Technology07.06.2018

Angst voor tech? Wat een onzin!


Tech is al lang geen losstaande sector meer; het is verweven in iedere branche en ieder proces. Tech vormt de basis voor verandering en innovatie. Nu is de vraag: waar gaat het heen? Wat is de invloed van tech in de toekomst op werk, het bedrijfsleven en op de maatschappij? Op 24 en 25 mei was ik aanwezig op The Next Web (TNW) Conference 2018, waar deze vragen werden beantwoord. Op TNW komen koplopers op het gebied van tech samen om te inspireren. Dit in de vorm van 19 tracks, zoals Marketing 2020, Future of Work en Mixed Realities.

We zijn grofweg verdeeld in twee kampen als het om technologie gaat: we love it of we zijn er angstig voor. We zijn nieuwsgierig, of we denken er juist liever niet over na. Echter kunnen we niet om de invloed in de toekomst heen. Dit topic bespraken – onder andere – Alix Rübsaam en Jason Silva op TNW.

AI or die?

Afgelopen jaar luidde een headline in een grote krant ‘AI is a bigger threat than climate change’. Nogal een uitspraak, maar waarom zijn we zo bang? Alix Rübsaam is onderzoeker op het gebied van het post-humanisme en de filosofie van technologie. In haar optiek voelt de mens zich bedreigd. Intelligentie van machines streeft dat van de mens voorbij. Computers gaan verder dan menselijke cognitie. Er zal een intelligentie-hiërarchie ontstaan waarbij de mens niet langer bovenaan staat. “So are we super fucked? It seems like we are,” zegt Alix, “but are we?”

Er is een verband tussen technologische ontwikkelingen en ons zelfbeeld. De ideeën over wat het betekent om te leven hangen hiermee samen. We gaan keer op keer over onze eigen grenzen heen als het om technologie gaat, en keer op keer verwachten we het einde van de mensheid. Zo dachten we in oude tijden al dat wetenschappelijke inzichten ons richting het eind van de mensheid zouden kunnen brengen, maar we zijn er nog steeds. Er zijn juist mooie ontwikkelingen ontstaan. Denk aan het combineren van kennis over het menselijk lichaam met technologie, wat heeft geleid tot de hartmonitor.

Zo moeten we ook naar AI kijken: als een cultureel artefact. Wat is de mensheid? Wat zijn activiteiten, voorkeuren, sympathieën en antipathieën? Dit wordt allemaal gerepresenteerd door data. AI zet deze data in.

De volgende stap in tech: singulariteit

Dat we niet bang moeten zijn, daar sluit Jason Silva, futurist & filmmaker, zich bij aan. “There is poetry in what can be possible,” zegt hij. Hij kent dan ook niets dan enthousiasme over de volgende grote stap in technologie: singulariteit.

Vanaf de oudheid zijn we al bezig om ons onvermogen te overwinnen. We gebruikten bijvoorbeeld een stok om verder te reiken. Technologie verstoort de status-quo, net als die stok. De uitdaging waar we voor staan is dat technologie exponentieel ontwikkelt, en het menselijk brein lineair. Hierdoor is onze intuïtie veelal fout en zien we niet op tijd wat komen gaat. Maar is dat een probleem?

Technologen en ingenieurs zijn de exponentiële denkers van de toekomst. Zij kunnen wél meekomen. Denk aan een computer die binnen een aantal jaar is getransformeerd tot een apparaat dat een miljoen keer goedkoper, kleiner en duizend keer krachtiger is: de mobiel. Dit tempo zet zich voort. Over 20 jaar is dit teruggebracht naar een apparaat ter grote van een bloedcel. De wereld van ‘vlees en bloed’ mengt zich met technologie; DNA is code. Oftewel: we bestaan uit programma’s, dus kunnen geprogrammeerd worden. We kunnen onze verbeelding waarmaken. Maar dit geldt niet alleen voor het ‘tunen’ van de mens. Als je atomen namelijk in een patroon kunt gieten, kun je alles veranderen in iets anders – nanotechnologie. Dit zou zelfs het einde van schaarste kunnen betekenen.

Technologieën als nanotechnologie en AI maken ons cyborgs – de mens van de toekomst. We keren ons brein en onze geest binnenstebuiten en leven in onze eigen verbeelding – dat is singulariteit. Technologie is de weerspiegeling van het menselijk lichaam, brein en onze creativiteit. Het is dus nog altijd een gevolg van de mens en het menselijk brein. Kortom: geen reden voor angst.

Deze blogpost is geschreven door Marielle van Zanten, PR Consultant bij Marcommit.

