Gadgets12.09.2023

Week tegen Voedselverspilling: de mythes over de magnetron


Het is deze week de Week tegen Voedselverspilling en dat is belangrijk, want er wordt heel wat voedsel weggegooid. Het schijnt tientallen kilo’s per Nederlander alleen al te zijn en dat kan een stuk minder zijn. Eén van de succesverhalen in de strijd tegen voedselverspilling, dat is toch wel de magnetron. Maar er zijn ook veel mythes rondom dit handige keukenapparaat.

Mythes over de magnetron

De magnetron is een krachtpatser tegen voedselverspilling omdat je er ten eerste handige eenpersoonsmaaltijden voor kunt kopen. Hoewel die qua verpakkingsmateriaal wel weer minder duurzaam zijn, zorgen ze in ieder geval niet voor ook nog eens meer voedselverspilling. Het beste aan de magnetron is echter dat je er heel makkelijk kliekjes in kunt opwarmen. Het voordeel is daarbij dat het apparaat niet heel heet wordt, waardoor je hem iets makkelijker aan bijvoorbeeld een kind zou toevertrouwen dan de hete, gevaarlijke oven. Niet alle kinderen natuurlijk, en ze hebben sowieso meer baat bij gezellig eten met het hele gezin, maar in noodsituaties zorgt zo’n magnetron er wel voor dat je iets normaals kunt eten en tegelijkertijd zorgt dat er iets goeds met de kliekjes gebeurt.

De magnetron kent door de jaren heen vele mythes, die we graag naar het land der fabeltjes verhuizen. We noemen er een paar:

De straling is heel slecht voor je en komt in je eten terecht

Het klopt dat er straling wordt gebruikt in een magnetron, het heet niet voor niets in het Belgisch de ‘microgolven’. Echter komt er bij het verhitten van eten altijd wat thermale straling vrij. Bovendien gaat die straling niet je eten in op een manier die slecht voor je is. Het blijft juist in dat kleine doosje waardoor jij er geen last van hebt.

De magnetron zorgt dat je eten zijn vitaminen verliest

Nee hoor: eten wordt niet minder goed qua voedingswaarden als je het in de magnetron stopt. Dit is waarschijnlijk een van de grootste fabeltjes rondom het apparaat. Alleen als je iets te heet maakt, dan verliest het zijn voedingsstoffen, maar dat geldt ook voor andere manieren van het klaarmaken van eten, zoals koken en bakken.

Moedermelk moet je niet opwarmen in de magnetron

Er wordt wel eens gezegd dat je moedermelk niet in de magne moet doen, omdat het de kans op de gevaarlijke E.Coli-bacterie zou vergroten. Volgens het Voedingscentrum is dat niet zo: als je een flesje op maximaal 600 Watt zo’n 30 seconden (100 milliliter) verwarmt, dan is er helemaal niks aan de hand. Wel naderhand even goed schudden of roeren, zodat de warmte evenredig verdeeld wordt.

De magnetron heeft negatieve invloed op je pacemaker

Nee, hoor. Er zijn apparaten die wel invloed kunnen hebben op een pacemaker, zoals handdrogers of grote stereospeakers, maar de magnetron niet. De straling van het apparaat blijft prima binnen het apparaat en heeft geen invloed op je pacemaker, als je lekker wat popcorn wil poppen of iets anders wil verwarmen.

De magnetron zorgt dat je eten minder smaak heeft

Het is een mythe dat je eten minder smaak zou hebben door de magnetron. In een kliekje zitten misschien juist kruiden die na een dagje in de koelkast juist heviger zijn geworden, en die krijg je er echt niet uit door de magnetron te gebruiken. Wel moet je je bedenken dat niet alle voedingsmiddelen even lekker uit de magnetron komen: wil je bijvoorbeeld franse frietjes opnieuw opwarmen, dan is de magnetron niet de manier als je ze knapperig wil houden. Heb je echter een lekkere pasta met tomatensaus en broccoli gemaakt, dan is dat net zo lekker uit de magnetron als uit de pan.

Vitamine B12 wordt uitgeroeid door de magnetron

Voor vegetariërs is dit vooral een goede mythe om te kennen: het is niet zo dat B12 verdwijnt zodra je je eten in de magnetron zet. Je kunt dus met een gerust hart je vegetarische vleesvervangers na bakken een keertje opwarmen in de magnetron. De hitte kan wel vitamines afbreken, maar dat doet het niet meer in de magnetron dan bijvoorbeeld door bakken of koken.

Spinazie en bieten moet je nooit in de magnetron doen

Dit is een van de hardnekkigere geruchten over de magnetron: spinazie en bietjes zou je vooral niet in het apparaat moeten opwarmen. Spinazie zou er zelfs giftig van worden. Onzin, stelt het Voedingscentrum: restjes van deze groenten kun je prima even opwarmen in de magnetron.

Je krijgt kanker door het gebruik van de magnetron

Dit is waarschijnlijk de meest populaire mythe, maar hij is niet waar. Je krijgt geen kanker van het gebruiken van een magnetron. Vroeger werd dit ‘nieuws’ zelfs via een doorstuurmail verspreid, maar dat maakt het zeker niet ineens waar. Er wordt wel gebruikgemaakt van radiogolven, maar dit is straling die je de hele dag om je heen hebt. Natuurlijk is het iets meer geconcentreerd, maar dat blijft gewoon binnen het apparaat.

Het klopt overigens wél dat druiven en eieren kunnen ontploffen in de magnetron, dus die kun je beter verre van het apparaat gebruiken. Druiven zijn sowieso lekkerder als je ze gewoon koud eet, en eieren kun je in een handomdraai lekker bakken in de koekenpan. Voor de rest kan bijna alles wel in dit handige keukenapparaat, die maar al te graag kliekjes ‘eet’.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Verder lezen over Gadget

Tijdmachine: met de fax kon je e-mailen over de telefoonlijn

Een e-mail sturen op papier, heet dat niet een brief? Niet helemaal, want daar zit nog een stapje tussen: de fax! In deze editie van de tijdmachine duiken we in de wereld van faxen.

Gadgets22.04.2024

Tijdmachine: met de fax kon je e-mailen over de telefoonlijn

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Nothing heeft nieuwe oordopjes aangekondigd en die zijn erg opvallend. Sterker nog, het blijft niet bij één paartje, maar twee nieuwe paartjes.

Gadgets18.04.2024

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Kickstarter komt met een functie die de concurrent al 10 jaar heeft: de mogelijkheid om nadat een campagne is afgelopen nog geld te geven voor een project.

Startups17.04.2024

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Toen dit apparaat werd onthuld werd meteen gedacht: is dit de nieuwe smartphone? Helaas, dat zal Humane Ai Pin niet gaan lukken. Dit is waarom.

Gadgets15.04.2024

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

DJI heeft zijn nieuwe drone onthuld en die is beter dan zijn voorganger. Logisch, maar het apparaat is ook goedkoper.

Gadgets12.04.2024

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs