The Last of Us aflevering 5 - overleven en vluchten uit Kansas City

The Last of Us aflevering 5 - overleven en vluchten uit Kansas City

Vorig artikel Volgend artikel

Deze blogpost bevat spoilers van aflevering 5 van ‘The Last of Us’.

De vijfde aflevering van The Last of Us 'Endure and Survive' verscheen vannacht al op HBO en dat heeft alles te maken met de Super Bowl die zondagnacht wordt uitgezonden. Het geeft je in ieder geval twee dagen extra de ruimte om de boodschap van Henry dieper op je te laten inwerken.

The Last of Us gaat verder als een op dat moment nog onbekende jongeman een pistool op Ellie heeft gericht. Het is de eerste kennismaking met Henry (Lamar Johnson) en zijn kleine broertje Sam (Keivonn Woodard). Henry is de ‘the bad guy’ waar Kathleen en haar complete leger naar op zoek zijn. Duidelijk wordt dat Henry de indirecte moordenaar is van Kathleens gedode broer Michael. Michael was ooit de leider van Kathleens huidige verzetsgroep in Kansas City, maar werd door Henry verraden aan FEDRA in ruil voor een behandeling van de leukemie van de kleine Sam.

De bekentenis van Henry

De uitspraak van Henry dat hij de slechterik is omdat hij iets met een slechterik heeft gedaan, die komt bij Joel duidelijk binnen. Het is misschien wel de reden die hem een vrijbrief geeft om Ellie onder alle omstandigheden te beschermen. De bekentenis van Henry is letterlijk stilte voor de storm die komen gaat. Net als het moment dat Kathleen (Please Hold my Hand) zich aan haar rechterhand Perry lijkt te verontschuldigen voor haar wreedheden als gevolg van de dood van haar broer.

The_Last_Of_Us_Episode_5_Henry_and_Sam
Henry en zijn broertje Sam

Endure and Survive

Door de onzichtbare spanning tussen de wraaklustige Kathleen en Perry lijkt erop alsof de twee iets hebben samen. Misschien verwacht je hier net iets meer, want het lijkt het begin van een nieuwe verhaallijn. Die gaat er op dit punt echter niet komen. We zien beiden pas terug als Henry, Joel, Ellie en Sam worden ontdekt, net voordat zij met z'n vieren de stad via tunnels ontvlucht zijn. Zonder het spel ooit te hebben gespeeld besef je hier wel dat de wisseling van personages, overigens niet zoals bij de aflevering met Bill en Frank, in een hoog tempo gaan. Door iedere aflevering een nieuwe cast te presenteren, lijken de afleveringen op zichzelf te staan als losse verhalen.

De titel van aflevering 5 ‘Endure and Survive’ doet zijn naam eer aan. Vanaf het moment dat Joel achter een sluipschutter aangaat, ontploft het verhaal. Wanneer een gecrashte vrachtwagen in een Sinkhole terechtkomt, duikt er uit het gat een immense horde geïnfecteerde wezens op. Een immense slachtpartij volgt. Perry wordt onthoofd door een monster (waarvan onduidelijk is wat dat precies is) en ook Kathleen komt op een toepasselijke wijze om het leven. "Kinderen gaan dood."

Wat duidelijk aankomt bij Joel en Ellie is de wijze waarop Henry en Sam aan het einde komen wanneer de aflevering bijna voorbij is. Eigenlijk blijft je met flink wat vragen zitten. Maar, tijd om verdieping te geven aan de verhaallijnen is er duidelijk niet.

The_Last_Of_Us_Episode_5_Perry
Overleven en dat geldt niet alleen voor Joel en Ellis

Mijn bloed is het medicijn

Voordat Sam komt te overlijden is er nog wel een moment waarin de essentie van de overlevingstocht van Ellie en Joel duidelijk wordt. Dat is wanneer Ellie probeert Sam te genezen door haar bloed op zijn geïnfecteerde wond te wrijven. "Mijn bloed is het medicijn", schrijft ze op zijn kladblok. Aan het eind van de aflevering lopen ze samen naar het westen, nadat Ellie tegen Joel roept dat het tijd is om te gaan. Het eerste moment dat Ellie duidelijk maakt dat ze een missie hebben in The Last of Us.

The_Last_Of_Us_Episode_5_Ellie_Joel
Ellie en Joel vervolgen hun weg naar de het westen

Preview aflevering 6 The Last of US: Kin

Na de vervroegde release van de vijfde aflevering van The Last of Us heeft HBO inmiddels ook de eerste preview uitgebracht voor aflevering 6 van de serie, die aanstaande zondag wordt uitgezonden.

Joel en Tommy zullen hierin eindelijk herenigd worden. Playstation-spelers zien hierin volgens de beschrijving ook een andere locatie. Verder is er een hint te ontdekken naar The Last of Us seizoen 2, namelijk de Tipsy Bison-saloon, die gamers wel kennen uit hun virtuele avonturen met Ellie. Het is nog onduidelijk hoe dat verder wordt vormgegeven, maar het schijnt belangrijk te zijn.

Verwacht wordt dat aflevering 6 weer op de reguliere tijd live komt op HBO Max (zondagnacht).

Picture Credits: Photography by Liane Hentscher/HBO

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....