Entertainment22.01.2023

Bestaat het gevaarlijke virus uit de Last of Us echt?


We hebben het zien gebeuren in de eerste aflevering van The Last of Us: gevaarlijke champignons die de wereld overnemen. Oké, dat is wat overdreven, maar in de nieuwe HBO Max-serie worden we met een virus geconfronteerd dat uit een soort paddestoel-achtige schimmels bestaat. Hoe zit het daar precies mee, vragen we ons af, wachtend op aflevering 2.

Cordyceps

Er werden geen doekjes om gewonden in de eerste aflevering: die opende meteen met een talkshow waarin een wetenschapper aan het woord kwam over een bepaald soort schimmels. Schimmels die we nu als gezellige paddestoelen zien, maar die ooit misschien wel de wereld zouden kunnen overnemen. Een doembeeld werd geschetst, waarbij zelfs de presentator even niet meer wist hoe hij het item toch positief kon afronden. Fast forward en we zien hoe zo’n soort virus zelfs de schattigste bejaarde vrouwtjes overneemt. Zou zoiets echt kunnen gebeuren?

Het virus heet in de game en op televisie Cordyceps. Cordyceps-schimmels bestaan echt. Je vindt ze onder andere in China, al is het een enorm groot geslacht dat je ook in andere landen vindt. Het zijn schimmels waarvan de naam afstamt van het Griekse woord voor knuppel, want dat is de vorm die ze vaak aannemen. Cordyceps zijn onder andere te vinden op insecten in bossen met een hoge luchtvochtigheid. Klinkt allemaal vrij ongevaarlijk, maar het is in The Last of Us een schimmel die mensen verandert in een soort zombies.

Een pandemie

In de game wordt het overigens niet echt uitgelegd, daar lag de focus heel anders. Voor de serie hebben makers Druckman en Mazin er echter voor gekozen om die uitleg wel te geven. Dat was onder andere omdat ze de serie zo wetenschappelijk mogelijk wilden onderbouwen. “Het spel deed het verdomd goed, vooral voor een genre waar het gemakkelijk zou zijn om te zeggen, ‘Oh, er zijn zombies, maar de zombies komen uit de grond.’ Cordyceps is een fascinerend concept, en het is absoluut echt. We wilden dat een beetje verder drijven. We wilden zoveel mogelijk realiteit bieden, want hoe echter dat is, hoe meer we ons verbinden met de personages.”

En je hebt ongetwijfeld gemerkt dat er heel veel overeenkomsten in het verhaal zitten met COVID-19, wat ook een pandemie was. Nu is die gelukkig niet zodanig uit de hand gelopen zoals we in The Last of Us zien, maar de angst zat er bij veel mensen goed in. De makers moesten er daarbij rekening mee houden dat mensen wat meer wisten over een pandemie dan eerder. Daarnaast wilden ze mensen laten zien dat zoiets niet zomaar gebeurt, maar vaak al vele jaren in de maak is en eigenlijk ‘pas’ plaatsvindt.

schimmel
schimmel

The Last of Us

Maar goed, hoe zit het nou, zit zo’n apocalyps er alsnog in? De clickers, dat zijn ‘de zombies’ die zijn overgenomen door het virus, die hebben een variant van Cordyceps die op dit moment niet op de wereld bestaat. Cordyceps bestaat dus wel, maar de Last of Us-versie ervan niet. De echte-wereld Cordyceps houden het bovendien op insecten: die vallen geen mensen aan. Wel is wat ze doen met insecten ongeveer wat we hebben gezien in de HBO-serie. Om de sporen te verspreiden maken deze schimmels een soort zombies van insecten. Dat is ook precies waar Druckman zijn inspiratie vandaan haalde.

In de game kan het overspringen op mensen door aangetast eten. Iets dat de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit eerst met heel veel recalls nog probeert te verdoezelen, maar we weten allemaal hoe het verder geschiedde. In de serie gaat dat iets anders, maar uiteindelijk is het resultaat hetzelfde: het virus neemt mensen helemaal over en verandert ze voorgoed. Ze worden agressief, maar lijken nog op mensen, uiteindelijk veranderen ze steeds verder: ze verliezen hun zicht en aldoende zijn er steeds meer paddestoel-achtige vergroeiingen te zien. Ze gaan van runners naar stalkers, en via clickers naar bloaters, waarbij elke fase weer met andere uitdagingen komt.

Schimmels

Wil je meer zien van die Cordyceps in het echt? Bekijk dan in dit artikel de YouTube-video uit Planet Earth, waarin je ziet hoe een Ophiocordyceps een mier overneemt. Het is de inspiratie geweest van Druckman. Gelukkig heeft de Cordyceps op dit moment niet de mogelijkheden om van grote invloed te zijn op mensen, maar hoe zit dat, want onze aarde warmt op en volgens de HBO Max-serie heeft dat juist zo’n invloed waardoor die Cordyceps ‘evil’ worden. Vox schrijft dat de kans klein is dat dat snel gebeurt, maar dat hoe meer de wereld warmer wordt en de temperatuur van de schimmels dichterbij die van de mens komt, hoe groter de kans is dat deze schimmels zich wel in ons lijf willen nestelen. Op dit moment is dat echter niet het geval: onze lichaamstemperatuur is verre van ideaal.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Entertainment

Het is klaar met The Boys op Amazon Prime Video

The Boys op Amazon is een prachtserie, met zijn superhelden, zijn duisternis en zijn toch zeer graphic content. Maar aan alles komt een einde: seizoen 5 wordt het laatste van The Boys.

Entertainment12.06.2024

Het is klaar met The Boys op Amazon Prime Video

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

De 3 Body Problem op Netflix is nog niet klaar. De serie krijgt een vervolg, al is nog onduidelijk wat dat precies betekent.

Entertainment20.05.2024

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Het is een van de visueel mooiste series die we in jaren hebben gezien en nu komt er in ieder geval nog een seizoen 2 en 3: Shōgun.

Entertainment20.05.2024

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Als een soort hongerige wolven springen we op alles wat voortkomt uit de productie van seizoen 2 van The Last of Us, zo ook de eerste beelden waarop we Joel en Ellie beiden zien.

Entertainment18.05.2024

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

De nieuwe teaser van seizoen 4 van Only Murders in the Building laat al zien dat het een seizoen vol sterren wordt, en vooral een seizoen waarin 'the building' wordt verlaten.

Entertainment15.05.2024

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Het internet heeft een nieuwe obsessie: de Megatron-tank-speelgoedrobot van Robosen. Dit is wat het zo'n aantrekkelijk stuk speelgoed maakt.

Gadgets26.04.2024

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Viaplay blijft rommelen met zijn prijzen. Nu wordt de streamingdienst weer duurder. De maandprijs gaat met maar liefst 2 euro omhoog.

Entertainment22.04.2024

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Verder lezen over Game

Op deze video is de sprong van Prince of Persia gebaseerd

Wij vinden dat Prince of Persia toch een vreemde manier heeft van sprongen maken, maar nu weten we waarom.

Gaming20.06.2024

Op deze video is de sprong van Prince of Persia gebaseerd

Cloudgamedienst Amazon Luna komt naar Nederland: dit is wat het inhoudt

Samen met de Luna-controller komt de cloudgamedienst van Amazon naar Nederland en daarmee kun je direct streamen op apparaten die je al hebt.

Gaming19.06.2024

Cloudgamedienst Amazon Luna komt naar Nederland: dit is wat het inhoudt

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Habbo Hotel, weet je het nog? Het was een virtuele gemeenschap waar jongeren een soort wereld bouwden. De wereld vol ‘hotels’ komt terug.

Social Media17.06.2024

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Metallica geeft een concert in Fortnite: dit is wanneer

De metal/rockband Metallica heeft een heel bijzondere, nieuwe gig geregeld. De mannen maken hun opwachting in Fortnite en geven daar een concert.

