Het gaat dan toch gebeuren: de eerste Cybertruck levering

Het gaat dan toch gebeuren: de eerste Cybertruck levering

Vandaag mogen de eerste kopers hun elektrische Tesla pickup verwelkomen

Vorig artikel Volgend artikel

Ah, daar is ie weer, de Tesla Cybertruck. Met afstand het grootste hoofdpijndossier van Elon Musk’s fabriek voor elektrische auto’s. Aangekondigd in 2019 en tot op de dag van vandaag heeft nog geen enkele klant zijn inmiddels meer dan vier jaar bestelde – en vaak ook al deels betaalde – elektrische pickup ontvangen. Tot vandaag dus, want Musk heeft op zijn andere speeltje, X, nu bevestigd dat de eerste klanten hun Cybertruck vandaag in ontvangst mogen nemen. Ter gelegenheid van dat heuglijke feit organiseert Tesla vandaag een ‘Delivery event’ in Austin, Texas, bij de fabriek waar de Cybertruck in elkaar gezet wordt.

Launch event voor tien gelukkige klanten?

Dat evenement start om 14u00 lokale tijd (21u00 hier in Nederland). Op de Nederlandse website loopt een klok die aftelt tot dat moment. Hoeveel klanten vandaag hun nieuwe ‘2019 model’ Cybetruck mogen verwelkomen, is nog niet bekend gemaakt, maar in de geruchtenmolens wordt gespeculeerd dat het er maar een paar, tien, zullen zijn.

Bovendien is er nog veel onzeker over de Cybertruck zelf. Niet in de laatste plaats wachten veel klanten die er al een besteld hebben nog op de definitieve prijs van hun bestelde Cybertruck. Afhankelijk van de uitvoering ligt die volgens Tesla tussen de 39.000 en 69.000 dollar. Daarnaast heb ik op de wachtlijst van Tesla getallen zien staan die de 600.000 benaderen, met verwachte leverdata die spreken over Q1 2025. Volgens Musk zelf zouden er al 1.9 miljoen orders voor de Cybertruck binnen zijn. Dan heeft het Launch Event, als daar inderdaad maar een tiental Cybertrucks afgeleverd worden, hooguit een symbolische waarde.

1,9 miljoen wachtenden voor u

Of de aftelklok op onder andere de Nederlandse site van Tesla betekent dat we vanaf vanavond de Cybertruck dan ook hier al kunnen bestellen, is niet bekend. Echter, gezien de wachtlijsten en verwachte productie (duizenden exemplaren per week tegen het eind van dit jaar) heeft het vooralsnog, denk ik, weinig zin om er – als dat al mogelijk is – een Cybertruck te bestellen waar je dan waarschijnlijk nog jaren op moet wachten.

Verwacht wordt dat Tesla de gehoopte jaarlijkse productie van 250.000 Cybertrucks pas in de zomer van 2025 zal benaderen. Naar eigen zeggen heeft Tesla op dit moment een productiecapaciteit die voldoende zou moeten zijn voor 125.000 Cybertrucks per jaar. Met 1,9 miljoen wachtende voor je, mag je dan blij zijn als jouw Cybertruck ergens in 2032 voor de deur staat. Dat gaat natuurlijk niemand doen, een EV kopen waar je acht of negen jaar op moet wachten.

Cybertruck overnemen van een andere koper is ook geen optie

En mocht je het lumineuze idee hebben om iemand die veel eerder in de wachtrij staat een bod te doen om zijn nieuwe Cybertruck aan jou door te verkopen? Dat kun je dus vergeten. Enkele weken geleden heeft Tesla namelijk de verkoopvoorwaarden voor de Cybertruck zo aangepast dat doorverkopen verboden is. Op straffe van een boete die kan oplopen tot 50.000 euro en een levenslange ban op het kopen van een Tesla.

Het enige waar je wel op kunt hopen als je toch besluit een Cybertruck te bestellen en achteraan in de rij aan te sluiten, is dat veel wachtenden die voor je staan, besluiten hun optie op de koop niet te lichten. Maar ja, of je dan veel sneller opschuift in de wachtrij, is pure speculatie. Misschien dat de meneer die onderstaande tweet verstuurde zich nog bedenkt ;)

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...