Technology11.01.2017

​Innovaties die ons leven helpen veranderen binnen 5 jaar


Altijd leuk om weer even iets verder te kijken in de toekomst en aandacht te schenken welke innovaties op ons af gaan komen. Als je 24 jaar achter elkaar patent leider bent wereldwijd, met meer dan 8000 goedgekeurde patenten alleen in 2016, dan mag je, natuurlijk in gepaste bescheidenheid, je innovatieve visie geven over de nabije toekomt.

Dit jaar draaien de vijf voorspellingen van IBM Research om technologieën die moeilijk waar te nemen zijn in onze omgeving zichtbaar te maken voor het blote oog. Het onzichtbare, zichtbaar maken. Technologieën die nu al in de onderzoekslaboratoria van IBM ontwikkeld of getest worden en/of voortvloeien uit markttrends en maatschappelijke ontwikkelingen.

Een lijst van 5 wetenschappelijke innovaties die het potentieel hebben om veranderingen te weeg te brengen op hoe we leven, werken en met elkaar interacteren.

AI kan op basis van onze woorden onze geestelijke gezondheid voorspellen

Is het mogelijk onze mentale gezondheid te voorspellen voordat de eerste zichtbare symptomen zich voordoen? Het antwoord kan liggen in onze taal; wat we zeggen en schrijven kan over vijf jaar worden gebruikt als indicator voor onze geestelijke gezondheid en ons lichamelijk welzijn. Cognitieve assistenten en sensoren in onze smartphones en andere apparaten kunnen “luisteren” om de mentale gezondheid te evalueren en waarschuwen zodra verslechtering of een terugval dreigt op te treden.

Patronen in ons woord en geschrift worden door cognitieve systemen geanalyseerd en tekenen van een vroegtijdige stadium van een mogelijke psychische aandoening gedetecteerd. Denk hierbij aan neurologische, (bijv. Huntington, Alzheimer, Parkinson) of geestelijke (depressie en psychose). Door middel van lexicale analyse (analyse van de gebruikte woorden) waren de onderzoekers in staat om aan te tonen dat de eerste persoon voornaamwoorden in relatie met negatieve emotie vaker voorkwam bij mensen met een psychose. Tegenwoordig heb je slechts 300 woorden nodig om de waarschijnlijkheid van psychose te kunnen voorspellen gebruikmakend van machine-learning technieken.

Men is nu bezig dit te repliceren en uit te breiden zodat soortgelijke technieken kunnen worden gebruikt om patiënten met Parkinson, Alzheimer, ziekte van Huntington, PTSS en zelfs gedragsvoorwaarden zoals autisme en ADHD te helpen. Cognitieve computers kunnen spraak van een patiënt of geschreven woorden analyseren om te zoeken naar “verklikker indicatoren” gevonden in taal, met inbegrip van betekenis, syntaxis en intonatie.

Actuele diagnose procedures voor de ziekte van Parkinson is zeer tijdrovend en arbeidsintensief. Onderzoekers hebben zich tot doel gesteld om geautomatiseerde instrumenten te gebruiken om de toestand van Parkinson van een patiënt te bepalen door het meten van de patiënt “logo-genesis“, de vorm en inhoud van wat ze zeggen in de loop van een gesprek, of in een stuk wat ze geschreven hebben. Maar ook door te kijken naar grammaticale patronen in spraak. Het team was in staat om de mate van ernst van de motorische disfunctie van Parkinson patiënten met 80% nauwkeurigheid af te leiden, gebaseerd op slechts 1 minuut van meningsuiting.

Breiden we de resultaten van deze metingen uit met die van wearables en andere beeldvormende systemen (bijv. MRI, CT) dan kunnen we een vollediger beeld van het individu krijgen en beter identificeren, begrijpen en de behandeling van de onderliggende ziekte te beschrijven. Het onzichtbare, zichtbaar maken.

Dankzij Hyperimaging en AI krijgen we “integrale super visie”

Wetenschappers hebben in de afgelopen 100 jaar diverse instrumenten ontwikkeld om elektromagnetische golven te kunnen waarnemen. Al deze tools kunnen objecten met behulp van verschillende frequenties van het elektromagnetisch spectrum, zoals radiogolven, microgolven, millimetergolven, infrarood- en röntgenfoto’s verlichten, en geven ze terug naar ons in de vorm van een herkenbare afbeeldingen. Meer dan 99,9% van de elektromagnetische omgeving waarin we nu leven kan niet kan worden waargenomen met het blote oog.

In vijf jaar tijd zal verdere vooruitgang deze systemen nog kleiner maken. Zodat nieuwe beeldvormende apparaten en technologieën draagbaar, betaalbaar en toegankelijk zijn zodat ze deel kunnen uitmaken van onze alledaagse ervaringen. De mogelijkheid om te kijken naar een scène door het combineren van meerdere banden van het elektromagnetische spectrum in één platform wat ons de mogelijkheid geeft om multi-spectrale beelden te creëren van de wereld om ons heen geven. We zijn bezig met de bouw van een compacte hyperimaging platform dat kan ‘zien’ op verschillende delen van het elektromagnetische spectrum om zo voor een groot aantal praktische en betaalbare apparaten en toepassingen dit mogelijk te maken.

Wanneer gecombineerd met machine intelligentie kunnen we deze nieuwe beeldvormende apparaten om ons heen gebruiken om ons beter te informeren en te waarschuwen wat we eerst niet konden detecteren (uit het zicht). Een onzichtbare of vaag zichtbaar verschijnsel om ons heen zou kunnen helpen om de weg en de verkeerssituatie duidelijker voor chauffeurs en zelf rijdende auto’s te maken. Bijvoorbeeld met behulp van millimeter wave imaging, een camera, en andere sensoren, kan hyperimaging technologie helpen een auto te zien door sneeuw, mist of regen, moeilijk te detecteren wegomstandigheden zoals ijzel of kan het ons vertellen als er een object verderop aankomt of oversteekt. Cognitieve computing-technologieën zullen redeneren over deze gegevens en herkennen of er sprake is van een omgevallen vuilnisemmer, of een hert die de weg oversteekt, of een putdeksel dat zou kunnen leiden tot een lekke band.

We zullen macroscopen en IoT gebruiken om de complexiteit van de aarde te begrijpen

De fysieke wereld voor onze ogen geeft ons slechts een kleine blik in een oneindig onderling verbonden en complexe wereld. Nadat we met succes zakelijke transacties en sociale interacties gedigitaliseerd hebben, zitten we nu middenin het proces om de fysieke wereld om ons heen te digitaliseren.

De informatie die door microscopen, telescopen en alles daartussenin verzameld wordt, bevat echter zoveel complexe informatie dat dit al snel het menselijk begrip te boven gaat. Een zogeheten ‘macroscoop’ filtert de details en versterkt de dingen die met elkaar verbonden zijn, zodat de relatieve verhoudingen ook voor het menselijk brein behapbaar blijven. Dankzij IoT kunnen we nieuwe bronnen van data stromen uit miljoenen onderling verbonden voorwerpen van koelkasten, lampen en uw hartslagmeter om externe sensoren zoals drones, camera’s, weerstations, satellieten en telescoop arrays met elkaar verbinden.

Buiten onze eigen planeet, zou een macroscoop bijvoorbeeld de ingewikkelde indexatie en correlatie van verschillende data lagen en volumes van gegevens, door telescopen verzameld om asteroïde botsingen te voorspellen en daardoor om meer over de samenstelling ervan te leren. Een aards voorbeeld; negen miljard mensen in 2050, en er wordt geschat dat de voedselproductie moet toenemen met 70% om aan de voedingswaarde vraag te voldoen. Door samenvoeging, ordenen en analyseren van gegevens over het klimaat, de bodemgesteldheid, waterstand, irrigatie praktijken, maar ook gegevens over de sociale en politieke klimaat van een land, zal een nieuwe generatie boeren in werelddelen zoals Afrika nieuwe inzichten leveren. Hen helpen het recht geven te bepalen over gewas keuzes, waar te planten en hoe een optimaal rendement en productie gerealiseerd kan worden met het behoud van kostbare watervoorraden.

Nanotechnologie laat ons weten dat we ziek worden voordat we de symptomen ervaren

Vroege opsporing van ziekten is van cruciaal belang. Wanneer we in staat zijn eerder de ziekte te diagnosticeren, hoe waarschijnlijker het is dat we het kunnen genezen of behandelen. Kunnen ziekten zoals kanker of Parkinson die moeilijk zijn op te sporen in ons lichaam te herkennen zijn voordat de symptomen duidelijk waarneembaar zijn ?

Nanotechnologie “detectives” zullen ons laten weten wanneer we onwel worden voordat we symptomen ervaren. Nieuwe technieken die kleine bio particels vinden in onze lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, tranen, bloed, urine en zweet. Maar vastleggen en analyseren van deze bioparticles, die duizenden malen kleiner zijn dan de diameter van een menselijke haar, behoeven nieuwe apparatuur. Wetenschappers ontwikkelen een lab-on-a-chip nanotechnologie systeem die bioparticles kunnen scheiden en isoleren. 20 nanometer in diameter, een schaal die toegang geef tot DNA, virussen en eiwitten.

Deze techniek staat bekend als vloeibare biopsie, ontworpen voor beter toegankelijkheid, is comfortabeler en handiger in gebruik dan de traditionele weefsel biopsie of kanker screening technieken. We schalen een hele geheel lab terug tot een enkele “lab on a chip”. Deze technologie kan uiteindelijk worden verpakt in een handige handheld apparaat om mensen in staat stellen om de aanwezigheid van bio markers, gevonden in kleine hoeveelheden van lichaamsvloeistoffen, snel en regelmatig te meten.

Hierna eenvoudig deze informatie verzenden in combinatie met andere IoT apparaten, zoals slaap monitors en slimme horloges, geanalyseerd met behulp van cognitieve systemen voor inzichten via een beveiligde Cloud vanuit huis. Wanneer samen genomen, zal deze AI-gegenereerde data set ons een compleet beeld van onze gezondheid geven en ons waarschuwen bij de eerste tekenen van problemen om de ziekte te stoppen voordat het vordert.

Sensoren helpen ons milieuverontreinigende stoffen te managen

In vijf jaar tijd, worden low-cost methaan sensing technologieën ingezet in de buurt van aardgaswinning putten, rond opslagfaciliteiten en langs distributieleidingen. Het zal de industrie in staat stellen om onzichtbaar methaan lekken in real-time met behulp van kunstmatige intelligentie te lokaliseren en te analyseren en te deze inzichten verder te verrijken met andere sensorgegevens. Mettertijd kan deze techniek worden uitgebreid voor het bepalen en controleren van de niveaus van alle gevaarlijke chemicaliën in het milieu.

Netwerken van methaan sensoren worden draadloos verbonden met de Cloud en zal continue de enorme natuurlijke gas infrastructuur monitoren, waardoor lekken sneller te vinden zijn. Een kwestie van minuten in plaats van maanden met het effect van vermindering van vervuiling en afval.

Deze fotonische chip spectrometers kunnen worden ingebed in een netwerk van sensoren op de grond maar kunnen ook op autonome drones worden geplaatst. Hierdoor krijg je inzichten gecombineerd met real-time windgegevens, satellietgegevens en andere historische bronnen om complexe ecologische modellen te analyseren die methaan lekken op kunnen sporen.

Sensor systemen die kunnen ‘zien’ en detectie mogelijkheden uit kunnen breiden voor andere verontreinigende stoffen; olieresten in water, schadelijke stoffen uit uitlaten van voertuigen en andere deeltjes in de lucht, die ons helpen het milieu beter te beschermen en juiste maatregelen te kunnen nemen.

[Afbeelding © Olivier Le Moal – Fotolia]

Gerard Smit

Gerard Smit is Chief Technology Officer van IBM Benelux onderdeel van de Europese CTO Office, IBM Distinguished Engineer en lid van de IBM Academy of Technology. Gerard is nieuwgierig naar nieuwe technologische ontwikkelingen en houdt ervan om creatief en buiten de kaders naar oplossingen te zoeken. Hij is sterk verbonden met onderzoeksinstellingen, trendwatchers, analisten en andere externe innovatie instellingen.

Verder lezen over IBM

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

Er is een grote doorbraak geweest in de wereld van kwantumcomputers, maar de kans is groot dat je daar niets over hebt gehoord. Het is namelijk niet echt een wereld waarvan grote aantallen mensen op de hoogte zijn. Wat e...

Technology10.02.2023

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

​De toekomst van computers?

Zou het mogelijk zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Gandhi en het geheugen van de gehele mensheid geconsolideerd kunnen aanbieden op een hybride computerplatform? Zijn we in staat, in de nabije toe...

Technology04.05.2020

​De toekomst van computers?

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

Google heeft laten weten dat het bedrijf een nieuwe doorbraak in kwantumkracht heeft bereikt in een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift: Nature. De aankondiging komt precies een maand nadat...

Technology25.10.2019

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij volgen zich in quantum snelheid op. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af waardoor we steeds meer ondersteuning nodig hebben van intelligente systemen die...

Technology23.09.2019

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Microsoft heeft veel voor LinkedIn betaald toen ze die in 2016 kochten voor meer dan 26 miljard dollar, maar dat kan niet op tegen de 34 miljard dollar (in cash!) die IBM heeft gespendeerd aan het kopen van Red Hat. Dit...

Technology29.10.2018

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Techreus koopt ander model voor de toekomst
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

IBM Research is in de geurtjes gegaan. Ze zijn namelijk gaan samenwerken met Symrise, een van de grootste bedenkers van smaken en geuren. Daar is een AI uitgekomen die Philyra heet, naar de Griekse godin van de geur. Die...

Technology25.10.2018

Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

'Eau d'intelligence artificielle'
​Oordelen over vooroordelen in AI

Ik had van het weekend voor het eerst de openhaard weer aan. Knetterend haardvuur vermengde zich met de geur van rode wijn. Op de achtergrond hoorde ik de muziek van George Michael “Listen without Prejudice!” Typisch...

Technology03.10.2018

​Oordelen over vooroordelen in AI

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

We hebben het al eerder gehad over Call for Code, een competitie die ontwikkelaars uitdaagt om technische oplossingen te vinden die voor, tijdens of na klimaat- en natuurrampen kunnen helpen. Maar wat kun je bedenken dat...

Technology07.07.2018

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

Verder lezen over Innovatie

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

McDonald’s heeft recent wel geprobeerd om die mensen te vervangen door AI, maar die deed het waarschijnlijk minder goed dan zijn menselijke collega.

Online17.06.2024

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Verder lezen over Toekomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers