Automotive03.10.2022

Tesla maakt een recordaantal auto’s in Q3 2022: 343.830 stuks


Het gaat slecht met veel bedrijven, maar niet met Tesla. Hoewel, het hangt ervanaf hoe je het bekijkt. Kijk je puur naar de auto’s die van de band komen rollen, dan gaat het lekker met Elon Musks Tesla. Het heeft tot nu toe in 2022 al 342.830 auto’s gemaakt en dat is een record voor het elektrische-autobedrijf.

Opgekrabbeld na corona

Het ging eerder wat minder goed door alle coronamaatregelen, maar nu is de productie weer flink op gang. Ook horen we de laatste tijd weinig over de chiptekorten die de techwereld een paar jaar semi-lam heeft gelegd. Tesla zegt dat de Model S en X goed waren voor 18.672 van zijn kwartaalleveringen, terwijl de Model 3 en Y 325.158 keer van de band rolden. Tesla maakte in totaal 365.923 auto’s tijdens het kwartaal, waardoor er ongeveer 20.000 auto’s in de voorraad blijven.

De automaker geeft aan dat sommige van deze elektrische voertuigen (EV’s) “in transit waren aan het einde van het kwartaal.” Die zijn echter besteld en worden nog geleverd bij de klanten. Tesla had het niet makkelijk om in deze goede tijden de perfecte logistieke processen te vinden, maar toch is het geluk om ‘tegen redelijke kosten’ te zorgen dat alles op rolletjes ging. Tenminste, alles: er zijn natuurlijk nog steeds veel Tesla’s waar we op zitten te wachten, waaronder het bakbeest van een Cybertruck die keer op keer opnieuw wordt uitgesteld.

Tesla

Vorig jaar zei Musk tegen de werknemers dat ze zich niet langer moesten druk maken om de leveringen per kwartaal te verhogen. Hij wilde liever dat ze zich zouden focussen op het minimaliseren van de kosten voor het transport. Musk zegt dat ook in een tweet: “We moeten nog de bizarre leveringsgolf aan het einde van het kwartaal gladstrijken qua transportkosten en de stress van het Tesla-team te verminderen. We hebben als doel om wat stabieler te leveren binnen de volgende kwartalen.”

Ook zei hij: “De klantervaring lijdt eronder als er aan het einde van een kwartaal wordt gehaast. Recht zo die gaat is dan het devies.” Tesla beëindigde vorig kwartaal zijn twee jaar durende reeks van recordleveringen nadat zijn fabriek in Shanghai werd getroffen door een reeks sluitingen door COVID. Het leverde toen 254.695 voertuigen af, het laagste aantal sinds het derde kwartaal van 2021. Nu zijn de lockdowns in Shanghai niet meer, en zijn er twee nieuwe gigafabrieken in Texas en Berlijn.

Kunstmatige intelligentie

Tijdens Tesla’s AI Day evenement vorige week, kondigde het bedrijf aan dat 160.000 Tesla-rijders nu toegang hebben tot zijn Full Self Driving beta, de bestuurdersassistentiesoftware die niet geheel zonder kleerscheuren op de wereld is gekomen. Momenteel lopen er twee rechtszaken rondom die software. Daarnaast werkt ook Europa aan nieuwe regels voor kunstmatige intelligentie en de verantwoordelijkheid daaromheen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Tesla

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten