The Last of Us aflevering 4 - Please Hold My Hand

The Last of Us aflevering 4 - Please Hold My Hand

Vorig artikel Volgend artikel

Deze blogpost bevat spoilers van aflevering 4 van ‘The Last of Us’ op HBO.

Het is even een overgang om van het bijzondere verhaal van Bill en Frank weer over te stappen naar de harde werkelijkheid die Joel en Ellie gaan tegenkomen in aflevering 4 van The Last of Us, met als titel 'Please Hold My Hand'. Al snel wordt duidelijk dat ze niet alleen moeten uitkijken voor geïnfecteerden. Misschien zijn de mensen die ze gaan ontmoeten nog wel veel gevaarlijker.

Ellie heeft een pistool

Joel en Ellie reizen verder naar het westen om als eerste op zoek te gaan naar de broer van Joel. In deze aflevering staan humor en dood tegenover elkaar. Het is het pistool van Ellie wat een soort rode draad is geworden, net als Ellie’s moppenboek wat naast alle spanning ook zorgt voor een stukje humor. En bereid je maar voor, want Joel blijkt toch menselijker te zijn dan je denk, hij durft zelfs even te lachen. Langzaam wordt duidelijk dat Ellie meer is dan alleen ‘cargo’ en zie je aan alles dat hij echt om haar geeft en alles zal doen om haar te beschermen. Misschien was dit ook wel de verborgen boodschap in de brief van Bill.

Na een keiharde confrontatie met de een nieuwe groep mensen waarin Ellie haar pistool noodgedwongen moet gebruiken, wordt Joel niet kwaad en leert hij haar hoe ze beter met een pistool om kan gaan. Het zijn juist dit soort momenten dat beide merken dichter naar elkaar toe te groeien.

the_last_of_us_aflevering_4_Joel_Ellie
The Last of Us: aflevering 4 - Joel en Elli

De Hunters en Kathleen

Tijdens de doortocht van Kansas City worden ze aangevallen door een nieuwe agressieve groep van overlevenden die in alles gevaarlijker lijken is dan de ronddolende paddestoelen. Zij vormen een nieuwe groep van mensen naast FEDRA (Federal Disaster Response Agency) en de Fireflies. Wie de game heeft gespeeld herkent ze als de Hunters. Deze groep staat onder leiding van Kathleen (Melanie Lynskey). Zij is de bikkelharde leider van een een groep rebellen die de controle over de stad lijkt te hebben overgenomen van FEDRA.

Kathleen is blijkbaar op zoek naar Henry en Sam maar knalt ondertussen in al haar menselijkheid de dokter die haar ter wereld heeft gebracht overhoop. Onduidelijk is nog wat de rol van Henry en Sam gaat worden en wat Kathleen precies gaat betekenen. Veel onheilspellender is een soort van ‘sinkhole’ die ligt te borrelen in de opslagruimte van het verlaten flatgebouw waar blijkbaar Henry en Sam verstopt zaten.

Cliffhanger met Henry en Sam

De aflevering eindigt op het moment dat Henry en Sam wapens tegen het hoofd van Joel en Ellie zetten. Tel daarbij op de groep rond Kathleen en een borrelend sinkhole. En zo bouwen ze spanning behoorlijk op naar een ongetwijfeld meer dan heftige vijfde aflevering.

Hunters_The_Last_of_Us_Kathleen
Kathleen en haar Hunters

Aflevering 5 van de Last of Us is vanaf vrijdag al te zien

HBO heeft officieel de premièredatum voor de vijfde aflevering van The Last of Us verplaatst. Deze is nu te zien vanaf zaterdag 11 februari (03.00 uur), in plaats van deze op zondagavond te moeten delen met de Super Bowl LVII.

Wat zeker mee zal spelen bij deze beslissing is dat The Last of Us in de eerste drie afleveringen wat kijkers betreft record na record heeft verbroken. Vanuit die gedachte is een nieuwe aflevering plannen direct na de roemruchte halftime show in de pauze van de Super Bowl (dit jaar met Rihanna) niet verstandig, al was het maar om de cliffhanger waarbij Joel en Ellie een pistool op hun gericht hebben.

HBO heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt met de programmering van de Last of Us op zondagavond. Op de agenda staan namelijk ook nog de de Oscars en de Grammy Award show.

Picture Credits: Photography by Liane Hentscher/HBO

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....