Automotive24.05.2022

Nieuwe Kia Niro als hybride, plug-in hybride én volledig elektrisch


De Kia Niro, het is een van de meest verkochte auto’s in Europa en ook in Nederland. Het is het succesnummer van Kia en niet zonder reden. En als je dat succes wilt behouden moet je drang om te verbeteren en vernieuwen permanent aanwezig zijn. Het aantal nieuwe geëlektrificeerde auto’s is groot, zowel van bestaande automerken als van nieuwe merken. Die laatste komen ook met nieuwe businessmodellen op de markt die de keuze voor de consument nog groter maken.

Daarnaast kijkt de consument steeds meer naar duurzaamheid, verbruik en kosten. Wie denkt dat de autobezitter in 2022 niet veel anders denkt en handelt als 5 jaar geleden vergist zich. Met andere woorden, ieder merk moet vol aan de bak want de traditionele merkloyaliteit is disruptief en staat onder druk.

Kia doet het in Europa ongekend goed. De Niro is een hit en de onlangs geïntroduceerde Kia EV6 werd auto van het jaar. Dan heb je als autoproducent het momentum te pakken en is het rap tijd om die toch al succesvolle Niro dan maar gelijk eens een goede upgrade te geven.

De vernieuwde Kia e-Niro heet vanaf nu Kia Niro EV
De vernieuwde Kia e-Niro heet vanaf nu Kia Niro EV
Opvallend design, de c-stijl komt los van de auto, waarschijnlijk bedoeld voor de luchtweerstand
Opvallend design, de c-stijl komt los van de auto, waarschijnlijk bedoeld voor de luchtweerstand
Net zo opvallend is de verlichting aan de achterzijde, ver naar buiten en onder de daklijn
Net zo opvallend is de verlichting aan de achterzijde, ver naar buiten en onder de daklijn

De nieuwe Kia Niro

Voor deze nieuwe generatie heeft Kia de Niro fors onderhanden genomen en staat het model op een geheel nieuw platform waarvan de Niro nu het eerste model is. Wat is gebleven, is het gamma bestaande uit een hybride (HEV), plug-in hybride (PHEV) en een volledig elektrische versie (EV). Deze laatste heet nu echter gewoon Niro en niet langer e-Niro. Waar je bij zijn voorganger nog kon kiezen voor een ‘klein’ en ‘groot’ accupakket is deze nieuwe Niro EV alleen verkrijgbaar met een groot accupakket.

Het elektrische rijbereik van de Niro PHEV en de volledig elektrische Niro EV is iets vergroot. De nieuwe Smartstream 1,6-liter GDI-benzinemotor van Kia levert verbeterde prestaties en ook de tweede generatie zestraps automatische transmissie heeft een update gehad. Net als zijn voorganger rijdt de Niro soepel en vlot genoeg. Het is geen accelaratiekampioen maar de vraag is of dat überhaupt van belang is.

Door in de HEV en PHEV de achteruitversnelling te verwijderen en uitsluitend elektrisch achteruit te rijden in plaats van op de benzinemotor, is de nieuwe transmissie 2,3 kg lichter en wordt hierdoor het verbruik ook verder verlaagd.

Niro PHEV

De nieuwe Niro PHEV heeft een grotere accu gekregen (11.1 kWh versus 8.9 kWh). Dit komt eveneens ten goede aan het elektrisch rijbereik wat nu is vastgesteld op 65 km. Deze verbeterde actieradius moet zeker in combinatie met een thuislader in staat zijn om lokaal vrijwel altijd emissievrij te kunnen rijden. De nieuwe elektrische verwarming (PTC) zorgt ervoor dat de verbrandingsmotor minder vaak nodig is voor het verwarmen van het interieur, wat ook ten goede komt aan het bereik.

