Technology30.06.2016

Internet of Robotic Things


U bent waarschijnlijk al eens eerder gewaarschuwd. Er komt een tsunami van sensoren en actuatoren op ons af. Als we de diverse analisten mogen geloven zijn dat er in 2020 zo rond de 30, en in 2030 tussen de 400 en 500 miljard, gekoppeld aan het Internet of een ander privaat of publiekelijk netwerk. We noemen dit ook wel het “Internet of (Every)Things”. De dalende prijzen en beschikbaarheid van deze sensoren en actuatoren is hier mede debet aan.

Het gaat echter niet zo zeer om de hoeveelheid sensoren en actuatoren, al willen sommige mensen u dit wel laten geloven. En inderdaad, er zijn genoeg uitdagingen op dit terrein van integratie, standaarden, management en beveiliging. De werkelijke uitdaging waar wij als mensheid voor staan gaat over de enorme hoeveelheid data die het gaat genereren.

Hoe gaan we ervoor zorgen dat we van deze vaak ongestructureerde berg data (denk hierbij aan tekst, social media feeds, foto’s, video’s, geluid etc.) informatie kunnen creëren en ons de juiste context geeft bij het ondersteunen en nemen van (geautomatiseerde) beslissingen?

Robotica

Onze huidige ICT omgeving gaat in rap tempo versmelten met andere technologieën waaronder Robotica. We integreren dan bovengenoemde sensoren en actuatoren in fysieke robot systemen. Hier wordt kunstmatige intelligentie in apparatuur en objecten gebouwd om de aangeleverde data te verwerken. Het systeem kan observeren, interpreteren, evalueren en beslissingen te nemen, net als het menselijke verwerking proces. Kunstmatige intelligentie is de ontwikkeling van computersystemen die taken kunnen uitvoeren die normaliter menselijke intelligentie nodig zouden hebben.

Embodied Cognition

Als we de werelden van robotica en kunstmatige intelligentie d.m.v. sensor technologie aan elkaar gaan verbinden dan wordt dit ook wel “Embodied Cognition” genoemd. We kunnen deze intelligente robots taken laten uitvoeren die wij ze aanleren door middel van training, ze worden zelf-lerend. Uiteraard wel binnen de grenzen van sociale en ethische toelaatbaarheid.

Hotel gerund door intelligente robots

In Japan is er inmiddels een hotel geopend dat voor het overgrote wordt gerund door intelligente robots. Het hotel, genaamd “Hann-an”, wat “vreemd” betekent in het Japans, heeft 72 kamers en de Robot front-office medewerkers spreken vier talen vloeiend. Je kan er een normaal gesprek mee voeren en de robot weet zelfs adviezen te geven over waar je het beste kan eten, waar je een fiets kan huren of wat de openingstijden zijn van de musea in de buurt.

De Robot medewerker herkent tevens gezicht emoties en kan anticiperen op body language. Je kamer deur wordt niet geopend door een keycard maar door facial recognition en sensoren in de kamer zorgen ervoor dat de kamer temperatuur wordt afgestemd op jouw lichaamswarmte, best handig.

Nano-technologie

Maar gecontroleerde en gemonitorde sensoren worden ook steeds kleiner. Zo klein zelfs dat ze niet meer met het blote oog waarneembaar zijn. Wetenschappers zijn inmiddels gestart met het ontwikkelen van sensoren op Nano niveau. In een nanometer passen ongeveer 5 atomen en er is al succesvol een bit aan informatie opgeslagen op 12 atomen. Het is zo klein dat het gebruikt kan worden om te bewegen in het menselijk lichaam.

De meest geavanceerde Nano-sensoren maken gebruik van synthetisch biologische hulpmiddelen om bacteriën te modificeren. Het doel is om eenvoudige “bio-computers”die DNA of proteïnen gebruiken, een geïnfecteerde cel te laten herkennen in het menselijk lichaam. Hierdoor zijn we in staat om een paar bits aan informatie achter te laten om een status van een cel te interpreteren d.m.v kleurvariaties (zodat hier de juiste beslissingen over genomen kunnen worden) en gepersonaliseerde medicijnen te kunnen toedienen.

Nano-technologie zal dan ook worden gebruikt om een hybride brein, een combinatie van biologische en niet biologische intelligentie te creëren. De koppeling van het menselijke brein met bijvoorbeeld (kunstmatige) intelligentie uit de Cloud. De hersenen worden dan aangevuld met informatie en intelligentie van externe systemen. Deze connectie zal dan gerealiseerd moeten worden via de haarvaten op ons hoofd door middel van Nano-bots, zeer kleine sensoren. Eerste testen van een bekend Amerikaanse neurochirurg hebben al aangetoond dat dit mogelijk moet zijn.

Mocht u denken dat is handig ik ga niets meer leren, dan moet ik u teleurstellen. Het gaat nog minimaal een jaar of twintig duren. De symbiose tussen Internet of Things en robots ligt echter op een steenworp afstand van ons en gaan ons op relatief korte termijn mooie nieuwe toepassingen laten zien, met individuele en maatschappelijke relevantie. Blijkt de sensor toch belangrijker te zijn dan ik dacht.

Gerard Smit

Gerard Smit is Chief Technology Officer van IBM Benelux onderdeel van de Europese CTO Office, IBM Distinguished Engineer en lid van de IBM Academy of Technology. Gerard is nieuwgierig naar nieuwe technologische ontwikkelingen en houdt ervan om creatief en buiten de kaders naar oplossingen te zoeken. Hij is sterk verbonden met onderzoeksinstellingen, trendwatchers, analisten en andere externe innovatie instellingen.

Verder lezen over Internet of Things

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

Tegenwoordig is het plaatsen van zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Toch blijkt hier ook een groot gevaar in te schuilen. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Westerhof, onderzoeker op het gebied van Cyber Securi...

Cybercrime04.11.2022

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

De traditionele stofzuiger wordt in toenemende mate ingewisseld voor een robotstofzuiger. Waarom zou je zelf immers het huis schoonmaken terwijl dit tegenwoordig ook geheel automatisch kan gaan? In dit artikel lees je 8...

Lifestyle31.10.2022

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) in San Francisco kwamen ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers bijeen om ideeën uit te wisselen op het gebied van connectiviteit en verbonden ervaringen. Tijdens h...

Technology21.10.2022

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Verder lezen over Robot

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Robothonden krijgen vaak kritiek: ze zien er niet zo schattig uit. Zou een beetje vacht met dopogen helpen? Oordeel zelf.

Technology02.05.2024

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?