Netflix-kijktip: Griselda is een bijzonder waargebeurd verhaal

Netflix-kijktip: Griselda is een bijzonder waargebeurd verhaal

Vorig artikel Volgend artikel

Sinds er geen Narcos meer is, missen we de verhalen over de Zuid-Colombiaanse drugsbaronnen. Gelukkig is er Griselda, waarin Sofia Vergara een vrouw speelt die ook wel de peetmoeder wordt genoemd: Griselda Blanco. Van de makers van.. juist, Narcos. Ze lijkt zo onschuldig naar Miami te komen, maar stiekem heeft ze dan al een kilo coke in haar koffer. En dat gaat, zoals het een maffiaserie betaamt, natuurlijk van kwaad tot erger.

Griselda

Griselda staat al even op Netflix, maar de streamingdienst gooit er zoveel marketingbudget tegenaan, dat we ons begonnen af te vragen of we inderdaad iets gemist hadden. Griselda is een serie waaraan duidelijk ook in productie het nodige geld is besteed en waarin Modern Family-actrice Sofia Vergara kan laten zien dat ze meer is dan een luide dramaqueen. Ze doet het goed, de rol van Griselda, al lijkt het ook wel een heel gave rol om te spelen. Enerzijds een angstige vrouw, maar bovenal de opperbaas. Een vrouw die klein begint, maar al gauw hoog spel speelt. En daarbij komen Hamletiaanse hoeveelheden mensen om.

Griselda bestaat uit 6 aflevering van elk een uur. We volgen hoe Griselda bij haar man weggaat, een kilootje coke in haar koffer meesmokkelt en vervolgens een drugsorganisatie begint te leiden vanuit Miami. Ze begint met een team van vooral vrouwen, maar al gauw moet ze zelfs andere groepen overnemen omdat ze simpelweg te groot wordt. Het is een enorm emotioneel verhaal, want dit is hoewel je dat niet zou verwachten zeker niet alleen een soort ‘high’ van succes. Griselda’s leven kende ook diepe dalen. Kende, want het is gebaseerd op een drugsbarones die echt heeft bestaan.

La Madrina

Wat een interessante factor is in dit verhaal, dat is het feit dat Griselda moeder is. Ze heeft zoons en die maken zeker wel deel uit van de keuzes die ze maakt. Of zoals ze het zelf stelt, doet ze het allemaal voor hen. Altijd interessant wanneer iemand dat zegt die zulke heftige dingen doet en niet stopt wanneer ze succes heeft. Maar goed, zoals we al zeiden, het gaat van kwaad tot erger, dus daar heeft ze steeds minder oog voor. Interessant detail: de echte Griselda noemde een van haar kinderen Michael Corleone, direct naar de maffiabaas uit The Godfather.

Het is een serie die af en toe wat neigt voort te kabbelen: het had wat ons betreft wel een iets ander ritme mogen hebben, maar er gebeurt genoeg om je geïnteresseerd te houden, zeker omdat de politie Griselda natuurlijk ook nog op de hielen zit. Al met al is dit een goede optekening van Netflix, waarin we zien hoe La Madrina opkwam, maar ook hoe ze keihard viel. Dat moet er natuurlijk inzitten, want de boodschap moet altijd zijn dat je niet zomaar met vanalles en nogwat wegkomt. En dat heeft deze Black Widow zeker geweten.

We begrijpen wel waarom Netflix veel aandacht op deze serie focust. Het had gaaf geweest als de serie net iets flitsender was, want daardoor zou het wat meer over de tong gaan, maar de vertelling is alsnog zeer goed aangepakt en je zal je zes uur zeker vermaken met het bizarre leven dat deze vrouw heeft geleid.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...