Stray review: niet voor de poes, zeker wel voor de mens

Stray review: niet voor de poes, zeker wel voor de mens

Vorig artikel Volgend artikel

We noemden Stray al in de zomerhits en we zullen het niet onder stoelen of banken steken. Stray is namelijk zeker geen kat in de zak. Ondanks dat ontwikkelaar BlueTwelve niet per se een heel grote studio is die zijn sporen al heeft verdiend, is het wel één van de meestbesproken games van 2022.

Stray

Dit is geen game waarin je zelf een heel personage maakt en namen geeft en personaliseert. Iedereen is hetzelfde kattenbeest en moet door straten manouvreren om door het spel heel te komen. Nu is het al vrij bijzonder om een kat te zijn: dat gebeurt niet vaak in games, zeker niet als het een soort ‘echte’ kat is, in plaats van een cartoonexemplaar. Ook al weet je niet zijn naam, raak je eigenlijk meteen al vrij gehecht aan het diertje.

Als er iets is dat katten graag doen, dan is het wel op onderzoek uitgaan, springen, klimmen, krabben en ravotten. Dat is dan ook precies wat je in deze game doet. Het is een platformer die je vanaf het begin grijpt en niet meer los laat tot het einde na een uurtje of 5 nadert. Het is niet alleen een platformer, het is een soort survivalgame, want dat is wat je als zwerfkatje doet: leven van maaltijd tot maaltijd. In eerste instantie doe je dat met je vrienden, maar later komt er een moment waarin je elkaar kwijtraakt en je het alleen zal moeten rooien.

Kattenleven

Dat eenzame gevoel speelt wel met je geest, ook al ben je een kat (wat in principe prima solobeesten zijn). Tegelijkertijd duurt het niet al te lang, want je komt genoeg andere personages tegen. Er zit namelijk ondanks dat het gaat om een kattenleven, wel degelijk een verhaal in deze game. Echter is het lastige voor reviewers dat je daar eigenlijk vooral niets over moet zeggen om spoilers te voorkomen.

De gameplay dan maar? Je kunt allerlei katachtige dingen doen, zoals miauwen, krabben en je poes zal zelfs spinnen via de speaker in de controller. Maar het is ook gewoon leuk om te kijken naar hoe de feline zich gedraagt, want dat is levensecht. Zeker als je een beetje van katten houdt, dan is er heel veel vermaak uit Stray te halen, gewoon omdat katten van die enorm vreemde beesten kunnen zijn soms.

Puzzelen

Het klinkt nu misschien als een game waar je lekker makkelijk doorheen glijdt, maar dat valt soms flink tegen. Je moet echt flink puzzelen om de juiste route te kiezen en daarbij komen er ook regelmatig vijanden op je af. Het is een heel korte game, maar wel een heel krachtige game. Misschien wel juist omdat je geen mens bent, maar een kat. En deze kat komt zeker niet altijd op zijn pootjes terecht. Maar als je goede keuzes maakt, dan kun jij er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat Stray doet wat stray cats moeten doen: overleven.

Stray is nu uit op PlayStation 4, PlayStation 5 en PC.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...