​Gerucht: 2 x zo krachtige PlayStation 5 Pro verschijnt eind 2023

​Gerucht: 2 x zo krachtige PlayStation 5 Pro verschijnt eind 2023

Vorig artikel Volgend artikel

Sony schijnt een PlayStation 5 Pro in de maak te hebben. Het apparaat, een soort PlayStation 5 on steroids, heeft zelfs een releasedatum van 2023. Waar dit soort geruchten normaal gezien zeer welkom zijn, want het betekent én een betere console, én vaak ook een prijsverlaging voor de huidige console. Echter is dat in het licht van de schaarste in PlayStation 5-apparaten juist niet helemaal een reden om te jubelen en te juichen.

Schaarste aan PlayStation 5's

Veel mensen die een PlayStation 5 willen kopen en kunnen kopen, hebben er desondanks nog geeneen onder hun televisie staan. Menig gamewebsite houdt zelfs bij wanneer er weer een voorraadje is vrijgekomen in de winkel, want het is 1,5 jaar later nog steeds niet zo dat je even een Mediamarkt binnenstapt of op Coolblue surft en je zo een PlayStation 5 in je mandje gooit.

In Nederland, in de Verenigde Staten en over de hele wereld zijn problemen met de uitlevering van PlayStation 5’s. Dit is onder andere ontstaan door de chiptekorten waarmee de hele wereld kampt. Die schaarste lijkt bovendien ook een van de redenen te zijn dat er nog weinig grote PlayStation 5-exclusives zijn, dat zou immers nogal gemeen zijn, om mensen de kans niet te geven om die console te bemachtigen, maar wel de ene na de andere fantastische game erop uit te brengen. Om die reden lijkt het dan ook raar dat er al een PlayStation 5 Pro aankomt.

Pro-console logische vervolgstap

Aan de andere kant is het gezien de reis die een product normaliter doormaakt geen gek iets in de gamewereld. Er verschijnen vaak Lite-consoles en Pro-consoles op de markt, waarbij de Lite juist iets eenvoudiger en goedkoper is, terwijl de Pro juist wat zwaarder en iets duurder. PlayStation 4 kreeg ook na een paar jaar een Pro-variant en de kans is groot dat die van Sony’s nieuwe ster al jaren in ontwikkeling is.

PlayStation 5 Pro zou tweemaal zo goed presteren als zijn voorganger. Hij is dus twee keer zo snel, en zelfs 2,5 keer als ray-tracing actief is, de techniek waarbij de lichtval in games nog realistischer is. Het apparaat zou eind 2023 uitkomen, misschien 2024, gebaseerd op geruchten van een kanaal dat het vaker bij het rechte eind heeft als het om gadgets met AMD-chips gaat. En de AMD-chip is de hoofdchip van de console.

PSVR 2

Ondertussen zitten we eerst te wachten tot de tweede generatie PlayStation VR-bril verschijnt. Deze is al een paar keer geteased door Sony en we verwachten hier in juni tijdens E3 meer van te horen. Die zal ongetwijfeld ook heel goed werken met een krachtige PlayStation 5 Pro, al hopen we uiteraard dat er tegen die tijd eerst genoeg PlayStation 5’s zijn voor de mensen die al vele maanden achter het net vissen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...