Automotive27.12.2021

VDL NedCar onderhandelt met Rivian over productie in Nederland


Daarvoor moet dan wel een bos wijken, als het aan VDL ligt

Een maand geleden, eind november, verschenen de eerste serieuze berichten dat het nog relatief nieuwe Rivian, producent van elektrische auto’s, al in 2022 ook de Europese markt wil betreden. Daarvoor ging het bedrijf op zoek naar een fabriek waar de EV’s geproduceerd kunnen worden. Het Limburgs-Brabantse VDL NedCar, dat over twee jaar ‘zonder werk zit’ als BMW haar productie in Born stopt, bleek al snel een van de mogelijke kandidaten. Vlak voor Sinterklaas werd duidelijk dat Rivian en VDL NetCar met elkaar in gesprek gingen. De dag voor Kerst kreeg dat nieuws weer een positief vervolg. VDL NedCar liet het provinciebestuur formeel weten dat het met Rivian in gesprek is.

Eerste contract getekend

Sterker nog, VDL NedCar en Rivian hebben de eerste samenwerkingsovereenkomst gesloten. De Nederlandse autofabrikant gaat de Amerikaanse maker van EV’s ondersteunen bij het versnellen van de productie voor de Europese markt. Het personeel van VDL NedCar is daarvan inmiddels ook al op de hoogte gesteld.

Of deze samenwerking en de (vervolg)gesprekken er ook op uit zullen draaien dat over enige tijd Rivian EV’s van de Limburgse lopende band rollen, daar is op dit moment nog weinig te zeggen. Uiteraard lijkt die kans met de week wel groter te worden. Rivian is immers op zoek naar productiecapaciteit en VDL NedCar kan die op relatief korte termijn invullen. Begin 2022, mogelijk al in het eerste kwartaal, hoopt men daar meer over te kunnen bekendmaken.

Bomen moeten wijken

De eigenaren van de Limburgse autofabriek benadrukken intussen nog maar eens dat de huidige productiecapaciteit niet voldoende zal zijn. Uitbreiding – met een tweede productielijn – is dus nodig. Daarover wordt al geruime tijd, nog voordat Rivian in beeld kwam, met het provinciebestuur en milieuorganisaties gesteggeld.

VDL NedCar wil de uitbreiding realiseren op de plek waar nu het Sterrebos staat, in Holtum, naast Born. Ongeveer de helft van dat bos zou daarvoor moeten wijken. Ondanks dat de autofabriek het afgelopen jaar nog geen klanten had om de tweede productielijn te kunnen verantwoorden, wilde men wel al beginnen met het kappen van het betreffende deel van het bos. De rechter verbood dat niet, maar stelde wel enkele voorwaarden zodat een in het bos levende familie van dassen verhuisd konden worden.

Bodemprocedure

Intussen spande Stichting De Groene Sporenwolf procedures aan om de kap helemaal tegen te houden en het oerbos te redden. Medio januari wordt de bodemprocedure die daarvoor aangespannen is bij de Raad van State behandeld. Enkele dagen daarvoor organiseert de stichting, samen met bevriende milieuorganisaties nog een demonstratie in en rond het bos.

In hoeverre de Stichting een kans maakt is niet te zeggen, maar die lijkt niet al te groot. Economische belangen – in dit geval het behoud van 4.200 banen en een mogelijke uitbreiding van die werkgelegenheid – wegen vaker zwaarder dan die van bomen en dieren. Dat gezegd hebbende. Het is voor een fabrikant van milieuvriendelijke elektrische voertuigen natuurlijk geen bijster goede reclame wanneer ze die ‘groene autos’ gaan maken op een plek waar tot die tijd bomen stonden.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Elektrische auto

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone