Entertainment11.02.2023

The Last of Us aflevering 5 – overleven en vluchten uit Kansas City


Deze blogpost bevat spoilers van aflevering 5 van ‘The Last of Us’.

De vijfde aflevering van The Last of Us ‘Endure and Survive’ verscheen vannacht al op HBO en dat heeft alles te maken met de Super Bowl die zondagnacht wordt uitgezonden. Het geeft je in ieder geval twee dagen extra de ruimte om de boodschap van Henry dieper op je te laten inwerken.

The Last of Us gaat verder als een op dat moment nog onbekende jongeman een pistool op Ellie heeft gericht. Het is de eerste kennismaking met Henry (Lamar Johnson) en zijn kleine broertje Sam (Keivonn Woodard). Henry is de ‘the bad guy’ waar Kathleen en haar complete leger naar op zoek zijn. Duidelijk wordt dat Henry de indirecte moordenaar is van Kathleens gedode broer Michael. Michael was ooit de leider van Kathleens huidige verzetsgroep in Kansas City, maar werd door Henry verraden aan FEDRA in ruil voor een behandeling van de leukemie van de kleine Sam.

De bekentenis van Henry

De uitspraak van Henry dat hij de slechterik is omdat hij iets met een slechterik heeft gedaan, die komt bij Joel duidelijk binnen. Het is misschien wel de reden die hem een vrijbrief geeft om Ellie onder alle omstandigheden te beschermen. De bekentenis van Henry is letterlijk stilte voor de storm die komen gaat. Net als het moment dat Kathleen (Please Hold my Hand) zich aan haar rechterhand Perry lijkt te verontschuldigen voor haar wreedheden als gevolg van de dood van haar broer.

Henry en zijn broertje Sam
Henry en zijn broertje Sam

Endure and Survive

Door de onzichtbare spanning tussen de wraaklustige Kathleen en Perry lijkt erop alsof de twee iets hebben samen. Misschien verwacht je hier net iets meer, want het lijkt het begin van een nieuwe verhaallijn. Die gaat er op dit punt echter niet komen. We zien beiden pas terug als Henry, Joel, Ellie en Sam worden ontdekt, net voordat zij met z’n vieren de stad via tunnels ontvlucht zijn. Zonder het spel ooit te hebben gespeeld besef je hier wel dat de wisseling van personages, overigens niet zoals bij de aflevering met Bill en Frank, in een hoog tempo gaan. Door iedere aflevering een nieuwe cast te presenteren, lijken de afleveringen op zichzelf te staan als losse verhalen.

De titel van aflevering 5 ‘Endure and Survive’ doet zijn naam eer aan. Vanaf het moment dat Joel achter een sluipschutter aangaat, ontploft het verhaal. Wanneer een gecrashte vrachtwagen in een Sinkhole terechtkomt, duikt er uit het gat een immense horde geïnfecteerde wezens op. Een immense slachtpartij volgt. Perry wordt onthoofd door een monster (waarvan onduidelijk is wat dat precies is) en ook Kathleen komt op een toepasselijke wijze om het leven. “Kinderen gaan dood.”

Wat duidelijk aankomt bij Joel en Ellie is de wijze waarop Henry en Sam aan het einde komen wanneer de aflevering bijna voorbij is. Eigenlijk blijft je met flink wat vragen zitten. Maar, tijd om verdieping te geven aan de verhaallijnen is er duidelijk niet.

Overleven en dat geldt niet alleen voor Joel en Ellis
Overleven en dat geldt niet alleen voor Joel en Ellis

Mijn bloed is het medicijn

Voordat Sam komt te overlijden is er nog wel een moment waarin de essentie van de overlevingstocht van Ellie en Joel duidelijk wordt. Dat is wanneer Ellie probeert Sam te genezen door haar bloed op zijn geïnfecteerde wond te wrijven. “Mijn bloed is het medicijn“, schrijft ze op zijn kladblok. Aan het eind van de aflevering lopen ze samen naar het westen, nadat Ellie tegen Joel roept dat het tijd is om te gaan. Het eerste moment dat Ellie duidelijk maakt dat ze een missie hebben in The Last of Us.

