Automotive04.01.2023

Recordkwartaal Tesla kan achterstand niet goedmaken


Ondanks alles verkocht Tesla in 2022 zo’n 40 procent meer EV’s

De meeste autofabrikanten zouden een aardig gat in de lucht zouden springen als ze in een jaar tijd 40 procent meer auto’s verkochten. Voor Tesla ligt dat iets anders. Elon Musk staat niet bepaald bekend als een bescheiden CEO die voorzichtige doelen stelt. Voor 2022 had hij dan ook bepaald dat Tesla 50 procent meer EV’s moest verkopen. Die doelstelling is helaas niet gehaald. Om die jaardoelstelling te kunnen halen, had Tesla in de laatste drie maanden bijna 500.000 EV’s moeten verkopen.

Minder vraag naar Tesla’s

In het laatste kwartaal van 2022 werden ruim 405.000 nieuwe Tesla’s afgeleverd. Een record, maar een kleine 26.000 minder dan Tesla en analisten verwacht hadden. Volgens de EV-fabrikant komt dat met name door logistieke uitdagingen. Onlangs moest de fabriek in Shanghai nog een week dicht, volgens Tesla voor gepland onderhoud, maar dat besluit werd wel redelijk abrupt genomen.

Al met al liep het gat tussen de productie en aflevering van nieuwe Tesla’s in het laatste kwartaal van 2022 op tot 34.000 voertuigen. Die rolden te laat van de band of lieoen, onderweg naar de klant, vertraging op door transportproblemen. Daarnaast maakt Tesla zich ook zorgen over de dalende vraag naar elektrische bolides van het merk.

Ook investeerders beginnen zich duidelijk meer zorgen te maken. Tot enkele maanden geleden werd Tesla nog gezien als een van de autofabrikanten die deze uitdagingen wel zou overwinnen. Inmiddels zijn investeerders daar niet meer zo zeker van, met als gevolg dat de koers van het aandeel Tesla in 2022 65 procent van haar waarde moest inleveren. Na bekendmaking van de resultaten van het laatste kwartaal van dat jaar, daalde de koers gisteren nog eens met 8.5 procent.

Minder nieuwe auto’s

Net als vrijwel alle andere autofabrikanten – en niet alleen in die business – zorgen de oorlog in de Oekraïne en chiptekorten al geruime tijd voor uitdagingen die maar moeilijk overwonnen kunnen worden. De productie van nieuwe auto’s blijft al meer dan een jaar achter bij de doelstellingen als gevolg van grondstof tekorten, logistieke uitdagingen en economische onzekerheid.

Ook stellen steeds meer mensen de koop van een nieuwe auto uit of besluiten een occasion te kopen. Door de enorme inflatie – onder andere door de extreme stijging van de energiekosten in 2022 – gaan onze centen aan andere zaken op.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Tesla

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten