Technology23.09.2019

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?


De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij volgen zich in quantum snelheid op. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af waardoor we steeds meer ondersteuning nodig hebben van intelligente systemen die ons helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Wij noemen dit “Augmented Intelligence” de ultieme symbiose tussen mens en machine.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar door de snelheid van alle technologische ontwikkelingen heb zelfs ik persoonlijk het idee dat ik een schipbreukeling ben op een houten vlot in de woeste digitale oceaan. Een tsunami van nieuwe ontwikkelingen komt over ons heen en wij zitten met z’n allen in het oog van die orkaan. Zoals u weet, daar is het windstil.Laat ik jullie een digitale reddingsboei aanreiken. Het is toch leuk om weer even iets verder te kijken in de nabije toekomst en aandacht te schenken welke interessante innovaties op ons af gaan komen?

Een elektronische tong

Het zou toch geweldig zijn als je een digitale tong zou kunnen gebruiken die in staat is materialen te detecteren en analyseren om te herkennen welke stoffen er in bepaalde vloeistoffen zitten, hoe het moleculair is opgebouwd, wat Ph waardes zijn en of het product wat je hebt aangeschaft origineel is of namaak? Het zal uitstekend bruikbaar zijn in de voedselketen, drankensector, in de gezondheidzorg, en milieu onderzoek om een aantal domeinen te noemen.

Een AI-ondersteunde “e-tong” voor snelle en draagbare vingerafdrukken van complexe vloeistoffen zonder dat je dure laboratorium onderzoeken nodig hebt. Een apparaat met sensoren, ondersteunt door AI dat chemische patronen herkent, te vergelijken met hoe mensen reuk en smaak combineren om tot een oordeel te komen. Het apparaat registreert spanningen van de sensorarray die uniek is voor die vloeistof.

Deze vinding, maakt gebruik van elektrochemische sensoren bestaande uit paren elektroden, die elk reageren op de aanwezigheid van een combinatie van moleculen door middel van een spanningssignaal, dat gemakkelijk te meten is. De gecombineerde spanningssignalen van alle elektroden paren vertegenwoordigen de vingerafdruk van de vloeistof.

Een mobiele app. op je smart Phone draagt de gegevens over naar een Cloud-server, waar een getraind algoritme voor machinaal leren de zojuist geregistreerde digitale vingerafdruk vergelijkt met een database met bekende vloeistoffen. Het algoritme berekent welke vloeistoffen in de database chemisch het meest lijken op de vloeistof die wordt onderzocht en rapporteert het resultaat terug naar de mobiele app. Zo zou je kunnen nagaan of de dure rode wijn uit 1982 die je online hebt besteld ook de juiste is.

Wil je zien hoe de technologie werkt:

Integrale “super visie”

Wetenschappers hebben in de afgelopen 100 jaar diverse instrumenten ontwikkeld om elektromagnetische golven te kunnen waarnemen. Al deze tools kunnen objecten met behulp van verschillende frequenties van het elektromagnetisch spectrum, zoals radiogolven, microgolven, millimetergolven, infrarood- en röntgenfoto’s verlichten, en geven ze terug naar ons in de vorm van een herkenbare afbeeldingen. Meer dan 99,9% van de elektromagnetische omgeving waarin we nu leven kan niet kan worden waargenomen met het blote oog.

Binnen een paar jaar zal door verdere vooruitgang en ontwikkeling deze systemen nog kleiner worden gemaakt. Nieuwe beeldvormende apparaten en technologieën worden draagbaar, betaalbaar en toegankelijk, zodat ze deel kunnen uitmaken van onze alledaagse ervaringen. De mogelijkheid om te kijken naar een scène door het combineren van meerdere banden van het elektromagnetische spectrum in één platform wat ons de mogelijkheid geeft om multi-spectrale beelden te creëren van de wereld om ons heen geven. We zijn bezig met de bouw van een compacte hyperimaging platform dat kan ‘zien’ op verschillende delen van het elektromagnetische spectrum om zo voor een groot aantal praktische en betaalbare apparaten en toepassingen dit mogelijk te maken.

Wanneer gecombineerd met kunstmatige intelligentie kunnen we deze nieuwe beeldvormende apparaten om ons heen gebruiken om ons beter te informeren en te waarschuwen wat we eerst niet konden detecteren (uit het zicht). Een onzichtbare of vaag zichtbaar verschijnsel om ons heen zou kunnen helpen om de weg en de verkeerssituatie duidelijker voor chauffeurs en zelf rijdende auto’s te maken. Bijvoorbeeld met behulp van millimeter wave imaging, een camera, en andere sensoren, kan hyperimaging technologie helpen een auto te zien door sneeuw, mist of regen, moeilijk te detecteren wegomstandigheden zoals ijzel of kan het ons vertellen als er een object verderop aankomt of oversteekt.

Cognitieve computing-technologieën zullen redeneren over deze gegevens en herkennen of er sprake is van een omgevallen vuilnisemmer, of een mens of dier die de weg oversteekt, of een putdeksel dat zou kunnen leiden tot een lekke band. Met de introductie van autonoom rijdende auto’s zal deze technologie een waardevolle aanvulling zijn op ons reactieve -en beslisvermogen.

Chip in je brein

Het lijkt science fiction maar het onderzoek naar de mogelijkheden van brain computer interfaces (BCI) is in volle gang. Volgens de definitie van Wikipedia is een brain-computer interface of BCI: “Een technologie waarbij bepaalde hersensignalen worden gemeten en gedigitaliseerd die vervolgens door een computer worden geclassificeerd en in acties worden omgezet.

Hierbij worden gedachten rechtstreeks vanuit je neuronen (daar hebben we er ongeveer 100 miljard van) opgepikt en in woorden vertaald. Onderzoekers zeggen dat ze al een algoritme hebben gebouwd dat woorden in real-time kan decoderen van hersenactiviteit.

Op zeer kleine schaal wordt deze technologie al gebruikt bij gehandicapte personen om een computercursor te kunnen bedienen of een robot arm aan te sturen. Een volgende theoretische stap zou een wireless verbinding met je hersenen en een Cloud omgeving kunnen zijn. Stel dat je nog nooit een helikopter hebt gevlogen maar je in staat bent om een gebruikershandleiding te uploaden naar je brein om daarmee een helikopter te besturen? Dat brengt allemaal ethische vragen naar boven waar we met z’n allen goed over na moeten denken. Daarnaast zouden ook met elkaar moeten nadenken over de jurisprudentie van onze gedachten, want dat is bijna nog het enige dat we voor ons zelf kunnen houden.

[Fotocredits © Gorodenkoff – Adobe Stock]

Gerard Smit

Gerard Smit is Chief Technology Officer van IBM Benelux onderdeel van de Europese CTO Office, IBM Distinguished Engineer en lid van de IBM Academy of Technology. Gerard is nieuwgierig naar nieuwe technologische ontwikkelingen en houdt ervan om creatief en buiten de kaders naar oplossingen te zoeken. Hij is sterk verbonden met onderzoeksinstellingen, trendwatchers, analisten en andere externe innovatie instellingen.

...

Verder lezen over Augmented Reality

Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality

In een tijd waarin technologie ons steeds meer helpt om herinneringen op nieuwe en creatieve manieren vast te leggen, biedt byPaper iets revolutionairs: fotoboeken met Augmented Reality (AR). Deze technologie maakt het mogelijk om je foto's te verrijken met video's, waardoor je niet alleen herinneringen in het fotoboek kunt vastleggen, maar ze ook op een levendige manier opnieuw kunt beleven. Of het nu de beelden en geluiden van een waterval zijn tijdens een vakantie, of het lachen van vrienden op een feestje – je beleeft het opnieuw, alsof je er weer bij bent.

Online21.11.2024

Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality

Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit

Snapchat heeft besloten zijn nieuwe camerabril Spectacles ook in landen buiten de Verenigde Staten uit te brengen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Gadgets29.10.2024

Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit

Meta presenteert zijn eerste augmented reality-bril Orion

Orion is de augmented reality-bril die volgens Meta-leider Mark Zuckerberg “de meest geavanceerde AR-bril is die de wereld ooit heeft gezien”.

Gadgets25.09.2024

Meta presenteert zijn eerste augmented reality-bril Orion

Meta stopt met zijn concurrent voor Apple Vision Pro

Meta zou een concurrent willen maken voor de Apple Vision Pro en was al vrij ver in de ontwikkeling. Nu cancelt het die VR-bril.

Technology23.08.2024

Meta stopt met zijn concurrent voor Apple Vision Pro

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Stel je voor dat een gewone bril straks kan fungeren als augmented reality-bril? Dat is helemaal niet straks, dat is nu.

Technology13.05.2024

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Apple Vision Pro komt eraan: alles wat je moet weten

De nieuwe, high end mixed reality-headset Apple Vision Pro komt er bijna aan. In februari verschijnt het apparaat, dat nu in productie is gegaan. Dat stelt Ming-Chi Kuo, een expert op het gebied van tech.

Gadgets26.12.2023

Apple Vision Pro komt eraan: alles wat je moet weten

Een ‘blended’ winkelervaring voor de feestdagen: virtueel en fysiek shoppen

Van 29 november tot en met 3 december kun je de Shared Shop op de Utrechtsestraat 50 in Amsterdam bezoeken. Deze shop speelt in op de groeiende vraag naar een blended winkelervaring: tegelijk zowel virtueel als fysiek sh...

Marketing30.11.2023

Een ‘blended’ winkelervaring voor de feestdagen: virtueel en fysiek shoppen

Verder lezen over IBM

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

Er is een grote doorbraak geweest in de wereld van kwantumcomputers, maar de kans is groot dat je daar niets over hebt gehoord. Het is namelijk niet echt een wereld waarvan grote aantallen mensen op de hoogte zijn. Wat e...

Technology10.02.2023

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

​De toekomst van computers?

Zou het mogelijk zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Gandhi en het geheugen van de gehele mensheid geconsolideerd kunnen aanbieden op een hybride computerplatform? Zijn we in staat, in de nabije toe...

Technology04.05.2020

​De toekomst van computers?

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

Google heeft laten weten dat het bedrijf een nieuwe doorbraak in kwantumkracht heeft bereikt in een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift: Nature. De aankondiging komt precies een maand nadat...

Technology25.10.2019

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Microsoft heeft veel voor LinkedIn betaald toen ze die in 2016 kochten voor meer dan 26 miljard dollar, maar dat kan niet op tegen de 34 miljard dollar (in cash!) die IBM heeft gespendeerd aan het kopen van Red Hat. Dit...

Technology29.10.2018

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Techreus koopt ander model voor de toekomst
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

IBM Research is in de geurtjes gegaan. Ze zijn namelijk gaan samenwerken met Symrise, een van de grootste bedenkers van smaken en geuren. Daar is een AI uitgekomen die Philyra heet, naar de Griekse godin van de geur. Die...

Technology25.10.2018

Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

'Eau d'intelligence artificielle'
​Oordelen over vooroordelen in AI

Ik had van het weekend voor het eerst de openhaard weer aan. Knetterend haardvuur vermengde zich met de geur van rode wijn. Op de achtergrond hoorde ik de muziek van George Michael “Listen without Prejudice!” Typisch...

Technology03.10.2018

​Oordelen over vooroordelen in AI

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

We hebben het al eerder gehad over Call for Code, een competitie die ontwikkelaars uitdaagt om technische oplossingen te vinden die voor, tijdens of na klimaat- en natuurrampen kunnen helpen. Maar wat kun je bedenken dat...

Technology07.07.2018

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

Jouw code kan levens redden – en IBM wil je daarbij helpen

IBM heeft zich aangesloten bij de David Clark Cause om een nieuw project op te starten: het Call for Code Global Initiative'. Dat heeft zich tot taak gesteld om de wereld beter te wapenen tegen klimaat- en andere natuurr...

Online02.07.2018

Jouw code kan levens redden – en IBM wil je daarbij helpen

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ChatGPT heeft nu een kerstmannenmodus om mee te praten

Je vindt de kerstman in de browserversie en de app-versie van ChatGPT. Het is een van de stemmen die je kunt kiezen als je op het spraak-icoon tikt.

Online13.12.2024

ChatGPT heeft nu een kerstmannenmodus om mee te praten

10 voorspellingen voor 2025 van SAP: 
het is vooral AI dat de klok slaat

Wat kunnen bedrijven in 2025 verwachten op het gebied van technologie en innovatie? Volgens SAP staat het komende jaar in het teken van de doorbraak van AI, cloud-first-strategieën en datatransparantie als drijvende krachten achter succesvolle bedrijfsvoering.

Technology13.12.2024

10 voorspellingen voor 2025 van SAP: 
het is vooral AI dat de klok slaat

AI-bedrijf adverteert in San Francisco: ‘Neem geen mensen meer aan’

Wij vinden het bijdehand, maar in de Verenigde Staten wordt er minder positief op gereageerd.

Advertising11.12.2024

AI-bedrijf adverteert in San Francisco: ‘Neem geen mensen meer aan’

Sora de toekomst van AI-videocreatie

De introductie van Sora, de nieuwste AI-tool van OpenAI, markeert een mijlpaal in de wereld van videoproductie. Wat begon als een tool om tekst om te zetten naar video, heeft zich ontwikkeld tot een complete AI-videobewerkingssuite die innovatie en toegankelijkheid naar een nieuw niveau tilt.

Technology10.12.2024

Sora de toekomst van AI-videocreatie

Een baanbrekende introductie
DS Automobiles ontvangt award voor ChatGPT-integratie

DS Automobiles heeft de prestigieuze SMARTBEST 2025 Award in de wacht gesleept voor de baanbrekende integratie van ChatGPT in hun voertuigen. Deze prijs, toegekend door de onafhankelijke jury van AUTOBEST, erkent innovatieve technologieën die een significante impact hebben op de automotive sector en de gebruikerservaring.

Automotive10.12.2024

DS Automobiles ontvangt award voor ChatGPT-integratie

Videotool Sora van OpenAI is nu officieel beschikbaar

OpenAI heeft in het kader van zijn 12 Days of Shipmas eindelijk Sora officieel beschikbaar gemaakt.

Video09.12.2024

Videotool Sora van OpenAI is nu officieel beschikbaar

Nieuwe AI Kersthit: ‘Christmas With You There’

Wat krijg je als je een radio-presentator en een AI-expert zonder enig muzikaal talent een Kersthit willen maken? Kees Dorresteijn (BNR Nieuwsradio) en Remy Gieling (ai.nl) hebben de handen ineengeslagen om met behulp van AI een nieuwe kerstervaring te creëren.

Entertainment09.12.2024

Nieuwe AI Kersthit: ‘Christmas With You There’

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Hij zei dat je zelfs al vroeg in 2025 heel nieuwe dingen kunt doen dan nu. Hij spreekt over een duidelijke shift en zegt dat er nog heel veel innovatie aankomt.

Search06.12.2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar