Recordkwartaal Tesla kan achterstand niet goedmaken

Recordkwartaal Tesla kan achterstand niet goedmaken

Ondanks alles verkocht Tesla in 2022 zo’n 40 procent meer EV’s

Vorig artikel Volgend artikel

De meeste autofabrikanten zouden een aardig gat in de lucht zouden springen als ze in een jaar tijd 40 procent meer auto’s verkochten. Voor Tesla ligt dat iets anders. Elon Musk staat niet bepaald bekend als een bescheiden CEO die voorzichtige doelen stelt. Voor 2022 had hij dan ook bepaald dat Tesla 50 procent meer EV’s moest verkopen. Die doelstelling is helaas niet gehaald. Om die jaardoelstelling te kunnen halen, had Tesla in de laatste drie maanden bijna 500.000 EV’s moeten verkopen.

Minder vraag naar Tesla’s

In het laatste kwartaal van 2022 werden ruim 405.000 nieuwe Tesla’s afgeleverd. Een record, maar een kleine 26.000 minder dan Tesla en analisten verwacht hadden. Volgens de EV-fabrikant komt dat met name door logistieke uitdagingen. Onlangs moest de fabriek in Shanghai nog een week dicht, volgens Tesla voor gepland onderhoud, maar dat besluit werd wel redelijk abrupt genomen.

Al met al liep het gat tussen de productie en aflevering van nieuwe Tesla’s in het laatste kwartaal van 2022 op tot 34.000 voertuigen. Die rolden te laat van de band of lieoen, onderweg naar de klant, vertraging op door transportproblemen. Daarnaast maakt Tesla zich ook zorgen over de dalende vraag naar elektrische bolides van het merk.

Ook investeerders beginnen zich duidelijk meer zorgen te maken. Tot enkele maanden geleden werd Tesla nog gezien als een van de autofabrikanten die deze uitdagingen wel zou overwinnen. Inmiddels zijn investeerders daar niet meer zo zeker van, met als gevolg dat de koers van het aandeel Tesla in 2022 65 procent van haar waarde moest inleveren. Na bekendmaking van de resultaten van het laatste kwartaal van dat jaar, daalde de koers gisteren nog eens met 8.5 procent.

Minder nieuwe auto’s

Net als vrijwel alle andere autofabrikanten – en niet alleen in die business – zorgen de oorlog in de Oekraïne en chiptekorten al geruime tijd voor uitdagingen die maar moeilijk overwonnen kunnen worden. De productie van nieuwe auto’s blijft al meer dan een jaar achter bij de doelstellingen als gevolg van grondstof tekorten, logistieke uitdagingen en economische onzekerheid.

Ook stellen steeds meer mensen de koop van een nieuwe auto uit of besluiten een occasion te kopen. Door de enorme inflatie – onder andere door de extreme stijging van de energiekosten in 2022 – gaan onze centen aan andere zaken op.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...