Gaming13.06.2024

Metallica geeft een concert in Fortnite: dit is wanneer

Geniet van een klein kwartier Assassin’s Creed: Shadows-gameplay

Assassin's Creed wordt binnenkort uitgebreid met een nieuwe game die zich in Japan afspeelt en waarin je kiest tussen twee hoofdpersonages.

Gaming11.06.2024

Geniet van een klein kwartier Assassin’s Creed: Shadows-gameplay

IKEA rekruteert Roblox-spelers als virtuele medewerkers

Ikea heeft grootse plannen voor Roblox. Het wil zelfs 10 mensen aannemen om in zijn winkel te werken.

Marketing10.06.2024

IKEA rekruteert Roblox-spelers als virtuele medewerkers

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Verder lezen over HBO

Serie ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ nu in productie

Deze nieuwe HBO-original serie speelt zich af in een tijdperk ruim 100 jaar voor de gebeurtenissen van "Game of Thrones" waarin de Targaryens nog steeds de IJzeren Troon in handen hebben en de herinnering aan de laatste draak nog niet uit het geheugen zijn verdwenen.

Entertainment19.06.2024

Serie ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ nu in productie

Oh nee: The Last of Us seizoen 2 wordt korter

“We denken dit verhaal niet binnen de twee seizoenen te kunnen vertellen”. Dat kunnen we ons als gamers wel voorstellen over The Last of Us.

Entertainment06.06.2024

Oh nee: The Last of Us seizoen 2 wordt korter

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Als een soort hongerige wolven springen we op alles wat voortkomt uit de productie van seizoen 2 van The Last of Us, zo ook de eerste beelden waarop we Joel en Ellie beiden zien.

Entertainment18.05.2024

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Dé officiële trailer voor House of the Dragon seizoen 2

Op 17 juni gaat het achtdelige tweede seizoen van de HBO Original-serie House of the Dragon in première op HBO Max. De eerste beelden zagen we al in december 2023 voorbij komen.

Entertainment14.05.2024

Dé officiële trailer voor House of the Dragon seizoen 2

War is coming
Levenslange korting HBO Max krijgt andere vorm vanaf 11 juni

We wisten al langer dat HBO Max en Discovery+ samen zouden gaan, maar nu komt dat op 11 juni ook tot uiting in de HBO Max-app. Dit gaat er veranderen, dit gebeurt er met je levenslange korting en met Discovery+ zelf.

Entertainment07.05.2024

Levenslange korting HBO Max krijgt andere vorm vanaf 11 juni

Wat gebeurt er met Discovery+?
Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Fallout en The Last of Us. Als het om series gaat is de vergelijking snel gemaakt. Beide series zijn gebaseerd op videogames. The Last of Us is al een doorslaand succes is en Fallout lijkt in zich te hebben dat ook te worden.

Entertainment17.04.2024

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Teaser trailer: Colin Farrell is The Penguin

HBO Max heeft een nieuwe teaser uitgebracht van de nieuwe Max Original-serie The Penguin, die komend najaar in première zal gaan. Hierin zien we Colin Farrell in de hoofdrol als Oz Cobb, beter bekend als 'The Penguin'....

Entertainment24.03.2024

Teaser trailer: Colin Farrell is The Penguin

HBO Max krijgt op 17 juni ook Discovery+: kortingsactie blijft

HBO Max wordt vanaf 17 juni samengevoegd met Discovery+. Dat is elders al gebeurd, maar onder andere in Nederland nog niet. In andere landen heet het ook Max, maar dat schijnt door onze eigen Omroep Max niet te kunnen....

Entertainment21.03.2024

HBO Max krijgt op 17 juni ook Discovery+: kortingsactie blijft

Verder lezen over Wetenschap

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI

De bedenker van deal-site Groupon maakt kunstmatige intelligentie die patiënten moet gaan helpen. Hij kwam op het idee voor deze app toen zijn vrouw borstkanker had en hij data miste.

Startups31.05.2024

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI