Tesla maakt een recordaantal auto’s in Q3 2022: 343.830 stuks

Tesla maakt een recordaantal auto’s in Q3 2022: 343.830 stuks

Vorig artikel Volgend artikel

Het gaat slecht met veel bedrijven, maar niet met Tesla. Hoewel, het hangt ervanaf hoe je het bekijkt. Kijk je puur naar de auto’s die van de band komen rollen, dan gaat het lekker met Elon Musks Tesla. Het heeft tot nu toe in 2022 al 342.830 auto’s gemaakt en dat is een record voor het elektrische-autobedrijf.

Opgekrabbeld na corona

Het ging eerder wat minder goed door alle coronamaatregelen, maar nu is de productie weer flink op gang. Ook horen we de laatste tijd weinig over de chiptekorten die de techwereld een paar jaar semi-lam heeft gelegd. Tesla zegt dat de Model S en X goed waren voor 18.672 van zijn kwartaalleveringen, terwijl de Model 3 en Y 325.158 keer van de band rolden. Tesla maakte in totaal 365.923 auto's tijdens het kwartaal, waardoor er ongeveer 20.000 auto's in de voorraad blijven.

De automaker geeft aan dat sommige van deze elektrische voertuigen (EV's) "in transit waren aan het einde van het kwartaal." Die zijn echter besteld en worden nog geleverd bij de klanten. Tesla had het niet makkelijk om in deze goede tijden de perfecte logistieke processen te vinden, maar toch is het geluk om ‘tegen redelijke kosten’ te zorgen dat alles op rolletjes ging. Tenminste, alles: er zijn natuurlijk nog steeds veel Tesla’s waar we op zitten te wachten, waaronder het bakbeest van een Cybertruck die keer op keer opnieuw wordt uitgesteld.

Tesla

Vorig jaar zei Musk tegen de werknemers dat ze zich niet langer moesten druk maken om de leveringen per kwartaal te verhogen. Hij wilde liever dat ze zich zouden focussen op het minimaliseren van de kosten voor het transport. Musk zegt dat ook in een tweet: “We moeten nog de bizarre leveringsgolf aan het einde van het kwartaal gladstrijken qua transportkosten en de stress van het Tesla-team te verminderen. We hebben als doel om wat stabieler te leveren binnen de volgende kwartalen.”

Ook zei hij: “De klantervaring lijdt eronder als er aan het einde van een kwartaal wordt gehaast. Recht zo die gaat is dan het devies.” Tesla beëindigde vorig kwartaal zijn twee jaar durende reeks van recordleveringen nadat zijn fabriek in Shanghai werd getroffen door een reeks sluitingen door COVID. Het leverde toen 254.695 voertuigen af, het laagste aantal sinds het derde kwartaal van 2021. Nu zijn de lockdowns in Shanghai niet meer, en zijn er twee nieuwe gigafabrieken in Texas en Berlijn.

Kunstmatige intelligentie

Tijdens Tesla's AI Day evenement vorige week, kondigde het bedrijf aan dat 160.000 Tesla-rijders nu toegang hebben tot zijn Full Self Driving beta, de bestuurdersassistentiesoftware die niet geheel zonder kleerscheuren op de wereld is gekomen. Momenteel lopen er twee rechtszaken rondom die software. Daarnaast werkt ook Europa aan nieuwe regels voor kunstmatige intelligentie en de verantwoordelijkheid daaromheen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...