​PlayStation VR2 lanceert begin 2023

​PlayStation VR2 lanceert begin 2023

Sony’s nieuwe virtual reality-headset

Vorig artikel Volgend artikel

PlayStation 5 krijgt na 2,5 jaar eindelijk zijn langverwachte virtual reality-accessoire. PlayStation VR2 verschijnt begin 2023. De VR-bril heeft een breder gezichtsveld en natuurlijk een flinke line-up nieuwe games, waaronder een nieuwe (kleinschalige) Horizon en twee Resident Evil-spellen.

PlayStation 5

Sony is niet per se terughoudend in het delen van informatie over de aankomende headset, wat ons niet verbaast. Er is tot nu toe weinig exclusief voor PlayStation 5 aangekondigd, wat waarschijnlijk komt door de schaarste die op dit moment al een paar jaar woedt in de toelevering van chips en uiteindelijk dus consoles. Het is waarschijnlijk om die reden dat er nog geen Pro- of Lite-variant van de console is aangekondigd. Het is en blijft een gevoelig onderwerp: niet de console kunnen kopen die al jarenlang wordt gehyped.

PlayStation VR2 is één van de eerste, grote en exclusieve PlayStation 5-accessoires die wel zou verschijnen. Sony heeft zelf aangekondigd dat dat plaatsvindt begin 2023. Het scherm heeft voor het eerst een resolutie van 4K en werkt op 90 of 120 Hertz. Het gezichtsveld is 110 graden. Qua technologische mogelijkheden is de meest bijzondere mogelijkheid het renderen van de virtual realitybril, want hij kan bepaalde gedeelten van het beeld scherper maken dan anderen om het makkelijker te maken voor de hardware om grote VR-ervaringen aan te kunnen. Dit moet de snelheid en kwaliteit van je ervaring positief beïnvloeden.

PlayStation VR2

De headset is niet draadloos. Waar Oculus Quest 2 mede zo populair is door de mobiliteit die je hebt omdat je draadloos speelt, heeft PSVR2 nog wel een kabel nodig. Echter valt het mee hoeveel bekabeling je straks aan je hoofd hebt hangen: er is slechts één USB-C-kabel nodig tussen jou en de console om games te spelen op je headset. Er is tussen PSVR2 en zijn voorganger, PSVR, één belangrijk verschil dat verder gaat dan slechts het upgraden van de specificaties. Zo heeft het niet langer een camera nodig aan je console. Die camera’s zitten nu ingebakken in de bril, waardoor beweging nog nauwkeuriger kan worden bijgehouden. Plus: de bril ziet je omgeving terwijl je speelt, wat hopelijk een aantal kapot gevallen planten scheelt.

Qua games zijn er twintig spellen beloofd, die nog niet allemaal zijn aangekondigd. In ieder geval het eerder genoemde en gloednieuwe Horizon, maar ook een nieuwe Walking Dead-game. Verder krijgen twee Resident Evil-games de VR-behandeling en wordt ook indiegame No Man’s Sky binnenkort in virtual reality gebouwd. Dat laatste is erg interessant, omdat dit spel om het verkennen van de ruimte gaat, iets wat enorm tot de verbeelding spreekt en zich met zijn mooie graphics waarschijnlijk goed laat vertalen naar de virtuele ruimte. Ook zou je jezelf kunnen streamen terwijl je gamet, wat uiteraard interessant is voor mensen die graag Twitchen of een YouTube-kanaal over gaming hebben.

Concurrentie

Het is te hopen dat de headset toekomstbestendig is. PSVR heeft een belangrijke rol gespeeld in het normaliseren van virtual reality, zeker in games. Echter staan er ook steeds meer concurrenten op. Gisteren nog bleek Apple een patent te hebben vastgelegd voor het maken van een ring om zijn aankomende mixed reality-bril aan te sturen. Meta zou zelfs een stuk of vier virtual reality-brillen in de maak hebben. Concurrentie genoeg dus straks, naast de huidige concurrentie van Quest 2 die de inmiddels toch ietwat verouderde PSVR te verduren heeft. Aan de andere kant schijnt bijvoorbeeld de bril van Apple peperduur te worden, dus als Sony een slim prijspunt kiest, dan kan het er misschien alsnog vandoor gaan met de winst.

Dat is wat we tot nu toe weten. Wie weet komt er deze week echter meer informatie naar buiten. Eén van de grootste gamebeurzen ter wereld vindt namelijk plaats: Gamescom in Keulen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...