Technology23.09.2019

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?


De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij volgen zich in quantum snelheid op. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af waardoor we steeds meer ondersteuning nodig hebben van intelligente systemen die ons helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Wij noemen dit “Augmented Intelligence” de ultieme symbiose tussen mens en machine.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar door de snelheid van alle technologische ontwikkelingen heb zelfs ik persoonlijk het idee dat ik een schipbreukeling ben op een houten vlot in de woeste digitale oceaan. Een tsunami van nieuwe ontwikkelingen komt over ons heen en wij zitten met z’n allen in het oog van die orkaan. Zoals u weet, daar is het windstil.Laat ik jullie een digitale reddingsboei aanreiken. Het is toch leuk om weer even iets verder te kijken in de nabije toekomst en aandacht te schenken welke interessante innovaties op ons af gaan komen?

Een elektronische tong

Het zou toch geweldig zijn als je een digitale tong zou kunnen gebruiken die in staat is materialen te detecteren en analyseren om te herkennen welke stoffen er in bepaalde vloeistoffen zitten, hoe het moleculair is opgebouwd, wat Ph waardes zijn en of het product wat je hebt aangeschaft origineel is of namaak? Het zal uitstekend bruikbaar zijn in de voedselketen, drankensector, in de gezondheidzorg, en milieu onderzoek om een aantal domeinen te noemen.

Een AI-ondersteunde “e-tong” voor snelle en draagbare vingerafdrukken van complexe vloeistoffen zonder dat je dure laboratorium onderzoeken nodig hebt. Een apparaat met sensoren, ondersteunt door AI dat chemische patronen herkent, te vergelijken met hoe mensen reuk en smaak combineren om tot een oordeel te komen. Het apparaat registreert spanningen van de sensorarray die uniek is voor die vloeistof.

Deze vinding, maakt gebruik van elektrochemische sensoren bestaande uit paren elektroden, die elk reageren op de aanwezigheid van een combinatie van moleculen door middel van een spanningssignaal, dat gemakkelijk te meten is. De gecombineerde spanningssignalen van alle elektroden paren vertegenwoordigen de vingerafdruk van de vloeistof.

Een mobiele app. op je smart Phone draagt de gegevens over naar een Cloud-server, waar een getraind algoritme voor machinaal leren de zojuist geregistreerde digitale vingerafdruk vergelijkt met een database met bekende vloeistoffen. Het algoritme berekent welke vloeistoffen in de database chemisch het meest lijken op de vloeistof die wordt onderzocht en rapporteert het resultaat terug naar de mobiele app. Zo zou je kunnen nagaan of de dure rode wijn uit 1982 die je online hebt besteld ook de juiste is.

Wil je zien hoe de technologie werkt:

Integrale “super visie”

Wetenschappers hebben in de afgelopen 100 jaar diverse instrumenten ontwikkeld om elektromagnetische golven te kunnen waarnemen. Al deze tools kunnen objecten met behulp van verschillende frequenties van het elektromagnetisch spectrum, zoals radiogolven, microgolven, millimetergolven, infrarood- en röntgenfoto’s verlichten, en geven ze terug naar ons in de vorm van een herkenbare afbeeldingen. Meer dan 99,9% van de elektromagnetische omgeving waarin we nu leven kan niet kan worden waargenomen met het blote oog.

Binnen een paar jaar zal door verdere vooruitgang en ontwikkeling deze systemen nog kleiner worden gemaakt. Nieuwe beeldvormende apparaten en technologieën worden draagbaar, betaalbaar en toegankelijk, zodat ze deel kunnen uitmaken van onze alledaagse ervaringen. De mogelijkheid om te kijken naar een scène door het combineren van meerdere banden van het elektromagnetische spectrum in één platform wat ons de mogelijkheid geeft om multi-spectrale beelden te creëren van de wereld om ons heen geven. We zijn bezig met de bouw van een compacte hyperimaging platform dat kan ‘zien’ op verschillende delen van het elektromagnetische spectrum om zo voor een groot aantal praktische en betaalbare apparaten en toepassingen dit mogelijk te maken.

Wanneer gecombineerd met kunstmatige intelligentie kunnen we deze nieuwe beeldvormende apparaten om ons heen gebruiken om ons beter te informeren en te waarschuwen wat we eerst niet konden detecteren (uit het zicht). Een onzichtbare of vaag zichtbaar verschijnsel om ons heen zou kunnen helpen om de weg en de verkeerssituatie duidelijker voor chauffeurs en zelf rijdende auto’s te maken. Bijvoorbeeld met behulp van millimeter wave imaging, een camera, en andere sensoren, kan hyperimaging technologie helpen een auto te zien door sneeuw, mist of regen, moeilijk te detecteren wegomstandigheden zoals ijzel of kan het ons vertellen als er een object verderop aankomt of oversteekt.

