Hue heeft net aangekondigd dat het meer AI-mogelijkheden aanbiedt en daar merken we vooral in de Benelux wat van, want je kunt allerlei opties vragen aan je lampen, zoals ‘Ik ga Stranger Things kijken, kun je het licht hierop afstemmen?” Waarbij je waarschijnlijk rode lichten krijgt. We spraken over de AI-mogelijkheden en de samenwerkingen met Google en Amazon Web Services (AWS) met George Yianni, de CTO en oprichter van Philips Hue, en Mohamed Elkady, System Architect bij het bedrijf.
Sinds het begin is Hue gebouwd als cloudsysteem waarmee je je lichtsysteem in je huis kunt monitoren, maar dan ook van buiten je huis. Je kunt even checken of je niet hebt vergeten het licht aan te zetten, of juist het licht inschakelen om inbrekers buiten de deur te houden. Philips Hue is een van de bekendste slimme lichtoplossingen, maar dat komt niet alleen door Hue zelf. Het heeft hulp om zijn technologie mogelijk te maken van onder andere Google en AWS.
“Het is voor ons belangrijk dat de infrastructuur in orde is en systemen met andere (eco)systemen overweg kunnen”, zegt Yianni. “Daarbij moet het ook privacyvriendelijk zijn. En dan komt er nu ook nog meer AI bij: we maken nu gebruik van meerdere cloudsystemen. De backend van Hue zit in Google Cloud, dat is waar we mee begonnen en nu is dat Kubernetes geworden. Verschillende nieuwere diensten zijn echter vooral op AWS gebouwd, zoals de data-infrastrutuur en security.”
Er is bewust gekozen voor meerdere aanbieders, omdat het team hiermee flexibel blijft. “We willen het juiste resultaat tegen de juiste kosten met de juiste prestaties. Zeker als je kijkt naar AI, dan zie je veel disruptie. Het was een ecosysteem waarin lang dezelfde spelers actief waren, maar nu komen er veel nieuwe bij. Ik denk ook niet dat het uiteindelijk een bedrijf is dat overblijft: er zal in 3 tot 5 jaar juist een verzameling van verschillende bedrijven zijn. Er is veel vraag naar verschillende applicaties en dan is keuze erg fijn om te hebben.”
Is het toch niet wat onhandig om met meerdere aanbieders te werken: Google aan de ene kant, AWS aan de andere? “De datacenters zijn direct met elkaar verbonden en de bandbreedte is groot. Wel moet je uiteraard zorgen dat je interne kennis van een bepaald niveau is om productief te blijven. De cloudplatforms van Google en AWS hebben veel overeenkomsten en AI zorgt er ook nog voor dat die barrière nog lager wordt.”
Hue koos voor AWS omdat het een kleinere, op zichzelf staande dienst wilde gaan bouwen. “Mijn ervaring met de cloud-platforms is dat Amazon goede, gepolijste diensten biedt en dat als je iets in je hoofd hebt, dat makkelijk te maken is. dan is dat ideaal met AWS. Google heeft goede bouwblokken, maar heeft meer technisch werk nodig, dus voor grote technische problemen doen we meestal werk met Google.”
Philips Hue gaat ook meer doen met AI. Zo kun je AI vragen om je kamerlicht in de juiste sfeer te maken voor bijvoorbeeld de Minecraft-film en dan kun je bijvoorbeeld groene verlichting verwachten die goed past bij de film. Lichtdesigns zitten binnen Google en hebben Mistral als basis. “We hebben het meer opensource gebouwd, dit platform, nadat we verschillende modellen hebben uitgeprobeerd.” Als gebruiker zie je een zwevende knop in beeld voor AI, waarmee je een AI-assistent opent om je te helpen. Er wordt een wat vereenvoudigd large language model gekozen voor de eenvoudige taken, zoals je lichten warmer zetten. Zo krijg je snel een reactie. Wil je wat moeilijkers, zoals die Minecraft-verlichting, dan wordt er een ander taalmodel aangesproken.”
Philips Hue is wel voorzichtig met zijn AI, al heeft het wel veel ideeën om nog te implementeren. “We slaan niks langdurig op, de guardrails zijn erg fanatiek ingesteld en we willen niet dat mensen dingen kunnen zoeken die niet door de beugel kunnen. Ook is het belangrijk dat er geen data weglekt. Het is nu ook alleen nog beschikbaar in de Benelux voor mensen die hun app in het Engels gebruiken. We zullen waarschijnlijk in de komende maanden dan eerst naar meer landen gaan en dan meer talen gaan toevoegen, zodat zoveel mogelijk mensen de ambiance in huis kunnen creëren die ze willen bereiken.”
Volgens Yianni bestaat de smarthome tegenwoordig uit veel te veel knoppen om in te drukken en zou hij graag zien dat dat vereenvoudigd wordt. Hij denkt dat een AI-assistent daar een goede methode voor is. Daarnaast heeft Philips Hue natuurlijk ook camera’s tegenwoordig. Ook daar zit AI in, maar dan niet online. “Alle AI zit in de camera zelf, met end-to-end-encryptie. We gebruiken AI om te filteren, maar ook om de meldingen te geven dat de camera een persoon ziet. Zeker als het om beelden van mensen gaat, dan wordt privacy een nog belangrijker punt en daarvoor hebben we extra willen zorgdragen in onze camera’s.”
Mohamed heeft met de Solution Engineering-teams van AWS samengewerkt om het eerste prototype te maken voor de nieuwe diensten die Hue aanbiedt. “Het is soms moeilijk om in te schatten hoe populair een nieuwe functie wordt, en dan is het fijn dat we geen zorgen hebben over opschalen. Het is ook leuk om te zien hoe enthousiast providers zijn om te helpen met uitdagingen die we hebben. De snelheid waarmee we het konden invoeren heeft ons positief verrast.”