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

AI wordt onder andere omarmd door YouTube Music, dat nu door kunstmatige intelligentie samengestelde afspeellijsten ondersteunt. 

Online16.07.2024

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Adform kondigt een exclusieve samenwerking aan met Cognitiv, wereldwijd een van dé leveranciers van deep learning AI voor marketeers. Samen zullen zij Cognitivs GPT AI-gebaseerde contextuele targeting beschikbaar stellen in de belangrijkste Europese talen. Dankzij de samenwerking kunnen adverteerders in Europa nu voor het eerst gebruikmaken van GPT AI-gebaseerde contextual targeting.

Advertising02.07.2024

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Meta labelde allerlei posts die niet AI waren wel als kunstmatige intelligentie. Daar waren de daadwerkelijke fotografen niet over te spreken.

Social Media02.07.2024

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Verder lezen over The Next Web

Interview met DJ Sam Feldt tijdens TNW 2021 editie

DC blogger-vlogger Patrick Petersen interviewt Sam Feldt tijdens de TNW 2021 editie. Deze hybride editie van The Next Web vond in het ‘Taets Art and Event Park’ in Amsterdam plaats. Sam Feldt Sam Feldt (Boxtel, 1993...

Video12.10.2021

Interview met DJ Sam Feldt tijdens TNW 2021 editie

​Hoe je van een native contentsamenwerking een overdonderend succes maakt

ABN AMRO viel in de prijzen bij het jaarlijkse Grand Prix Content Marketing met onder andere awards voor Beste Effectiviteit, Beste Vernieuwing en een Zilveren Award voor Employer Brand. Hierbij het verhaal achter deze a...

Marketing17.11.2017

​Hoe je van een native contentsamenwerking een overdonderend succes maakt

Tot diep in de nacht zwoegen voor een verbonden brievenbus

Echte ‘Techies’ smullen van hackathons, daarom kan the The Next Web Conference dan ook niet achterblijven. Tijdens dit event vond een 36-urige Hackathon plaats waar je als developer bij moest zijn, met uitdagingen ro...

Events04.06.2016

Tot diep in de nacht zwoegen voor een verbonden brievenbus

Tiqets uitgeroepen tot snelst groeiende startup van Nederland

The Next Web heeft samen Ayden gisteravond op Tech5 Nederland bekend gemaakt dat Tiqets, een innovatief ticketing platform waarmee reizigers al hun toegangstickets kunnen vinden, boeken en gebruiken, de snelst groeiende...

Startups25.03.2016

Tiqets uitgeroepen tot snelst groeiende startup van Nederland

Eerste website ooit live op een echte NeXT Cube in Sneek

Het klinkt een beetje als een pr-stunt, en dat is het dan ook, een beetje, maar wel een hele leuke: 'de eerste website ooit te bewonderen in Sneek'. Huh? De eerste webpagina ooit, op de eerste website die Tim Berners L...

Technology16.03.2016

Eerste website ooit live op een echte NeXT Cube in Sneek

De eerste webpagina ooit, op de eerste website die Tim Berners Lee schreef en via de eerste webbrowser ooit gepubliceerd
2016: Grootste editie van The Next Web Conference ooit! Eerste sprekers al bekend.

Volgend jaar staat de grootste editie ooit van The Next Web Conference in Amsterdam op het programma. De verwachting is dat er 20.000 bezoekers en 500 startups in Amsterdam te vinden zijn, verdeeld over 5 dagen vol fun,...

Events29.09.2015

2016: Grootste editie van The Next Web Conference ooit! Eerste sprekers al bekend.

500 startups, 140+ workshops & een eigen muziek festival.
TNW Conference eert tech veteranen met de Lifetime Achievement Award

Vandaag ontvangen Neelie Kroes; voormalig Europees commissaris voor de Digitale Agenda en Werner Vogels; CTO van Amazon.com, beide de Technology Lifetime Achievement Award. Ze krijgen deze award ter erkenning van hun imp...

Technology23.04.2015

TNW Conference eert tech veteranen met de Lifetime Achievement Award

Prijzen voor Neelie Kroes; voormalig Europees commissaris en Werner Vogels; CTO van Amazon.com
Fairphone een van de snelstgroeiende startups van Nederland

Vorige week hebben Adyen en The Next Web bekendgemaakt dat Fariphone de snelstgroeiende startup van Nederland is. Fairphone is producent van eerlijke telefoons. Het startup-evenement vond plaats in het Eye Museum in...

Startups31.03.2015

Fairphone een van de snelstgroeiende startups van Nederland