Kia EV9: noem het maar gewoon een statement

Kia EV9: noem het maar gewoon een statement

Technology for Life

Vorig artikel Volgend artikel

Wordt 2023 opnieuw het jaar van Kia? Nadat het automerk de afgelopen jaren zo’n beetje alle prijzen heeft weten te winnen. En de markt met een aantal modellen behoorlijk weet te domineren, komt er alweer een in alle opzichten opvallende SUV het podium oprijden, genaamd de Kia EV9 (uitspreken als ievie-nine in navolging van de ievie-six).

Kia EV9 is een statement

Kia noemt het ‘flagship’ EV9 en omschrijft het als een baanbrekende elektrische SUV met gedurfd en elegant design. Wij hebben daar een korte omschrijving voor. Deze EV9 is een statement, een statement naar de markt, naar het merk en uiteindelijk ook naar de consument. Een ongekende grote SUV met 3 zitrijen. In oude tijden zouden we het misschien wel een MPV noemen. Opvallend is dat de EV9 nagenoeg vrijwel niets lijkt af te wijken van de Kia Concept EV9 uit november 2021. In vaktermen betekent dat lef hebben en overtuigd zijn van jezelf.

Laten we voor deze korte introductie maar even meegaan met het enthousiasme vanuit Zuid-Korea. Want trots zijn ze en heel eerlijk, met deze EV9 die buiten een opvallend exterieur en interieurdesign ook is uitgerust met een overload aan technologie, mag je gerust even voor jezelf applaudisseren. Het is een SUV met forse afmetingen (ergens rond de 5 meter) die vooral gaat concurreren met de bovenkant van de markt, normaliter voorbehouden aan populaire Duitse automerken. Een statement maken in dat segment van de markt is niet eenvoudig maar Kia lijkt er wel degelijk voor te gaan.

Ook andere nieuwe merken uit Azië komen inmiddels met grote moderne elektrische auto’s op de markt maar missen op dit moment het succesverhaal van Kia. Het is niet vanzelfsprekend dat de nieuwe Kia EV9 ook een hit gaat worden maar de verwachting is dat in dit marktsegment de inmiddels opgebouwde reputatie zeker voor een boost gaat zorgen.

KIA_EV9_Concept_2021
KIA EV9 concept uit 2021
KIA_EV9_01
KIA EV9 in 2023
EV9 herdefinieert de normen op het gebied van exterieur- en interieurdesign, connectiviteit, praktische bruikbaarheid en duurzaamheid, hij biedt de bestuurder en passagiers een verfrissend en hoogwaardig alternatief met nieuwe mogelijkheden en volop comfort door op innovatieve wijze gebruik te maken van ruimte, technologie en design.
- Karim Habib, Executive Vice President en hoofd van het Kia Global Design Center

Designtaal van EV9 legt basis voor toekomstige elektrische SUV’s

Het ontwerp van de EV9 is het resultaat van de ‘Opposites United’ designtaal van Kia. Deze wordt gekenmerkt waarbij hoekige vormen samenvloeien met strakke lijnen. Aanvullend daarop heeft Kia een designvisie waarbij natuurlijke en materiële elementen met elkaar worden gecombineerd. Beide speelden een belangrijke rol in de totstandkoming van het exterieur. Het resultaat is een robuust en hoekig ogende SUV. Dit alles moet ook de basis zijn voor het design van de toekomstige elektrische SUV’s van Kia.

Kia-ev9-ext-1
Kia EV9 vooral groot al is dit in perspectief

Technology for Life

Onder de noemer 'Technology for Life zijn in de EV9 een groot aantal technologieën en innovaties te vinden die de interactie tussen de bestuur (en inzittenden) en de EV9 ondersteunen. Wat dat precies in zal houden blijft nog even verborgen tot aan de wereldpremiere eind van deze maand.

Het nieuwe Electric Global Modular Platform (E-GMP) zorgt voor een lange wielbasis en een compleet vlakke vloer. Die combinatie zorgt voor veel ruimte met een comfort voor alle drie de zitrijen. De EV9 wordt leverbaar in een zes- of zeven persoons opstelling. De stoelen op de eerste en tweede rij kunnen tijdens het opladen in een relaxstand worden gezet. De stoelen op de tweede rij zijn 180 graden draaibaar en de stoelen op de derde rij beschikken over bekerhouders en laadpunten voor mobiele apparaten.

Het zwevende panoramische dashboard loopt van het stuurwiel door tot in de middenconsole. Verder krijgt de EV9 twee 12.3 inch schermen met een extra display voor een digitale beleving en bediening van de meeste functies. We zijn benieuwd.

Kia-ev9-ext-2
Hoekige vormen geven de EV9 een bruut uiterlijk
Kia-ev9-ext-3
Roadtrippen met een EV9 staat inmiddels op de shortlist
kia-ev9-int-2
Strak interieur wat goed past bij het design van de auto

Wereldpremière eind maart

De Kia EV9 beleeft zijn wereldpremière op 28 maart 2023. Op deze dag worden niet alleen alle details van de nieuwe SUV vrijgegeven, maar start ook de wereldwijde campagne ‘Here to reshape the way we move.’

To be continued...

KIA_EV9_Concept
Concept met gespiegelde deuren, we zijn benieuwd of dit een optie gaat worden
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....