Apple kondigde recent aan dat zijn nieuwe designtaal Liquid Glass heet: hiermee krijg je melk-achtige doorzichtige knoppen binnen iOS 26, de aankomende update van het iPhone-besturingssysteem. Nu lijkt het er toch een beetje van terug te komen: in een nieuwe beta van iOS 26 valt op dat er minder Liquid Glass-elementen zijn dan eerder.
Liquid Glass ziet er heel stijlvol uit, maar het heeft ook een makke: het is niet zo heel toegankelijk. Delen van menu’s binnen het Apple-besturingssysteem zijn moeilijker te lezen. Apple heeft juist het imago heel inclusief te willen zijn, dus de kritiek op de nieuwe designtaal zal het bedrijf aan het denken hebben gezet. Er waren na de aankondiging tijdens Apple’s developers conference al meteen kritische noten over deze keuze en nu lijkt Apple het ter harte te nemen.
Of het de kleurstelling bijvoorbeeld gaat veranderen of andere elementen, dat is nog afwachten. Liquid Glass is geïnspireerd door hoe glas er in de echte wereld uitziet als er licht op schijnt: het is heel gebruikelijk dat men in de smartphonewereld voor natuurlijke elementen kiest als basis voor technologie, maar in dit geval pakt het dus niet helemaal zo positief uit als Apple wellicht in gedachten had. Wel is het opvallend: had Apple dit zelf nog niet bedacht?
Tegelijkertijd is het daarom maar goed ook dat Apple dit soort dingen uitvoerig test, zodat het feedback kan verzamelen en andere keuzes kan maken. Het moest eerder Liquid Glass al aanpassen omdat het Control Center zodanig doorschijnend werd, dat de iconen van het iPhone homescherm er doorheen schenen, wat verwarrend was en erg afdeed aan het design. Nu blijkt dat er toch meer elementen naar de tekentafel terug moeten gaan, want Apple heeft nog meer elementen met die glaslook verwijderd. Meldingen en navigeren binnen apps als Apple Music bijvoorbeeld, zijn gewijzigd.
Het zal er uiteindelijk waarschijnlijk vooral op neerkomen dat Apple dingen die doorschijnend waren witter maakt en zo zorgt voor meer duidelijkheid. Dat is ook te zien aan de meldingen: de achtergrond is witter geworden en de tekst is op zijn beurt donkerder gemaakt, zodat het contrast groter is en het beter leesbaar wordt. Wel heeft dat een nadeel: het lijkt met dit zwart-witte uiterlijk wat basic. Ook daarover wordt geklaagd, want gebruikers vinden het niet echt meer een glaslook heeft.
Waarschijnlijk heeft Apple dus nog wel een appeltje te schillen met zijn nieuwe melk-achtige uiterlijk voor het iPhone-besturingssysteem.