5 redenen om The Last of Us te kijken op HBO Max

5 redenen om The Last of Us te kijken op HBO Max

Moet je de game gespeeld hebben?

Vorig artikel Volgend artikel

Na heel lang wachten en heel veel hype verschijnt maandag eindelijk The Last of Us op HBO Max. Deze serie vertelt een verhaal over overleven in een wereld vol geïnfecteerde, zombie-achtige mensen. Of eigenlijk: het vertelt een verhaal over mensen die elkaar beetpakken en proberen iets van het leven te maken dat nog over is na deze apocalyps. En dat is de moeite waard om te kijken.

Omdat het bronmateriaal fenomenaal is

Het is een inkoppertje, maar het is gewoon zo: niet voor niets won The Last of Us allerlei Game of the Year-awards en kreeg het een zeer succesvol gevolg. De serie is gebaseerd op een gamereeks en die is zo universeel geliefd dat het eigenlijk heel gedurfd is om dat überhaupt om te toveren tot een serie. Er is zoveel jaren gewerkt aan de gamefranchise en de schrijver (Neil Druckmann) heeft zoveel liefde en aandacht gestoken in het verhaal, dat we niet kunnen wachten om meer te zien van deze geweldige reeks.

Het is een goede videogameserie en dat is zeldzaam

The Witcher was leuk, maar het was niet een briljante serie die iedereen geweldig vindt. The Last of Us heeft veel meer in zich om wel door iedereen geliefd te worden, omdat het wat minder een videogame was van oorsprong: het was als game al bijna als een film. Helaas zijn adaptaties van games eigenlijk altijd teleurstellend. Weet je de Assassin’s Creed-film nog? Of die van World of Warcraft? Games vertalen zich maar zelden naar een goede film. Lara Croft is leuk, maar het is niet een hoogstaande film die Oscars gaat winnen. The Last of Us op HBO Max? Die maakt waarschijnlijk gewoon kans op een Emmy.

Het heeft dezelfde emotionele impact

Eén van de redenen dat The Last of Us op HBO Max zo goed schijnt te zijn, dat is dat het niet alleen de actie meeneemt uit het spel, maar juist de emotionele lading. Er zijn weinig games die zo hard in de ziel snijden als The Last of Us en we begrijpen dat de serie dat net zo hard doet. Het is emotioneel, het is aangrijpend en het belooft een serie te zijn die je nog lang bijblijft. Met andere woorden: koop vast wat Kleenex en zet de doos dichtbij, want je hart wordt tijdelijk in een rollercoaster gestopt.

Je hoeft de game niet te hebben gespeeld

Het is misschien raar om dit aan te geven als reden om een serie te kijken, maar veel mensen zijn geneigd om dan eerst te doen wat eerst komt, namelijk de game, voordat ze de serie gaan kijken. Niet doen hoor, dat is helemaal niet nodig. Deze serie schijnt het verhaal uit de game namelijk vrij goed te volgen, waardoor je geen huiswerk hoeft te doen voordat je hem aanzwengelt op de streamingdienst. Misschien is je ervaring zelfs nog beter zonder die game-ervaring op zak, omdat je niet de neiging hebt om knopjes te willen indrukken en de boel naar eigen hand te zetten. Zullen er referenties zijn die je mist? Ongetwijfeld, maar het mooie daarvan is dat je waarschijnlijk niet eens doorhebt dat je ze mist.

Omdat critici lyrisch zijn

100 procent op RottenTomatoes, dat lukt niet veel films en series, laat staan als ze over videogames gaan. De eerste recensies van The Last of Us op HBO Max gingen deze week live en iedereen is het erover eens dat dit een knaller van een serie is. HBO Max zet zich in het jaar waarin de streamingdienst overgaat in de gezamenlijke streamingdienst met Discovery nog even goed op de kaart. Deze enthousiaste critici maken de hype er niet minder om, maar gelukkig hoeven we niet heel lang meer te wachten: aanstaande maandag staat The Last of Us op HBO Max. Tenminste: alleen de eerste aflevering, dus de komende negen weken ben je onder de pannen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...