubriek Deze week viral. Hierin delen we diverse social media-posts en video's die om een verscheidenheid aan redenen viraal gingen.

Social Media25.05.2024

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten