​Wie is de Mol aflevering 1: hints en leukste tweets

​Wie is de Mol aflevering 1: hints en leukste tweets

Vorig artikel Volgend artikel

Het is weer begonnen: Wie is de Mol. Nadat enkele weken geleden de kandidaten bekend werden gemaakt, zien we ze in de eerste aflevering voor het eerst in actie. In de Wie is de Mol-app hebben kijkers vooraf alvast voorspeld wie zij denken dat de mol is. Hoofdverdachten? Soy en Jurre, maar bij de dames zijn het Froukje en Ranomi die het meest worden verdacht. Wij blikken bij de opdrachten terug op de verdachte acties, kijken naar hints en verzamelden de leukste tweets over aflevering 1!

De Mol is weer begonnen. En hoe! Waar de kandidaten elkaar normaal pas op het vliegveld zien of pas in het land van bestemming, ontmoeten de kandidaten elkaar nu in een kamer met een telefoon. Twee weken voor de reis begint. Weet je even niet meer wie de kandidaten zijn? Dit zijn de potentiële Mollen.


Wie wordt de Mol?

Everon Jackson Hooi (vorig jaar de Mol) doet alsof hij de stem van de horrorfilm Saw is en vertelt elke kandidaat wat zijn of haar rol is in het spel. Maar eerst stelt hij de kandidaten even voor. “Je bent presentatrice”, maar ook iets over de persoonlijkheid: “Je oogt vrolijk, amicaal en goudeerlijk, een flapout, maar niks is minder waar.” Het is heel spannend, maar het meest spannende is dat de kandidaten ten overstaan van hun mede-kandidaten te horen krijgen of ze de Mol zijn of niet. Het kunnen immers maar twee rollen zijn: gewoon kandidaat of Mol. Je hoort dus in de telefoon of je die ene felbegeerde (hoewel, dat gold niet voor de Belgische Mol vorig jaar) rol hebt, en moet daarbij ook nog je gezicht in de plooi houden. Wat zong Lady Gaga ook alweer? Pokerface.

Opdracht 1 - De Gulden Middenweg

“Hello, can someone help?” De aflevering springt ineens twee weken verder. Er staan op allerlei mooie plekken in Kaapstad Zuid-Afrika grote houten boxen met daarin twee kandidaten in het pikkedonker, maar hoe komen ze eruit? Ze moeten ‘outside de box’ denken. Een opdracht die alles te maken heeft met kleuren, maar eerst moet het licht aan. Daarvoor moeten mensen van buitenaf worden gecharterd om de lichtknop aan de buitenkant van de doos open te doen. Op de iPad moesten er vragen worden beantwoord, zoals 'Wie vindt de geur van speelgoedfolders lekker ruiken?' Gelukkig kunnen de kandidaten met andere kandidaten op afstand overleggen.

Sommige kandidaten zijn er al uit, anderen nog niet, terwijl ze op een kaart aan de buitenkant proberen te puzzelen wat de juiste coördinaten zijn waar Rick ze staat op te wachten. Iets wat moeilijk is als nog niet alle kandidaten eruit zijn, aldus Froukje. Het lijkt helemaal mis te gaan als een paar kandidaten gewoon naar een plek te zijn gegaan. Uiteindelijk staan ze zelfs met zijn vieren bij een box, geen Rick te bekennen. Of toch? Ja hoor, 500 euro in de pot.

Volgens Daniël Verlaan zijn er twee soorten kandidaten: mensen die open zijn (Sander, Froukje), maar de 'andere kant' is Soy, Jurre en Sarah, en die gaan dingen niet zeggen. Iets waar Daniël duidelijk wat verbouwereerd over is: "Leuk spel zo."

Opdracht 2: Toonaangevend

In de tweede opdracht moesten mensen met een muzikaal oor iets ten gehore brengen in een van de Zuid-Afrikaanse talen. Ze moesten het zo goed doen, dat iemand van buitenaf niet zou moeten kunnen zien dat zij eigenlijk niet bij het South African Youth Choir horen. De overige kandidaten moeten ze helpen door onder andere een stemvork te gebruiken een toon aan te houden, bedenken welke teksten bij bekende liedjes hoorden. “Aardbeien op een zomeravond, ik wil je buik en dat zomerse gevoel”, duidelijk Harry Styles.

Daniël Verlaan en Froukje de Both zijn overduidelijk het meest fanatiek. Froukje weet door haar tijd bij de radio natuurlijk veel van muziek. Vervolgens moet er een melodie worden gemaakt door met een speciaal soort vinger-apparaatje op allerlei felgekleurde objecten te tikken. Iets wat maar gedeeltelijk lukt en waarbij ook Nabil ineens enorm fanatiek lijkt. Er wordt een goed getraind oor bijgehaald die met zijn rug naar het koor toe moet luisteren wie er niet goed meezingen en geen juiste toon kunnen vasthouden.

De ene na de andere kandidaat is verbaasd dat ze er niet uit worden gepikt. Anke kan naar eigen zeggen helemaal niet zingen en Sander probeerde zich goed tussen twee mensen in te persen. Erg sneu dat de jury een paar mensen die daadwerkelijk tot het koor behoorden eruit pikte, maar over het algemeen zijn de kandidaten blij met de score. En waarschijnlijk opgelucht dat deze moeilijke opdracht voorbij is. Het nieuwe totaal van de pot? 2.750 euro erbij, dus 3.250 euro in de pot.

Eliminatie

Helaas moet er deze aflevering al iemand naar huis. We weten nu zeker dat Sarah in ieder geval niet de Mol is. Of toch... Ze checkt in in een hotel en krijgt een envelop van de Mol. Krijgen we een soort Afvallerseiland, zoals bij Expeditie Robinson? Blijkbaar staat er een busje voor Sarah klaar om haar naar de staalfabriek te brengen. Ze kan terugkomen in het spel door geld uit de pot te halen. "Wat is dit, jongens?" Dat vragen wij ons ook af, Sarah...

Veel plezier met Moltalk! Tot volgende week!

Fotocredits: AVROTROS

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...