Sony kondigt zijn nieuwe handheld aan: PlayStation Portal

Sony kondigt zijn nieuwe handheld aan: PlayStation Portal

Vorig artikel Volgend artikel

Van PlayStation Portable naar PlayStation Portal. Sony heeft zijn nieuwe PlayStation-handheld aangekondigd en die heet niet langer Project Q. Het apparaat heet PlayStation Portal. Ook weten we nu wat hij kost: 220 euro.

PlayStation Portal

Verder lijkt het apparaat wel helemaal te zijn wat we al dachten. Het is eigenlijk alsof iemand een kleine tablet over had, en een DualSense-controller in tweeën heeft gehakt om dat schermpje daar vervolgens tussen te planten. Het scherm is 8 inch en heeft een resolutie van 1080p. Het idee is echter niet dat het een heel op zichzelf staand apparaat is, zoals we dat wel kennen van Switch of van PS Vita bijvoorbeeld.

PlayStation Portal draagt niet voor niets die naam. Het apparaat geldt als een soort portaal naar je echte console, namelijk PlayStation 5. Het idee is dat je erop kunt spelen als iemand anders de PlayStation 5 of de televisie gebruikt. Alles wat je nodig hebt is een internetverbinding, die PlayStation Portal en een PlayStation 5 en je kunt het geheel gebruiken. Het is namelijk eigenlijk gewoon een doorgeefluik. Het rekenwerk wordt gedaan door je console (PS5) terwijl de Portal de game toont dankzij de internetverbinding en ook de input (de knoppen die je indrukt) weer doorgeeft aan de PlayStation 5. Streamen dus. Gamen in ‘de cloud’, al is die wolk gewoon je eigen PS5.

Alleen maar streamen?

We zien daar wel een gemiste kans van Sony. Meerdere zelfs. Ten eerste is het natuurlijk erg spijtig dat PlayStation 4 hierin niet is meegenomen: dat zou het veel toegankelijker maken voor meer gamers. Ten tweede -en dat is eigenlijk de belangrijkste-, is het helaas niet mogelijk om PlayStation Plus Premium op Portal te spelen. Als je dat abonnement hebt, dan zal je nog steeds een PlayStation 5 nodig hebben om van de handheld gebruik te maken. Het voelt allemaal daardoor wel wat knullig.

Of zou Sony er vooral op uit zijn om er later nog allerlei mogelijkheden aan toe te voegen? Wat ons betreft mag dat best voor een apparaat dat toch weer 220 euro kost. Ter vergelijk: een Nintendo Switch -die wel op zichzelf werkt- heb je al vanaf 200 euro (de Lite). De gewone kost nu 270 euro. Nu was die ooit 330 euro, maar het verschil tussen wat zo’n handheld kan en wat de Portal kan is wel heel groot.

Er komt dus vast nog wel wat functionaliteit bij. Het is namelijk nu een apparaat dat je niet eens onderweg kunt gebruiken. Het is alleen voor nabij je PlayStation 5 en dat maakt het een wat minder interessante handheld. Je kunt immers al jaren via PS Remote streamen op je smartphone, dus ja, waarom zou je? Het voelt allemaal een beetje vreemd en hierdoor lijkt het alsof Sony nog wel een plan heeft met deze nieuwe gadget. Daarnaast kondigde het trouwens een draadloze hoofdtelefoon met noise cancellation aan à 149,99 euro en soortgelijke oordopjes voor 219,99 euro.

v2_large_3fa23805b257bd00718ccdf6449761b8ab994f8f
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...