Tesla productie in Shanghai fabriek ligt een week stil

Tesla productie in Shanghai fabriek ligt een week stil

Geruchten over productiestop door tegenvallende resultaten worden tegengesproken

Vorig artikel Volgend artikel

Afgelopen zaterdag, de 24e, dook het nieuws op dat de Tesla fabriek in Shanghai een week dicht ging. Nu zijn (gedwongen) fabriekssluitingen in China de afgelopen twee jaar natuurlijk niks nieuws. Met dank aan de coronaperikelen, chiptekorten, personeelsgebrek en logistieke uitdagingen. Echter in de weken voorafgaand aan de Tesla fabriekssluiting deden ook een ander gerucht de ronde. De vraag naar, en verkoop van, Tesla’s is in China zo sterk afgenomen dat de fabrikant daarom besloten zou hebben de fabriek tijdelijk stil te leggen.

Medewerkers tijdens de shift naar huis gestuurd

Dat gerucht werd verder aangewakkerd toen afgelopen zaterdag bleek dat de leiding van de fabriek ineens besloot alle medewerkers, midden in een dienst, naar huis te sturen voor een ‘korte vakantie’. Volgens diverse bronnen, ook afkomstig medewerkers van Tesla in Shanghai die uiteraard anoniem wensten te blijven, kampte de fabrikant echter met meer problemen.

Aan de tijdelijke sluiting, die tot en met 1 januari duurt, zou een combinatie van oorzaken ten grondslag liggen. Door het versoepelde coronabeleid kampt China met een enorme COVID-19 golf. Daardoor zitten niet alleen werknemers van Tesla ziek thuis of in (zelf)isolatie, maar ook bij veel toeleveranciers is het hommeles.

Maar, ondanks dit alles, groeide de afgelopen periode de voorraad van onverkochte Tesla’s. De oorzaak daarvoor is de verslechterde economische situatie en daarmee ook een dalende vraag naar Tesla’s.

Tesla reageert: sluiting wegens onderhoud

Hoewel Tesla in eerste instantie – zoals alle fabrikanten in vrijwel alle branches – niet op de geruchten wilde reageren, heeft de EV-fabrikant dat gisteren tot maar even gedaan. Onder andere bij monde van een ambtenaar van de Chinese overheid. Zij, Zhang Meifang, tweette dat de tijdelijke sluiting van de Tesla fabriek alles te maken heeft met gepland onderhoud.

Die verklaring werd in de Chinese Media diezelfde dag ook nog door Tesla zelf uitgesproken. “De voertuigproductie in de fabriek in Shanghai wordt dit jaar nog altijd volgens planning uitgevoerd. Volgende week (deze week dus, red.) staat het jaarlijkse onderhoud aan de productielijn op de planning. Tegelijkertijd nemen de arbeiders, na een jaar hard werken, dan een korte vakantie. De laadpalen en andere werkplaatsen opereren als gewoonlijk en zijn dus niet stopgezet. De verklaring van de media dat de fabriek de productie heeft stopgezet, is dus niet helemaal juist”, aldus Tesla China.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...