Komt Sony met een nieuwe PlayStation-handheld?

Komt Sony met een nieuwe PlayStation-handheld?

Vorig artikel Volgend artikel

Sony schijnt een nieuwe handheld in de maak te hebben die luistert naar de naam Q Lite. Het lijkt een wat vreemde naam voor iets van PlayStation, maar de geruchten worden steeds hardnekkiger.

Cloudgaming

Het is niet zo gek dat Sony met een handheld zou komen: het is een goede manier om de consolegames te kunnen spelen via de cloud. Denk maar aan Steam Deck, dat is ook een manier om PC-games te spelen, zonder dat je hiervoor een PC nodig hebt. Sony heeft natuurlijk al de infrastructuur voor een clouddienst, want het biedt ook al cloudgaming aan, maar lijkt het stevig te willen opkrikken. Het heeft momenteel 22 vacatures uitstaan die alles te maken hebben met cloud gaming. Platform-engineers, technisch schrijvers, software-engineers, netwerk-engineers en ga zo maar door. Het is duidelijk dat Sony iets van plan is. Ze zoeken onder andere mensen die helpen met ‘innovaties voor de nieuwe generatie technologie’.

Sony lijkt zijn clouddiensten te bouwen op Amazon, niet op de technologie van Microsoft. Hoewel dat logisch lijkt, Microsoft is immers een grote concurrent, heeft het bedrijf in 2019 nog aangegeven juist wel met Microsoft te werken aan de cloud. Dat is blijkbaar van de baan, mogelijk door de zet van Microsoft om Activision te kopen (al moeten we nog zien of dat doorgaat). Nu is het niet gezegd dat Sony dan ook met een handheld komt, wanneer het zijn clouddiensten wil uitbreiden, maar de kans is toch wel groot dat het ermee bezig is.

Nieuwe Sony-handheld

Zo zien we nu steeds meer handhelds verschijnen. Veel handhelds zijn toegespitst op retrogaming, maar Steam Deck is dat bijvoorbeeld niet. Ook heeft Nintendo veel succes met zijn Nintendo Switch, die waarschijnlijk volgende maand nog iets beter verkoopt vanwege de release van de nieuwe en ietwat mysterieuze Zelda-game Tears of the Kingdom. Switch is een hybride tussen een handheld en een console, net als Steam Deck. Het is de vraag of Sony ook voor een hybride zou gaan: dit zou immers de verkopen van zijn PlayStation 5 negatief kunnen beïnvloeden.

We denken dat Sony gaat voor een handheld waarmee je kunt cloudgamen. Een handheld die je niet per se aan je televisie kunt aansluiten, maar dat is het betere giswerk. Q Lite klinkt in ieder geval als een klein, handzaam, licht systeem waarmee je misschien zelfs alleen games kunt streamen via je PlayStation 5 (dank u Remote Play). Dat zou echter niet heel logisch zijn, gezien de cloudmogelijkheden waar Sony aan werkt. Waarom zou je die ook niet inzetten?

Q Lite

We hopen dat Sony met een mooie, kleine handheld komt met een geweldig scherm, een top-batterijduur en een stevig aanbod voor de cloudgamedienst van het bedrijf. Cloudgaming kan nu alleen in de duurste abonnementen van PlayStation Plus, maar het zou ons niets verbazen als Sony de console vrij betaalbaar maakt, maar dan wel dat abonnement verplicht stelt. Of andersom: je een paar jaar abonnement ‘geven’ voor een handheld die vrij hoog geprijsd is.

We zijn benieuwd of Sony het PlayStation 5-design zal volgen voor Q Lite, of toch voor een ander ontwerp gaat.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...