Entertainment24.02.2023

Netflix verlaagt abonnementsprijzen in tientallen landen


Nee, helaas niet bij ons in Nederland en België

Netflix is al een tijdje onderwerp van discussie. De streamingdienst worstelt al jaren met de vraag of en hoe ze de tarieven van ‘s werelds populairste sVOD-service kunnen verhogen. Een prijsverhoging, eind 2021, viel bepaald niet goed en werd in no time afgedaan als ‘een foutje’. Lijnrecht tegenover de wens om meer omzet binnen te halen, staat de steeds sterker wordende concurrentie van diensten als Disney+, Amazon Prime etc. Meer concurrentie betekent doorgaans goed nieuws voor consumenten. Dat snapt Netflix ook en dus heeft de dienst deze week de abonnementskosten in tientallen landen verlaagd. Daarbij gaat het vooral om iets minder welvarende landen. Niet in ons deel van de wereld dus, helaas.

Mensen moeten kiezen, en kiezen dan niet altijd voor Netflix

Netflix merkt dat steeds meer abonnees, zeker in landen waar mensen minder te besteden hebben, keuzes moeten maken over welke streamingdienst(en) ze willen behouden (lees: kunnen betalen). Netflix valt in die landen vaker af dan de goedkopere concurrentie. Dat is op zich niet zo gek.

Dat heeft Netflix nu dus doen besluiten om in een hele sloot landen – meer dan 30 – de abonnementstarieven te verlagen. Met hoeveel? Dat hangt af van de (economische) situatie per land. Uiteraard zal ook de concurrentiepositie van Netflix daar invloed op hebben. Bij de landen waar de dienst de afgelopen weken goedkoper werd zitten onder andere: Egypte, Jemen, Jordanië, Libië, Iran, Kenia, Kroatië, Slovenië, Bulgarije, Nicaragua, Ecuador, Venezuela, Maleisië, Indonesië, Vietnam, Thailand en de Filippijnen.

Neetflix al een tijdje onder vuur

Een ander groot discussiepunt betreft het voornemen van de streamingdienst om het delen van accounts aan te pakken. Behalve een aanvulling op de bestaande abonnementen, uiteraard met bijbehorend tarief, zouden er ook maatregelen komen om het delen van accounts door abonnees die daar geen abonnement voor afsluiten, onmogelijk te maken.

Enkele weken geleden lekte de vermeende maatregelen uit, maar dat leidde tot heel wat verontwaardiging. Kort daarop kwam Netflix met het ‘excuus’ dat ze voor haar beurt gesproken hadden en er nog wordt nagedacht over hoe de dienst het delen van accounts wil terugdringen.

Het voornemen om het delen van een Netflix abonnement alleen tegen betaling mogelijk te maken, heeft in ieder geval tot nogal wat klachten geleid. Er gaan dan ook stemmen op dat Netflix met de prijsverlagingen een poging doet om klanten af te pikken van concurrenten (onder andere Aplple TV+ en Disnsy+) die de afgelopen maanden hun abonnementsprijzen juist verhoogd hebben.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Netflix

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

De 3 Body Problem op Netflix is nog niet klaar. De serie krijgt een vervolg, al is nog onduidelijk wat dat precies betekent.

Entertainment20.05.2024

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

Netflix kondigt prijsverhoging voor Nederland aan

Netflix wordt duurder. De prijzen van abonnementen gaan omhoog met 1, 2 en 3 euro. Het duurste abonnement is het meest getroffen.

Entertainment09.05.2024

Netflix kondigt prijsverhoging voor Nederland aan

Unfrosted is cereal-sly vreselijk: en toch keken we hem uit

Jerry Seinfeld is terug. In een film waarin hij zowel regisseur als hoofdrol is, vertelt hij het verhaal van Pop-Tarts: Unfrosted.

Entertainment03.05.2024

Unfrosted is cereal-sly vreselijk: en toch keken we hem uit

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix: deze films, series en documentaires verschijnen in mei 2024

Met een nieuwe maand voor de deur staat er ook weer een nieuwe Netflix-update klaar. Met deze maand weer een aantal pareltjes. Zo zien we Jennifer Lopez in de film Atlas in de rol kruipen van Atlas Shepherd.

Entertainment29.04.2024

Netflix: deze films, series en documentaires verschijnen in mei 2024

Netflix-kijktip: Baby Reindeer schuurt, maar maakt wat los

Baby Reindeer is totaal niet wat je denkt dat het is. Als je al kunt bedenken wat het is. Deze serie biedt een bijzonder inkijkje in het leven van een slachtoffer, zonder dat het alleen maar drama is.

Entertainment19.04.2024

Netflix-kijktip: Baby Reindeer schuurt, maar maakt wat los

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Netflix trekt de stekker uit de serie van The Witcher. Opvallend, want er komt nog even een nieuwe acteur als Geralt. Heel even dus.

Entertainment18.04.2024

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Toss a coin to... straks niemand meer
Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore