Automotive19.04.2023

Levering nieuwe auto’s tot nu toe dit jaar flink gestegen


Vrijwel alle merken profiteren

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal nieuwe auto’s dat de Nederlandse wegen betrad, vergeleken met een jaar geleden, fors gestegen. In totaal werden tussen 1 januari en 31 maart 37.452 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dat is ruim 50 procent meer dan over dezelfde periode in 2022 toen dat aantal bleef steken op 24.781.

Chiptekorten verleden tijd?

Wat de reden van deze vrij plotselinge stijging is, laat zich raden. Waren er veel acties? Hebben automerken (eindelijk) de chiptekorten en andere leveringsbeperkende problemen opgelost?

Vooralsnog lijkt dat laatste de grootste invloed te hebben op de stijging. Het aantal bestellingen liep door de diverse genoemde problemen al geruime tijd achter bij het aantal leveringen. Nu steeds meer fabrikanten grip krijgen op die problemen, en oplossingen dichterbij komen, is de inhaalslag voor het leveren van reeds gekochte auto’s dit jaar, met name vanaf maart, op gang gekomen.

Tesla en Volkswagen leveren fors meer nieuwe auto’s af

Toch profiteren zeker niet alle merken even veel van de aantrekkende leveringen van nieuwe auto’s. Tesla was in verhouding de grootste stijger. In het eerste kwartaal werden 4.475 nieuwe Tesla’s geregistreerd. Bijna negen keer zoveel als in het eerste kwartaal van 2022 (560 nieuwe Tesla’s). Overigens was het leeuwendeel van die nieuwe Tesla’s – bijna 80 procent, een Model Y.

Volkswagen zag met 8.841 nieuwe bolides de leveringen jaar-op-jaar met bijna 50 procent stijgen (5.944 in Q1 2022). Kia, vorig jaar het bestverkopende automerk in Nederland, deed het wat dat betreft een stuk minder goed. Dat merk heeft dan ook minder last gehad van de leverings- en productieproblemen dan veel concurrenten. In het eerste kwartaal van dit jaar werden bijna evenveel nieuwe Kia’s geregistreerd als in 2022; 7.082 versus 7.025. Daarmee werd het Koreaanse merk, dat vorig jaar Volkswagen nog afloste als bestverkopende automerk in Nederland, door de Duitsers weer terug ingehaald.

Andere VAG-merken, Hyundai, Peugeot en Renault

Ook de andere ‘VAG-merken’, Skoda en Seat, leverden in het eerste kwartaal veel meer auto’s af. Respectievelijk 5.050 (+850) en 2.387 (+1.191). Dat andere Duitse ‘VAG-merk’, Audi, zag nagenoeg gelijkwaardige verkoopcijfers. Bij Audi was het verschil tussen Q1 2023 en Q1 2022 slechts twee auto’s (3.676 vs. 3.678).

Ook Hyundai deed het in het eerste kwartaal beter dan vorig jaar, met bijna 1.200 meer afgeleverde Hyunda’s kwam de teller dit jaar in uit op 5.623. Van de puur elektrische fabrikanten sprong Lynk & Co er bovenuit. De 2.896 afgeleverde nieuwe bolides waren goed voor een verdriedubbeling. MG zag het aantal geleverde EV’s ruim verdriedubbelen, naar 942.

Goed nieuws was er ook voor Peugeot en Renault de twee ‘Franse’ merken leveren respectievelijk 5.698 (+286) en 5.565 (+1.583) nieuwe auto’s af. Tot slot konden ook Opel en Ford een forse plus rapporteren. Het aantal nieuwe Opels op de Nederlandse wegen kwam in het eerste kwartaal uit op 4.183, 1361 meer dan een jaar geleden. Bij Ford steeg het aantal afgeleverde auto’s met ruim 300 naar net geen 4.000.

Voor merken als Toyota, Suzuki, Citroën, BMW en Mercedes bleven de nieuwe leveringen nagenoeg op hetzelfde niveau als een jaar geleden, zo blijkt uit de cijfers van Bovag en RAI.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Auto

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Het stopte na 5 maanden met de productie ervan, maar nu zegt Spotify zelfs dat je het apparaat beter in de prullenbak kunt gooien: Car Thing.

Gadgets23.05.2024

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad