Technology21.05.2015

​Affective Computing; Systemen met zintuigen


Over een jaar of drie zullen computer systemen onze vijf zintuigen; voelen, zien, horen, proeven en ruiken beginnen na te bootsen en verbeteren, waardoor niet alleen ons bewustzijn toeneemt, maar we ook productiever worden. Deze computersystemen die kunnen waarnemen zullen ons helpen om bewuster en productiever te leven. Ze zullen ons denken ondersteunen, maar niet in onze plaats gaan denken.

We noemen dit Affective Compuitng een technologie in opkomst die geclassificeerd kan worden in zowel het Mens-Machine Interactie domein als in het Kunstmatige Intelligentie/Cognitieve Computing domein. Het maakt het mogelijk dat een computersysteem, bijvoorbeeld je smartphone of tablet, emotionele signalen kan detecteren en daarop kan anticiperen met de gewenst juiste acties. Hierdoor zijn we als individu beter in staat om gefundeerde beslissingen te nemen, onze gezondheid en levensstandaard te verbeteren, ons leven te verrijken en allerlei obstakels uit de weg te ruimen. Denk hierbij aan geografische afstanden, taalverschillen, kosten en ontoegankelijkheid. Allemaal prachtig maar hoe stellen we ons dit dan voor en wat is er over drie jaar allemaal mogelijk?

Voelen via je smartphone of tablet
Zowel vrouwen als mannen zullen met deze nieuwe technische innovaties zeer content zijn. Binnen nu en drie jaar zal het mogelijk zijn om te voelen terwijl je mobiel aan het shoppen bent. Applicaties voor online winkels zullen gebruik maken van tactiele en infraroodtechnologieën. Mensen die online winkelen kunnen hierdoor de textuur en het weefpatroon van een stof voelen door met hun vinger te wrijven over het beeld van het product dat op het scherm van het toestel verschijnt. Het trilpatroon zal helpen om zijde van linnen, katoen of leer te onderscheiden en de fysieke gewaarwording van het aanraken van het materiaal te stimuleren. Wil je weten hoe het leer op de autostoel aanvoelt in de auto van je keuze op afstand? Geen probleem! Een boost van de online verkopen is hiermee niet uit te sluiten.

Computers die kunnen zien
Computers hebben nu niet de contextuele intelligentie en perspectief die het voor mensen makkelijk maakt om te begrijpen wat ze zien. Momenteel begrijpen computers van beelden alleen de tekst die wij er aan toevoegen bijvoorbeeld om ze te “taggen”. In de nabije toekomst zullen computers met een soort “breinfunctie” kenmerken zoals kleur, textuurpatronen en begrenzing analyseren en inzichten verwerven uit visuele media. Hierdoor zijn ze in staat visuele informatie te bekijken en herkennen, zoals online foto’s, beelden voor medische diagnose en video-opnamen van verkeerscamera’s. Zij zullen betekenis aan de pixels kunnen geven, zodat de beelden zinvol worden, ongeveer zoals een mens beelden bekijkt en interpreteert.

De mogelijkheden zijn legio; Het IBM Watson cognitieve computersysteem bijvoorbeeld heeft inmiddels al 45 miljoen images van kanker gerelateerde beelden (CT, MRI, anders) geladen waarin experimenteel 95 % accuraatheid in de diagnose is aangetoond in relatie tot diverse huidkanker soorten. De huidige accuraatheid voor huidkanker diagnostiek ligt thans tussen de 75 en 84 procent door artsen, inclusief ondersteuning van medische systemen. Mag je gerust een verbetering noemen. Door deze en andere baanbrekende ontwikkelingen heeft IBM een nieuwe divise opgericht IBM Watson Health waarin wordt samengwerkt met de meest vooraanstaande medische bedrijven en partners. Een daarvan is Apple waarbij de data platformen HealthKit and ResearchKit worden gekoppeld met het IBM Watson systeem via Cloud Computing. Maar ook tijdens een voetbal wedstrijd kunnen looppatronen, versnellingen en gezichtsemoties van spelers in de gaten worden gehouden zodat de scheidrechter al door een computer geattendeerd kan worden op een mogelijke aanstaande overtreding. Best handig.

Computers zullen horen wat belangrijk is.
Hebt u er ooit van gedroomd om alle geluiden rondom u correct te interpreteren en ook te begrijpen wat niet wordt uitgesproken ? Ik weet het nog van vroeger, lange nachten luisteren naar het gehuil of gebrabbel van onze baby. Dat moet anders kunnen. Toekomstige computersystemen zullen dit als een taal analyseren en ouders of artsen vertellen wat de jonge kinderen proberen te zeggen. De geluiden helpen ons dan om het gedrag of de behoeften van een baby juist te interpreteren. Een geavanceerd spraakherkenningssysteem dat de betekenis van babygeluiden heeft geleerd, zoals honger, te warm, moe, pijn, dat gaat het leven een stuk aangenamer maken. Sta je niet meer in het holst van de nacht met een warme kruik in de kamer maar meteen met een warme fles melk klaar, wel zo prettig. Ander voorbeeld; Geluidsdruk, trillingen en geluidsgolven op alle mogelijke frequenties zullen worden herkend en nuttig gebruikt worden met behulp van sensoren, bijvoorbeeld om te voorspellen wanneer een boom kan omvallen of een modderstroom dreigt.

Proeven: digitale smaakpapillen helpen om slimmer te eten.
Zou het niet leuk zijn als gezond eten altijd heerlijk zou smaken? En als dit zou kunnen met een computersysteem dat vooral creatief is? Een dergelijk systeem kan ons ook helpen om gezonder te eten, want de innoverende smaakcombinaties zullen ons even hard doen smachten naar een vegetarische schotel als nu naar een zak chips. Obese kan dus meteen van de buis gehaald worden!

Chef Watson is een voorbeeld van een computer systeem die smaken onderscheidt en dat door “herrie in de keuken” chefs kan worden gebruikt om smakelijke en originele recepten te creëren. Het ontleedt ingrediënten tot op moleculair niveau en combineert de chemie van voedselbestanddelen met de psychologie van de smaken en geuren waar mensen dol op zijn. Door die informatie te vergelijken met miljoenen recepten kan het systeem nieuwe, onverwachte smaakcombinaties creëren. Zelf proberen ? dat kan : https://www.ibmchefwatson.com/

Computers zullen kunnen ruiken.
Het zou toch geweldig zijn als je ’s ochtends opstaat dat je telefoon razendsnel de miljoenen moleculen in je adem analyseert en kan vertellen of je verkouden of ziek bent, nog vóór je zelf iets voelt. Door de geur en duizenden moleculen in iemands adem te analyseren helpt dit systeem artsen en verpleegkundigen om een vroegtijdige diagnose te stellen en beginnende kwalen te detecteren zoals nier- en leverproblemen, diabetes en astma. Dit kan door te detecteren welke geuren normaal zijn en welke niet.

Als doorbraken in sensor- en communicatietechnologieën worden gecombineerd met geavanceerde zelflerende systemen, dan kunnen sensoren gegevens verzamelen op plaatsen die tot voor kort voor onmogelijk werden gehouden. In de landbouw kunnen computersystemen bijvoorbeeld “ruiken” en analyseren of de bodemomstandigheden gunstig zijn voor een bepaald gewas.

In een stedelijke omgeving kan deze technologie worden ingezet om problemen met afval, rioolwater en lucht- en watervervuiling vroegtijdig op te sporen en snel te reageren, voordat deze uit de hand lopen.

U ziet, we staan nog maar aan het begin van de echte digitale revolutie. Medio 2017 hebben onze smartphones bij elkaar meer opslag en processing capaciteit dan alle centrale server sytemen in de wereld samen, wie had dat gedacht.

Gerard Smit

Gerard Smit is Chief Technology Officer van IBM Benelux onderdeel van de Europese CTO Office, IBM Distinguished Engineer en lid van de IBM Academy of Technology. Gerard is nieuwgierig naar nieuwe technologische ontwikkelingen en houdt ervan om creatief en buiten de kaders naar oplossingen te zoeken. Hij is sterk verbonden met onderzoeksinstellingen, trendwatchers, analisten en andere externe innovatie instellingen.

Verder lezen over IBM

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

Er is een grote doorbraak geweest in de wereld van kwantumcomputers, maar de kans is groot dat je daar niets over hebt gehoord. Het is namelijk niet echt een wereld waarvan grote aantallen mensen op de hoogte zijn. Wat e...

Technology10.02.2023

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

​De toekomst van computers?

Zou het mogelijk zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Gandhi en het geheugen van de gehele mensheid geconsolideerd kunnen aanbieden op een hybride computerplatform? Zijn we in staat, in de nabije toe...

Technology04.05.2020

​De toekomst van computers?

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

Google heeft laten weten dat het bedrijf een nieuwe doorbraak in kwantumkracht heeft bereikt in een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift: Nature. De aankondiging komt precies een maand nadat...

Technology25.10.2019

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij volgen zich in quantum snelheid op. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af waardoor we steeds meer ondersteuning nodig hebben van intelligente systemen die...

Technology23.09.2019

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Microsoft heeft veel voor LinkedIn betaald toen ze die in 2016 kochten voor meer dan 26 miljard dollar, maar dat kan niet op tegen de 34 miljard dollar (in cash!) die IBM heeft gespendeerd aan het kopen van Red Hat. Dit...

Technology29.10.2018

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Techreus koopt ander model voor de toekomst
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

IBM Research is in de geurtjes gegaan. Ze zijn namelijk gaan samenwerken met Symrise, een van de grootste bedenkers van smaken en geuren. Daar is een AI uitgekomen die Philyra heet, naar de Griekse godin van de geur. Die...

Technology25.10.2018

Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

'Eau d'intelligence artificielle'
​Oordelen over vooroordelen in AI

Ik had van het weekend voor het eerst de openhaard weer aan. Knetterend haardvuur vermengde zich met de geur van rode wijn. Op de achtergrond hoorde ik de muziek van George Michael “Listen without Prejudice!” Typisch...

Technology03.10.2018

​Oordelen over vooroordelen in AI

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

We hebben het al eerder gehad over Call for Code, een competitie die ontwikkelaars uitdaagt om technische oplossingen te vinden die voor, tijdens of na klimaat- en natuurrampen kunnen helpen. Maar wat kun je bedenken dat...

Technology07.07.2018

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

Verder lezen over Toekomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers