Automotive12.12.2022

Samenwerking Rivian en Mercedes in de ijskast


Een aantal maanden geleden hing de (Europese) vlag bij Rivian er een stuk strakker bij. De fabrikant van elektrische voertuigen was eind vorig jaar, onder andere met VDL Nedcar, volop in gesprek over het opstarten van productie van EV’s in Europa. Deze zomer maakte Rivian bekend dat ze met Mercedes een joint venture startten voor de gezamenlijke ontwikkeling en productie van elektrische bestelbusjes in Europa.

De samenwerking met VDL Nedcar, hoewel nog niet definitief afgeketst, lijkt niet heel waarschijnlijk meer. En vandaag werd bekend dat de samenwerking met Mercedes voorlopig de ijskast in gaat.

Rivian geeft als belangrijkste reden voor dat besluit het feit dat de EV-fabrikant zich de komende periode helemaal wil focusseren op de productie en verkoop van personenauto’s. Dat is nodig om weer in de zwarte cijfers te komen. Op dit moment gaat het Rivian op dat gebied al een tijdje niet bepaald voor de wind.

“De onderbreking van deze samenwerking weerspiegelt ons proces van voortdurende evaluatie van onze grote investeringsprojecten, rekening houdend met onze huidige en verwachte economische omstandigheden”, aldus Rivian Chief Financial Officer Claire McDonough.

Geen reserves

Net als de meeste andere autofabrikanten (ICE en EV) kampt ook Rivian met de gevolgen van de chip- en grondstoftekorten en de veranderde geopolitieke situatie in de wereld. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten heeft Rivian als relatief jong bedrijf – dat nog niet zo heel veel voertuigen geproduceerd én verkocht heeft, niet heel erg veel reserves om al deze tegenslagen te kunnen verwerken.

Zoveel is de afgelopen maanden wel gebleken. Het annuleren van goedkope, reeds bestelde en deels betaalde, Rivian modellen, was een dieptepunt. Door klanten te ‘dwingen’ een duurder model te kiezen, raakten ze veel klandizie kwijt. Eerder had Rivian al geprobeerd de prijzen van bestelde EV’s te verhogen, maar dat stuitte ook al op zoveel verzet dat het die beslissing weer snel terugdraaide.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Elektrische auto

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug