Smarthomestandaard Matter is gelanceerd: deze merken werken ermee

Smarthomestandaard Matter is gelanceerd: deze merken werken ermee

Vorig artikel Volgend artikel

De smarthomestandaard Matter is officieel gelanceerd. Het is een bijzondere standaard, want hij is ontstaan uit een samenwerking tussen gigantische techbedrijven die elkaar normaal de tent uit concurreren: Google, Apple, Amazon en Samsung bijvoorbeeld. Maar, op welke producten kun je die standaard nu precies verwachten? Dit is de lijst.

Grote techmerken die samenwerken

Matter moet ervoor gaan zorgen dat je straks een nieuwe smarthomespeaker van Google bijvoorbeeld kunt gebruiken in combinatie met een een slimme lamp van Philips Hue, en dat die beiden weer werken met een smarthomehub als Apple Homekit. Klinkt als een onmogelijke taak, want dat was het tot nu toe ook -zeker als je geen IFTTT inzette-, maar het is toch echt mogelijk. Dat is dus precies waar die Matter-standaard voor is.

Gigantisch veel bedrijven zien daar het nut van in en dat is heel positief. Vaak valt of staat een nieuw initiatief bij de adoptie van bedrijven. Gaan zij er niet mee in zee, dan heeft het weinig zin om je product van de standaard te voorzien, wanneer het maar met een klein gedeelte van de andere smarthome-apparaten kan werken. Dat is dus gelukkig niet het geval bij Matter: maar liefst 280 bedrijven hebben toegezegd met Matter te werken.

Oudere apparaten

Dat betekent echter niet dat je nu een veelvoud van 280 gadgets in de winkel kunt kopen, die dan ook meteen met Matter werken. Slimme slotenmerk heeft bijvoorbeeld al gezegd dat het pas in de tweede helft van 2023 met een product komt dat Matter ondersteunt. Bovendien lijkt het er vooralsnog niet op dat het backwards compatibel wordt: kortom, op oudere Nuki-sloten hoef je Matter niet te verwachten.

Toch hoef je niet bij elk merk zo lang te wachten: er komen in de komende maand al slimme lampen, stekkers en thermostaten uit. Ook zijn er wel degelijk bestaande smarthomeproducten die alsnog Matter-ondersteuning krijgen. Dat krijgen ze door software-updates die de fabrikanten nu maken. Er zijn inmiddels 190 producten die de certificering voor Matter hebben, dat zijn onder andere Sengled, Eve, Nanoleaf, Somfy en Tuya. Philips Hue-bridge krijgt in het eerste kwartaal van 2023 een update om met Matter te kunnen werken, waardoor je dan ook je slimme lampen van het merk in combinatie met andere smarthomeproducten kunt gebruiken.

Producten met Matter

Matter is nog niet van toepassing op alle productgroepen. Het gaat nu alleen nog op voor lampen, schakelaars, sensoren, thermostaten, stekkers, airco’s, sloten, tv’s en zonwering. Later volgen er meer categorieën, zoals robotstofzuigers. De softwareplatformen die met Matter gaan werken zijn Amazon Alexa, Apple Homekit, Google Home, Samsung SmartThings en Tuya. De hubs van Aqara, Ikea Dirigera, Homey Pro, Philips Hue en Wiz doen ook mee.

Qua hardware is bevestigd dat Matter verschijnt op Amazon Echo, Apple HomePod Mini, Apple TV 2021 en 2022, Bang & Olufsen Beosound Balance, Beosound Level, Beosound Emerge, Beolab 28, Beosound Theatre soundbar, Eve, Google Nest, iRobot Roomba, Nuki Smart Locks en Sonos. Kortom, er komt genoeg aan voor Matter, het is alleen een 'matter of time' wanneer we dat ook daadwerkelijk kunnen gebruiken.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...