Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel

Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel

Vorig artikel Volgend artikel

Het is nog steeds niet makkelijk om een Xbox Series X of PlayStation 5 te bemachtigen, terwijl die consoles inmiddels al een jaar en twee maanden geleden zijn verschenen. Het chiptekort raakt ons allemaal. Toch maar voor een PlayStation 4 of Xbox One gaan? Eén van die twee consoles is binnenkort niet meer verkrijgbaar. Waar Sony namelijk nog wel PlayStation 4-apparaten produceert, heeft Microsoft de productie van Xbox One stopgezet.

Xbox One

Op het eerste gezicht zou je denken: wat maakt dat uit? Wel, het hangt er vanaf welke consoles je zelf thuis hebt en wilt. Heb je de Xbox One overgeslagen en wilde je wel een Xbox Series X kopen, dan kun je door de schaarste van de Series X besluiten om toch maar wel voor de Xbox One te gaan. Alleen betekent het stoppen van de fabricage van deze consoles wel dat we het moeten doen met de voorraden die er nu zijn. Elke keer als er een Xbox One stukgaat, dan is het aantal Xbox Ones op de wereld minder.

Iedereen die op dit moment een huis zoekt weet het: hoe minder aanbod, hoe hoger de vraagprijs. Dat zal uiteindelijk misschien ook gebeuren met Xbox One. Waarom Microsoft er toch mee stopt is echter voor te stellen: het wordt gezien als een geflopte console, zeker naast de veel steviger in zijn schoenen staande PlayStation 4. Tegelijkertijd kan het de ruimte waarschijnlijk goed gebruiken voor de ontwikkeling van een console die het wel goed doet, namelijk Xbox Series X.

Xbox Game Pass

Toch zal Xbox One waarschijnlijk juist meer in trek raken, want Xbox Series X kampt net als PlayStation 5 met enorme tekorten door de weinige chips die beschikbaar zijn. Juist nu Xbox Game Pass zo gigantisch scoort, is de kans dan ook groot dat veel gamers van wie het geduld opraakt toch voor een Xbox One gaan. Waarschijnlijk wordt die console dan ook uiteindelijk duurder, zelfs al werd hij eerder gezien als een impopulair game-apparaat.

Hoe zit het ook alweer met die chiptekorten? Die zijn ontstaan door een vervelende combinatie van gesloten fabrieken door het coronavirus, zieke medewerkers door het coronavirus, de slechte relatie tussen de Verenigde Staten en China, een tekort aan bronnen en hogere vraag door onder andere smarthomeproducten en zelfrijdende auto-ambities. Kortom, er zijn veel problemen die aan het tekort ten grondslag liggen en die zijn lang niet allemaal opgelost of verandert.

PlayStation 5 en Xbox Series X

En dat maakt het ook moeilijk te zeggen wat we in 2022 kunnen verwachten. Er worden chipfabrieken bijgebouwd, we hebben het coronavirus ietsjes beter onder controle en apparaten worden nu met minder chips gemaakt om de aanvoer van apparaten (en zelfs auto’s) toch te laten doorgaan. De ene expert verwacht dat juist de chips die in gameconsoles gaan nog tot het einde van het jaar schaars blijven, terwijl de ander juist denkt dat de andere varianten chips problemen houden en er over een half jaar goed nieuws is voor gamers die zo’n Xbox Series X of PlayStation 5 willen hebben.

Tot die tijd kun je dus nog wel een Xbox One vinden in de winkel, maar deze zullen steeds minder goed verkrijgbaar raken wanneer Microsoft met de productie stopt. PlayStation 4 wordt nog wel geproduceerd, al is ook dat een bijzondere situatie. Normaliter had deze console al veel eerder uit productie geweest, maar door de tekorten is er besloten om nog iets langer door te gaan met het maken van het succesvolle Sony-apparaat.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...