Ellie en Joel vervolgen hun weg naar de het westen
Ellie en Joel vervolgen hun weg naar de het westen

Preview aflevering 6 The Last of US: Kin

Na de vervroegde release van de vijfde aflevering van The Last of Us heeft HBO inmiddels ook de eerste preview uitgebracht voor aflevering 6 van de serie, die aanstaande zondag wordt uitgezonden.

Joel en Tommy zullen hierin eindelijk herenigd worden. Playstation-spelers zien hierin volgens de beschrijving ook een andere locatie. Verder is er een hint te ontdekken naar The Last of Us seizoen 2, namelijk de Tipsy Bison-saloon, die gamers wel kennen uit hun virtuele avonturen met Ellie. Het is nog onduidelijk hoe dat verder wordt vormgegeven, maar het schijnt belangrijk te zijn.

Verwacht wordt dat aflevering 6 weer op de reguliere tijd live komt op HBO Max (zondagnacht).

Picture Credits: Photography by Liane Hentscher/HBO

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over HBO

Beelden gelekt van Dina en Ellie in The Last of Us seizoen 2

In nieuwe beelden die zijn gelekt krijgen we een glimp van hoe Dina en Ellie erbij lopen in het tweede seizoen The Last of Us.

Entertainment11.07.2024

Beelden gelekt van Dina en Ellie in The Last of Us seizoen 2

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Over zo'n drie weken gaan de Olympische Spelen in Parijs van start, en het is de eerste keer dat de Olympische Spelen te zien zijn op HBO Max. Dat is de enige plek waar álles van de Olympische Spelen te zien zal zijn.

Entertainment03.07.2024

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Serie ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ nu in productie

Deze nieuwe HBO-original serie speelt zich af in een tijdperk ruim 100 jaar voor de gebeurtenissen van "Game of Thrones" waarin de Targaryens nog steeds de IJzeren Troon in handen hebben en de herinnering aan de laatste draak nog niet uit het geheugen zijn verdwenen.

Entertainment19.06.2024

Serie ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ nu in productie

Oh nee: The Last of Us seizoen 2 wordt korter

“We denken dit verhaal niet binnen de twee seizoenen te kunnen vertellen”. Dat kunnen we ons als gamers wel voorstellen over The Last of Us.

Entertainment06.06.2024

Oh nee: The Last of Us seizoen 2 wordt korter

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Als een soort hongerige wolven springen we op alles wat voortkomt uit de productie van seizoen 2 van The Last of Us, zo ook de eerste beelden waarop we Joel en Ellie beiden zien.

Entertainment18.05.2024

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Dé officiële trailer voor House of the Dragon seizoen 2

Op 17 juni gaat het achtdelige tweede seizoen van de HBO Original-serie House of the Dragon in première op HBO Max. De eerste beelden zagen we al in december 2023 voorbij komen.

Entertainment14.05.2024

Dé officiële trailer voor House of the Dragon seizoen 2

War is coming
Levenslange korting HBO Max krijgt andere vorm vanaf 11 juni

We wisten al langer dat HBO Max en Discovery+ samen zouden gaan, maar nu komt dat op 11 juni ook tot uiting in de HBO Max-app. Dit gaat er veranderen, dit gebeurt er met je levenslange korting en met Discovery+ zelf.

Entertainment07.05.2024

Levenslange korting HBO Max krijgt andere vorm vanaf 11 juni

Wat gebeurt er met Discovery+?
Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Fallout en The Last of Us. Als het om series gaat is de vergelijking snel gemaakt. Beide series zijn gebaseerd op videogames. The Last of Us is al een doorslaand succes is en Fallout lijkt in zich te hebben dat ook te worden.

Entertainment17.04.2024

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?