Windows 11 heeft veel fijne nieuwe mogelijkheden, maar het komt ook met een keerzijde. Het besturingssysteem voor computers is namelijk vrij langzaam. Niet altijd, maar het kampt duidelijk met prestatieproblemen. Microsoft onderschrijft dit en gaat ermee aan de slag.
Het is niet zo dat Windows 11 per definitie problemen heeft: er moeten bepaalde factoren meespelen voor het besturingssysteem om niet zo lekker te lopen. We zijn inmiddels vier jaar sinds de lancering en er is wel steeds meer verbeterd, maar het kan nog een tandje beter. Reden voor Microsoft om wat het rigoureuzer aan te pakken. Het verzamelt nu informatie over de prestaties. Dat doet het bij iedereen die meedoet aan de testversie van Windows 11, die het vervolgens via de Feedback Hub richting Microsoft kan sturen.
Er belooft veel te veranderen binnen Windows het komende half jaar. Vanaf oktober is Windows 10 niet meer te gebruiken en moet iedereen dus over zijn op de nieuwe versie. Er zijn wel uitzonderingen, want tegen betaling kun je langer gebruikmaken van de vorige versie van het OS. Daarnaast verdwijnt het blauwe scherm des doods en maakt het plaats voor een zwart scherm. Op zich passender, maar wel minder herkenbaar. Het zou wel iets meer informatie geven over wat er misgaat, zodat je sneller tot een oplossing kunt komen.
Daarnaast komt er een nieuwe modus aan waarmee de computer zichzelf gaat repareren. De nieuwe herstelmodus heet Quick Machine Recovery en dat laat de computer herstarten in de herstelomgeving. Hij downloadt vervolgens via het internet zelf de juiste software die nodig is om zichzelf te fixen. Er zijn natuurlijk momenten waarop het probleem waar Windows tegenaanloopt zo exotisch is, dat dit niet helpt, maar in veel gevallen is je computer toch niet zo bijzonder en zijn er gelukkig ook standaard oplossingen beschikbaar om te zorgen dat je snel weer up and running bent.
Het bijzondere is dat die herstelmodus voortkomt uit de grote crash van vorig jaar. Die dag dat er onder andere op diverse plekken geen vliegtuigen konden vertrekken en er andere problemen optraden, nadat de software van CrowdStrike een foutieve update had gekregen. De storing was groot, maar het heeft Microsoft wel wakker geschud: het is hierdoor het Windows Resiliency Initiative gestart om computers weerbaarder te maken tegen problemen.
Verder zal je ook merken dat de taakbalk-apps binnenkort kleiner zijn als je veel tegelijkertijd hebt openstaan. Ook kun je straks woorden toevoegen aan het woordenboek van spraak-naar-tekst. Het wordt al met al dus steeds iets beter en dat mag ook wel na vier jaar. We hebben inmiddels veel problemen de revue zien passeren binnen Windows 11. Het gladstrijken van deze langzame werking van het besturingssysteem lijkt misschien een klein euvel, maar voor sommige mensen maakt het Windows 11 echt vervelend om mee te werken, dus hopelijk schiet Microsoft op met het sturen van de hulptroepen.