Niro EV

De nieuwe Niro EV zou nu een werkelijk elektrisch rijbereik hebben van ruim 400 km met een beschikbaar vermogen van 150 kW en een maximumkoppel van 255 Nm (dit is wel bijna 100 Nm minder als z’n voorganger). Onder optimale omstandigheden duurt het laden m.b.v. een snellader minder dan 45 minuten om hem van 10-80% op te laden. Daar moet nog wel bij worden uitgelegd dat de nieuwe EV iets langzamer (72 kW) laadt dan de e-Niro (80 kW) maar dat hij langer op het hogere vermogen kan laden zodat het uiteindelijk toch nog sneller gaat.

De nieuwe Kia Niro PHEV, de designstrook geeft aan dat dit een prototype is
De nieuwe Kia Niro PHEV, de designstrook geeft aan dat dit een prototype is
Familie van de Kia Niro EV maar wel met een andere voorkant
Familie van de Kia Niro EV maar wel met een andere voorkant

Niro Tech Talk

Als het op technologie aankomt verlaten we langzaam de comfort zone van traditionele auto zoals we deze al decennia kennen. Met de komst van de EV6 heeft ook Kia zijn norm bijgesteld. De vraag is hoe lang we nog auto’s traditioneel moeten benaderen. Tech wordt immers steeds belangrijker.

Een mooi voorbeeld is dat de Niro EV is uitgerust met een op navigatie gebaseerde batterij-conditionerings-technologie (slik). Dat betekent zoveel als dat de data van het navigatiesysteem bepalend is om de temperatuur van de accu in de Niro te optimaliseren op zo’n slimme manier dat bij aankomst bij een laadstation deze een optimaal niveau heeft bereikt om snelladen mogelijk te maken. Deze opwarmfunctie is in staat om de totale oplaadtijd van de batterij verder te verkorten.

Het is een voorbeeld van nieuwe technologie en data-gebruik die je als berijder niet gaat merken, niet gaat bevatten en wie weet hoor je er straks niets meer over. Toch is deze technologie essentieel en kan alleen nog maar verbeterd worden. Zeker als alle data van alle auto’s met elkaar vergeleken kan worden.

Vehicle to Load wordt Vehicle to Device

Een ander stuk technologie waarin Kia en ook Hyundai in voorop gaan is de bidirectionele laadtechnologie. Een stukje tech waar bezitters van zonnepanelen en energieopslag straks in de markt de toon zetten voor energiegebruik op en rond de woning. Via een aansluiting in het interieur of een externe connector kan de accu van de Niro EV worden gebruikt als een extra energiebron. Deze Vehicle-to-Device (V2D) functie heeft (met een vermogen van 3 kW) heeft voldoende vermogen om apparatuur zoals bijv, een BBQ of je e-Bike ergens onderweg van stroom te voorzien. In een later stadium kun je je Kia dan ook gaan gebruiken om je huis van energie te voorzien.

Zelf groene zones instellen

Het is mogelijk in de Niro om zelf groene zones in te stellen. Zodra je met de Niro in deze zone terecht komt zullen zowel de PHEV als de HEV automatisch overschakelen naar de elektrische aandrijving. Denk hierbij als voorbeeld bij het inrijden van je eigen straat, bij scholen, de supermarkt of in de binnenstad. De PHEV en EV kiezen overigens standaard nu ook bij het achteruitrijden voor de EV-modus.

Bij het design in het interieur is goed gekeken naar de Kia EV6
Bij het design in het interieur is goed gekeken naar de Kia EV6
Mochten we twijfelen, we rijden hier in Noorwegen in een prototype
Mochten we twijfelen, we rijden hier in Noorwegen in een prototype

Kia komt met nieuwe laadmogelijkheden voor EV-rijders

Kia-rijders in Europa hebben voortaan de mogelijkheid om gebruik te maken van Kia Charge, een pan-Europese openbare laadservice met zo’n 290.000 laadpunten inclusief AC- en DC-laders. Dankzij eRoaming kun je als Kia-rijder hierdoor in heel Europa laden zonder dat er aanvullende abonnementen op verschillende providers noodzakelijk zijn. Laden en betalen gebeurt met een pas en een app waarvan de kosten maandelijks worden verrekend.

