Nog geen mail gehad van Netflix over accounts delen? Juich niet

Nog geen mail gehad van Netflix over accounts delen? Juich niet

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix heeft deze week aangekondigd hoeveel extra schade je per maand aan de streamingdienst hebt wanneer je je account deelt. Het gaat om 3,99 euro extra per maand per account dat je deelt. Netflix zou hier deze week een mail over sturen naar abonnees. Heb je de mail nog niet ontvangen, dan zegt dat niets. Die mail komt waarschijnlijk nog wel.

Netflix delen

De streamingdienst kan namelijk heel goed zien welk account er zoal met anderen wordt gedeeld. Niet voor niets krijg je als abonnee wel eens een mailtje dat er iemand is ingelogd vanuit regio x in land x. Netflix weet waar iemand vandaan inlogt en weet dus ook wie hoogstwaarschijnlijk accounts deel. Het gaat allemaal op basis van IP-adressen: dat is het adres dat je hebt wanneer je op het internet surft. Jouw IP-adres als accounthouder is de ‘basis’ en als mensen buiten die locatie op Netflix willen, dan moeten ze hiervoor betalen. Dat kan overigens alleen bij de duurdere abonnementen, want met een basis-abonnement is het delen van een account niet mogelijk.

Bij het Standaard-abonnement mag je je account delen met één extra adres: heb je Netflix Premium dan mag dat met twee extra adressen. Let op: dat betekent alsnog dat je per adres 3,99 euro per maand extra aan je account kwijt bent. Ook moeten de mensen van dat andere adres wel in hetzelfde land wonen als de abonnee. Heb je een account via een provider, zoals wij dat ook hebben via bijvoorbeeld T-Mobile, dan heb je pech: dan is het delen van je account met anderen zelfs helemaal niet mogelijk.

Niet meer lekker leechen

Is er ook een voordeel aan? Wel, de mensen met wie je je account deelt krijgen hun eigen gebruikersnaam en inlog, dus dat scheelt wel in het verkeerd inloggen, het gedoe rondom wachtwoorden, enzovoort. Verder is en blijft het vooral vervelend voor gebruikers, die jarenlang gewoon konden leechen bij anderen. Sommige mensen voelen zich hierdoor benadeeld: alsof ze een recht hadden en dit wordt afgenomen.

Dat valt echter wel mee: het is niet heel vreemd dat Netflix liever één abonnement per huishouden ziet. Het investeert ook veel geld in Originals. Bovendien is het meteen een goed moment om je te bedenken met wie je ook alweer je account deelde (exen bijvoorbeeld?) en of het niet eens tijd is om nu echt de banden met deze personen te verbreken.

Netflix gaat mailen

Kijkt iemand toch veel op een ander adres dan waar de abonnee het account op afsloot, dan krijgen die mensen een melding van deze activiteit en wordt ze verzocht om te gaan betalen. Netflix wordt dus zeker een stuk strenger, ondanks dat het de abonnee-aantallen alweer flink heeft weten op te schroeven sinds het aangaf dat het miljoenen abonnees kwijt zou zijn. Gelukkig kun je je profiel makkelijk overzetten, waardoor de verhuizing betekent dat ook je kijklijst gewoon meeverhuist.

Wel moet je even kijken hoe je dat financieel gaat doen, mocht je een account gaan delen. In ieder geval staan er grote dingen te veranderen en hoewel diverse mensen hebben gezegd Netflix dan maar op te zeggen, verwacht Netflix dat die backlash wel meevalt. Wij wachten nog met frisse tegenzin op de mail: al zijn we er altijd voor als dat geld wordt ingezet voor het maken van nog betere, frissere series en films op de Flix.


Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...