Netflix verlaagt abonnementsprijzen in tientallen landen

Netflix verlaagt abonnementsprijzen in tientallen landen

Nee, helaas niet bij ons in Nederland en België

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix is al een tijdje onderwerp van discussie. De streamingdienst worstelt al jaren met de vraag of en hoe ze de tarieven van ‘s werelds populairste sVOD-service kunnen verhogen. Een prijsverhoging, eind 2021, viel bepaald niet goed en werd in no time afgedaan als ‘een foutje’. Lijnrecht tegenover de wens om meer omzet binnen te halen, staat de steeds sterker wordende concurrentie van diensten als Disney+, Amazon Prime etc. Meer concurrentie betekent doorgaans goed nieuws voor consumenten. Dat snapt Netflix ook en dus heeft de dienst deze week de abonnementskosten in tientallen landen verlaagd. Daarbij gaat het vooral om iets minder welvarende landen. Niet in ons deel van de wereld dus, helaas.

Mensen moeten kiezen, en kiezen dan niet altijd voor Netflix

Netflix merkt dat steeds meer abonnees, zeker in landen waar mensen minder te besteden hebben, keuzes moeten maken over welke streamingdienst(en) ze willen behouden (lees: kunnen betalen). Netflix valt in die landen vaker af dan de goedkopere concurrentie. Dat is op zich niet zo gek.

Dat heeft Netflix nu dus doen besluiten om in een hele sloot landen – meer dan 30 – de abonnementstarieven te verlagen. Met hoeveel? Dat hangt af van de (economische) situatie per land. Uiteraard zal ook de concurrentiepositie van Netflix daar invloed op hebben. Bij de landen waar de dienst de afgelopen weken goedkoper werd zitten onder andere: Egypte, Jemen, Jordanië, Libië, Iran, Kenia, Kroatië, Slovenië, Bulgarije, Nicaragua, Ecuador, Venezuela, Maleisië, Indonesië, Vietnam, Thailand en de Filippijnen.

Neetflix al een tijdje onder vuur

Een ander groot discussiepunt betreft het voornemen van de streamingdienst om het delen van accounts aan te pakken. Behalve een aanvulling op de bestaande abonnementen, uiteraard met bijbehorend tarief, zouden er ook maatregelen komen om het delen van accounts door abonnees die daar geen abonnement voor afsluiten, onmogelijk te maken.

Enkele weken geleden lekte de vermeende maatregelen uit, maar dat leidde tot heel wat verontwaardiging. Kort daarop kwam Netflix met het ‘excuus’ dat ze voor haar beurt gesproken hadden en er nog wordt nagedacht over hoe de dienst het delen van accounts wil terugdringen.

Het voornemen om het delen van een Netflix abonnement alleen tegen betaling mogelijk te maken, heeft in ieder geval tot nogal wat klachten geleid. Er gaan dan ook stemmen op dat Netflix met de prijsverlagingen een poging doet om klanten af te pikken van concurrenten (onder andere Aplple TV+ en Disnsy+) die de afgelopen maanden hun abonnementsprijzen juist verhoogd hebben.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...