Naast een aantal abonnementsvormen kun je daarnaast kiezen voor een Ionity Power abonnement waarmee tegen gunstige tarieven kan worden geladen bij de Europese snellaadstations van Ionity.

Levertijd en prijzen:

De nieuwe Kia Niro staat naar verwachting eind juni in de Nederlandse showrooms. Als eerste zullen HEV en PHEV beschikbaar komen met prijzen respectievelijk van 31.995 euro en 38.995 euro. De Niro EV wordt een maand later verwacht en krijgt een prijs die begint bij 39.795 euro.

Kia Niro PHEV en de Niro EV (wit)
Kia Niro PHEV en de Niro EV (wit)
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Elektrische auto

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Verder lezen over Kia

Nieuwe Kia K4 is de volgende generatie van een compacte sedan

De nieuwe Kia K4 concept vertoont sterke gelijkenissen met de Kia Concept EV4 sedan en wordt waarschijnlijk ontwikkeld als vervanger voor andere modellen van Kia in Azië en de VS. Hoewel de details nog behoorlijk schaa...

Automotive19.03.2024

Nieuwe Kia K4 is de volgende generatie van een compacte sedan

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

De World Car of the Year 2024 verkiezing komt er weer aan. Deze begint traditiegetrouw met de bekendmaking van de Top 10 en Top 5 finalisten in zes verschillende categorieën van de World Car Awards. Het aftellen naar de...

Automotive01.02.2024

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

Kia gaat speciale PBV’s leveren aan Uber-chauffeurs

Kia en Uber hebben tijdens de CES deze week in Las Vegas een memorandum of understanding (MoU) getekend. Deze nieuwe samenwerking heeft als doel om de wereldleider op het gebied van ride-hailing met speciaal ontwikkelde...

Automotive11.01.2024

Kia gaat speciale PBV’s leveren aan Uber-chauffeurs

Kia PV5: een modulair voertuig
Meer nieuwe auto’s de weg op in 2023

Het zat er in 2023 al het hele jaar aan te komen; een soort van herstel van de verkoop van nieuwe auto’s. Vanaf de eerste maanden liep het aantal registraties al voor op dezelfde periode in 2022. Alleen in december lag...

Automotive03.01.2024

Meer nieuwe auto’s de weg op in 2023

En bijna een derde was een EV, ondanks de stagnerende verkoop
CES 2024: Kia lanceert nieuw Platform Beyond Vehicle

Steeds meer automerken kiezen CES in Las Vegas als platform voor de introductie van nieuwe technologie en steeds vaker ook voor toekomstige modellen. De klassieke autobeurzen lijken zich hierdoor vooral op de consument t...

Tech in Asia02.01.2024

CES 2024: Kia lanceert nieuw Platform Beyond Vehicle

Kia Charge gaat over jouw EV en de toekomst van thuisladen

Kia zet met volle kracht koers naar een transformatie tot aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen. De introductie van Kia Charge markeert een concrete stap in de verwezenlijking van de ambitieuze doelstellingen van...

Automotive15.12.2023

Kia Charge gaat over jouw EV en de toekomst van thuisladen

Kia komt met Uniwheel een Universal Wheel Drive System voor de toekomst

Kia Corporation en Hyundai Motor Company introduceren gezamenlijk het Universal Wheel Drive System, kortweg 'Uniwheel', een innovatief aandrijfsysteem voor elektrische auto's. Dit systeem integreert de volledige aandrijf...

Tech in Asia05.12.2023

Kia komt met Uniwheel een Universal Wheel Drive System voor de toekomst

​Eerste rit met de Kia EV9, een unieke elektrische SUV

Een weekje geleden werden wij door Kia uitgenodigd om de nieuwe EV9 uit te testen in het Zuiden van Frankrijk. Daar keken wij wel naar uit, niet zozeer vanwege het weer in Saint Tropez (daar had Ciarán een stokje voor g...

Automotive08.11.2023

​Eerste rit met de Kia EV9, een unieke elektrische SUV