​Steam Deck-bestellingen worden eerder uitgeleverd

​Steam Deck-bestellingen worden eerder uitgeleverd

Vorig artikel Volgend artikel

Valve is in staat om dubbel zoveel Steam Decks te leveren dan verwacht. Terwijl Sony’s PlayStation 5 worstelt, net als Microsofts Xbox Series X, lijkt de ellende voor Valve’s Steam Deck zo langzamerhand voorbij te gaan.

Meer Steam Decks

Valve geeft aan: “De productie gaat wat harder en vanaf vandaag zijn we in de gelegenheid om wekelijks meer Steam Decks te verschepen!” Het gaat in totaal om twee keer zoveel Steam Decks, wat een groot voordeel is. De handheld is een grote klapper, mede omdat hij open source is. Je kunt er dus andere besturingssystemen op installeren, maar er zijn ook foefjes waarmee je het kunt omtoveren in een Nintendo Switch.

Dat laatste is interessant, want het design van Steam Deck lijkt heel erg op dat van Nintendo’s hybride. Alleen is het voordeel dat Steam Deck zo aanpasbaar is, waardoor je er zowel alle games van Steam op kunt spelen (en daarmee een groot deel van alle PC-games van tenminste het afgelopen decennium) als die Nintendo-titels. Er komt zelfs een Steam Deck-dock waarmee je ook op de televisie kunt spelen. Nintendo is waarschijnlijk not amused, want het loopt hierdoor veel inkomsten mis.

1,5 miljoen verkopen

Tegelijkertijd lacht Valve in zijn vuistje. Hoewel het niets zegt over officiële verkoopaantallen van de handheld, heeft het naar schatting al 1,5 miljoen stuks verkocht. Dat is niet slecht. Het apparaat is namelijk pas uit sinds 25 februari en ook Valve had in eerste instantie last van de chiptekorten waar ook concullega’s PlayStation en Xbox mee te stellen hadden.

Mensen konden zich inschrijven op het kunnen bemachtigen van Steam Deck en nog steeds stuurt Valve op maandag en donderdag mailtjes uit waarbij weer een nieuw plukje mensen de kans krijgt het apparaat te bemachtigen. Nu de productie omhoog gaat, krijgen wekelijks dus meer mensen zo’n mailtje.

Valve

Op de Steam Deck-pagina op Steam kun je de status van je bestelling raadplegen. Het lijkt er echter op dat de bestellingen van het derde kwartaal nog niet naar voren zijn geschoven, maar Valve zal mensen van Q3 vanaf 30 juni op de hoogte stellen.

Overigens wil het verdubbelen van de leveringen niet zeggen dat Steam Deck nu volledig verkrijgbaar is. In het Verenigd Koninkrijk zouden nog steeds bestellingen uit het eerste uur dat het apparaat voorbestelbaar was worden uitgeleverd. Aan de andere kant is het een hot item, dus waarschijnlijk waren er enorm veel bestellingen in dat eerste uur.

SteamOS

Steam Deck kan worden gezien als een handheld-pc. Hij maakt gebruik van SteamOS, dat is gebaseerd op Linux. Er bestaan drie varianten Steam Deck: een van 419 euro, van 549 euro en 679 euro. Het verschil zit hem daarbij vooral in de kracht van het systeem. Het is een hebbeding, waar je inderdaad daadwerkelijk Windows op zou kunnen installeren.

Het grootste selling point is echter het feit dat je je hele Steam-bieb erop kunt spelen. Zeker als er weer een Steam-sale is waarbij de grootste games voor een paar euro kunnen worden gekocht, dan heb je voor relatief weinig geld een handheld die je overal en altijd kunt gebruiken, met daarop een flink arsenaal aan games.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...