Cognitieve computing-technologieën zullen redeneren over deze gegevens en herkennen of er sprake is van een omgevallen vuilnisemmer, of een mens of dier die de weg oversteekt, of een putdeksel dat zou kunnen leiden tot een lekke band. Met de introductie van autonoom rijdende auto’s zal deze technologie een waardevolle aanvulling zijn op ons reactieve -en beslisvermogen.

Chip in je brein

Het lijkt science fiction maar het onderzoek naar de mogelijkheden van brain computer interfaces (BCI) is in volle gang. Volgens de definitie van Wikipedia is een brain-computer interface of BCI: “Een technologie waarbij bepaalde hersensignalen worden gemeten en gedigitaliseerd die vervolgens door een computer worden geclassificeerd en in acties worden omgezet.

Hierbij worden gedachten rechtstreeks vanuit je neuronen (daar hebben we er ongeveer 100 miljard van) opgepikt en in woorden vertaald. Onderzoekers zeggen dat ze al een algoritme hebben gebouwd dat woorden in real-time kan decoderen van hersenactiviteit.

Op zeer kleine schaal wordt deze technologie al gebruikt bij gehandicapte personen om een computercursor te kunnen bedienen of een robot arm aan te sturen. Een volgende theoretische stap zou een wireless verbinding met je hersenen en een Cloud omgeving kunnen zijn. Stel dat je nog nooit een helikopter hebt gevlogen maar je in staat bent om een gebruikershandleiding te uploaden naar je brein om daarmee een helikopter te besturen? Dat brengt allemaal ethische vragen naar boven waar we met z’n allen goed over na moeten denken. Daarnaast zouden ook met elkaar moeten nadenken over de jurisprudentie van onze gedachten, want dat is bijna nog het enige dat we voor ons zelf kunnen houden.

[Fotocredits © Gorodenkoff – Adobe Stock]

Gerard Smit

Gerard Smit is Chief Technology Officer van IBM Benelux onderdeel van de Europese CTO Office, IBM Distinguished Engineer en lid van de IBM Academy of Technology. Gerard is nieuwgierig naar nieuwe technologische ontwikkelingen en houdt ervan om creatief en buiten de kaders naar oplossingen te zoeken. Hij is sterk verbonden met onderzoeksinstellingen, trendwatchers, analisten en andere externe innovatie instellingen.

Verder lezen over Augmented Reality

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Stel je voor dat een gewone bril straks kan fungeren als augmented reality-bril? Dat is helemaal niet straks, dat is nu.

Technology13.05.2024

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Apple Vision Pro komt eraan: alles wat je moet weten

De nieuwe, high end mixed reality-headset Apple Vision Pro komt er bijna aan. In februari verschijnt het apparaat, dat nu in productie is gegaan. Dat stelt Ming-Chi Kuo, een expert op het gebied van tech.

Gadgets26.12.2023

Apple Vision Pro komt eraan: alles wat je moet weten

Een ‘blended’ winkelervaring voor de feestdagen: virtueel en fysiek shoppen

Van 29 november tot en met 3 december kun je de Shared Shop op de Utrechtsestraat 50 in Amsterdam bezoeken. Deze shop speelt in op de groeiende vraag naar een blended winkelervaring: tegelijk zowel virtueel als fysiek sh...

Marketing30.11.2023

Een ‘blended’ winkelervaring voor de feestdagen: virtueel en fysiek shoppen

​Snap Lens Fest: nieuwe mogelijkheden voor filtermakers

Snapchat is niet alleen een geliefd social medium vanwege zijn verdwijnende berichten en Bitmoji: het is extreem goed in het maken van augmented reality-filters. Of eigenlijk Lenses, want Snapchat noemt een filter een le...

Social Media09.11.2023

​Snap Lens Fest: nieuwe mogelijkheden voor filtermakers

Haal de Rolling Stones in je huiskamer met Snapchat

De Stones denken nog altijd niet aan stoppen. De mannen zijn al in, of tegen, de 80 maar brachten enkele weken geleden voor het eerst in achttien jaar nog een nieuw album uit, Hackney Diamonds. Niet meer met de vaste dru...

Entertainment08.11.2023

Haal de Rolling Stones in je huiskamer met Snapchat

Snapchat geeft nieuwe kijk op de Egyptische oudheden van het Louvre

Snap's AR Studio en het Musée du Louvre onthullen "Egypt Augmented", een reeks innovatieve en educatieve augmented reality-ervaringen met technologie van Snap op de afdeling Egyptische Oudheden en in de Cour Carré van...

Mobile19.10.2023

Snapchat geeft nieuwe kijk op de Egyptische oudheden van het Louvre

dankzij augmented reality
Meta slankt de AR-bril voor consumenten flink af

Als je je nog geen zorgen maakte om de toekomst van het metaverse, dan zou je daar nu wel eens mee kunnen beginnen. Hoewel we veel hoop hadden voor het metaverse, lijken de grote voorvaderen van deze nieuwe virtuele were...

Gadgets20.07.2023

Meta slankt de AR-bril voor consumenten flink af

Coldplay zet nieuwe mobiele app in tijdens wereldtour

Coldplay maakt sinds de start van hun ‘Music of the Spheres World Tour’ in maart van dit jaar gebruik van een speciale, mobiele app. Ook in Nederland wordt de app ingezet voor hun vier concerten op 15, 16, 18 en 19 j...

Mobile12.07.2023

Coldplay zet nieuwe mobiele app in tijdens wereldtour

Verder lezen over IBM

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

Er is een grote doorbraak geweest in de wereld van kwantumcomputers, maar de kans is groot dat je daar niets over hebt gehoord. Het is namelijk niet echt een wereld waarvan grote aantallen mensen op de hoogte zijn. Wat e...

Technology10.02.2023

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

​De toekomst van computers?

Zou het mogelijk zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Gandhi en het geheugen van de gehele mensheid geconsolideerd kunnen aanbieden op een hybride computerplatform? Zijn we in staat, in de nabije toe...

Technology04.05.2020

​De toekomst van computers?

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

Google heeft laten weten dat het bedrijf een nieuwe doorbraak in kwantumkracht heeft bereikt in een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift: Nature. De aankondiging komt precies een maand nadat...

Technology25.10.2019

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Microsoft heeft veel voor LinkedIn betaald toen ze die in 2016 kochten voor meer dan 26 miljard dollar, maar dat kan niet op tegen de 34 miljard dollar (in cash!) die IBM heeft gespendeerd aan het kopen van Red Hat. Dit...

Technology29.10.2018

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Techreus koopt ander model voor de toekomst
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

IBM Research is in de geurtjes gegaan. Ze zijn namelijk gaan samenwerken met Symrise, een van de grootste bedenkers van smaken en geuren. Daar is een AI uitgekomen die Philyra heet, naar de Griekse godin van de geur. Die...

Technology25.10.2018

Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

'Eau d'intelligence artificielle'
​Oordelen over vooroordelen in AI

Ik had van het weekend voor het eerst de openhaard weer aan. Knetterend haardvuur vermengde zich met de geur van rode wijn. Op de achtergrond hoorde ik de muziek van George Michael “Listen without Prejudice!” Typisch...

Technology03.10.2018

​Oordelen over vooroordelen in AI

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

We hebben het al eerder gehad over Call for Code, een competitie die ontwikkelaars uitdaagt om technische oplossingen te vinden die voor, tijdens of na klimaat- en natuurrampen kunnen helpen. Maar wat kun je bedenken dat...

Technology07.07.2018

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

Jouw code kan levens redden – en IBM wil je daarbij helpen

IBM heeft zich aangesloten bij de David Clark Cause om een nieuw project op te starten: het Call for Code Global Initiative'. Dat heeft zich tot taak gesteld om de wereld beter te wapenen tegen klimaat- en andere natuurr...

Online02.07.2018

Jouw code kan levens redden – en IBM wil je daarbij helpen

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

AI for Good Summit 2024

The AI for Good is het toonaangevende actiegerichte platform van de Verenigde Naties waarbij AI ontwikkelingen rondom de Sustainable Development Goals (bevorderen van oa gezondheid, klimaat, gendergelijkheid, inclusieve welvaart, duurzame infrastructuur en andere wereldwijde ontwikkelingsprioriteiten).

Events14.06.2024

AI for Good Summit 2024

Krijg een overtuigender CV op LinkedIn met hulp van AI

LinkedIn heeft AI helemaal ontdekt. Het rolt nu nog meer mogelijkheden uit, waaronder de optie om je curriculum vitae een flinke boost te geven. 

Social Media14.06.2024

Krijg een overtuigender CV op LinkedIn met hulp van AI

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

AI. Elk bedrijf is er wel op zijn eigen manier mee bezig en kan daarbij vaak wel wat hulp gebruiken. Die krijgt het van bijvoorbeeld een SoftwareOne, een bedrijf in softwareoplossingen en services.

Technology03.06.2024

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

Kijktip: Concordia, een stad die AI gebruikt om crimineel gedrag te voorspellen

Concordia draait om AI, met als doel een eerlijke en humane samenleving te creëren door middel van een ongehoorde hoeveelheid camera’s. Klinkt bekend?

Entertainment01.06.2024

Kijktip: Concordia, een stad die AI gebruikt om crimineel gedrag te voorspellen