Technology10.04.2018

​De verbonden planeet


De wereld wordt meer en meer één grote wolk van onderlinge verbanden. Sensoren, mensen, auto’s, devices en zelfs complete infrastructuren staan allemaal in toenemende mate met elkaar in verbinding. IoT in combinatie met kunstmatige intelligentie houdt een nieuwe wereld draaiende: de Instrumented Planet.

Dat leert IBM’s Research Technology Vision, het jaarlijkse rapport waarmee de trends van nu en de nabije toekomst worden beschreven en geduid. Dit jaar zijn er vijf thema’s benoemd, die elkaar aanvullen en versterken. Van ‘AI Everywhere’ tot de ‘Instrumented Planet’, waarin we dankzij technologie alles wat ertoe doet slimmer, veiliger, efficiënter en effectiever kunnen maken. Ons werk, onze maatschappij, organisaties, leefomgeving en niet te vergeten onze persoonlijke levens.

Vijf thema’s

De eerste van de vijf in de IBM Research Technology Vision beschreven thema’s is ‘AI Everywhere’. Elke industrie of activiteit krijgt gaandeweg een zekere mate van artificiële intelligentie. Researchers verwachten dat dit jaar de helft van alle mobiele applicaties door AI ondersteund gaat worden.

Het tweede thema is ‘Deeper Insight’. Daarbij staat de vraag centraal hoe je van data informatie kunt maken en er vervolgens wijsheid aan kunt ontleden. Veel meer data zal daarbij afkomstig zijn van het internet of things (IoT). Vanaf 2020 verwachten we 50 miljard actieve sensoren. Tegen 2030 zullen dat er 500 miljard zijn. De hierdoor gegeneerde gegevens moeten wel veilig getransporteerd, verwerkt en opgeslagen worden.

‘Engagement Reimagined’ betreft de optimalisatie van de interface tussen mens en machine. Computersystemen dienen zo getraind worden dat ze ondersteunend zijn aan het menselijk denkproces. Denk aan de manier waarop mensen zaken altijd bekijken en vervolgens interpreteren vanuit een bepaalde context. Neuromorphic chips, die werken zoals het menselijk brein, gaan hierbij helpen.

Waar organisaties traditioneel werkten met doelgroepen, staat met ‘Personalisation at Scale’ het individu centraal. Technologie zorgt dat de mensen juiste ondersteuning, aanbiedingen of informatie voorgeschoteld krijgen. Denk aan gepersonaliseerde medicijnen, op basis van iemands dna. Of de beste aanbieding dankzij machine learning en analyse van koopgedrag.

Het laatste thema is de ‘Instrumented Planet’. Hierbij gaat het erom om alles op veilige en adequate manier met elkaar te verbinden. En wel op een zodanige manier dat we van al deze data nuttige informatie kunnen maken. Veiligheid is hier heel belangrijk. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat een autonoom rijdende auto of je persoonlijke gegevens worden gehackt.

Perspectief

De nadruk bij al deze thema’s ligt op de technologie-enabled impact op businessmodellen van organisaties, met een hoofdrol voor IoT en AI. Deze trends zijn bovendien niet langer het domein van alleen startups en scale-ups. Incumbents en andere traditionele bedrijven zijn de achterstand aan het inlopen. Download hier de IBV study Incumbents Strike Back. Ze kopiëren het gedrag van data- en technologiegedreven nieuwkomers door dezelfde technologieën te gebruiken. Maar ook door met ze samen te werken of simpelweg over te nemen. Een groot deel van de onderscheidende waarde van incumbents zit ’m in het feit dat 80 procent van hun data niet ‘googlebaar’ is, maar achter de firewall van de organisatie zit. Ze combineren dus de technologie en de wendbaarheid van de startups en scale-ups, en maken tegelijk gebruik van hun bestaande kracht, data en klantenbestand.

De vijf thematische trends bij elkaar scheppen, kortom, een wenkend perspectief voor grote organisaties. Daartoe moeten ze wel willen veranderen: kortcyclisch denken, omarming van agile werkwijzen, design-thinking, het binnen twee weken kunnen bouwen van prototypes en minimum viable products. Ondersteund door de juiste technologie.

Combinatie

Het fundament wordt gevormd door kunstmatige intelligentie in combinatie met andere toepassingen voor het verzamelen en verwerking van grote hoeveelheden data. Bij voorkeur geleverd vanuit de cloud. Dit alles levert dieper inzicht op en kan helpen al dan niet complexe beslissingen te nemen of ondersteunen. Denk aan robotisering en process automation, maar ook aan steeds slimmer wordende chatbots, virtuele agents en andere vormen van intelligente hulp. Deze augmented intelligence betreft het ondersteunen van het menselijk denkproces bij het nemen van beslissingen.

Nieuwe sensortechnologie in de smartphone stelt bijvoorbeeld vast of je misschien zieketekiemen bij je draagt, of aanleg hebt voor aandoeningen. IoT-sensors in en boven de grond op wijngaarden helpen bij een effectievere irrigatie, door de informatie hieruit te koppelen aan weerdata en satellietfoto’s. Auto’s worden steeds autonomer en gaan straks met een minimale latency communiceren met zowel hun bestuurders, omgeving en andere voertuigen. De haven van Rotterdam wil het eerste autonoom varende schip kunnen ontvangen rond 2030. Nogmaals: dat stelt hoge eisen aan de datakwaliteit en de beveiliging ervan. Een hack van besturingssoftware kan verstrekkende gevolgen hebben.

Blockchain kan in een wereld van gedeelde data overigens goed van pas komen. Hiermee zijn zogeheten permissie-netwerken te creëren, die alleen voor een specifieke groep gebruikers toegankelijk zijn. Ook kan blockchain de beveiliging van communicatie tussen sensoren verbeteren.

Systeemdenken

De Instrumented Planet draait dus op data en intelligentie in een verbonden wereld. Bedrijven kunnen nieuwe verbanden zoeken en om hun plaats in de waardeketen op te eisen. Organisaties en individuen zullen worden afgerekend op hun unieke specialisatie. Successen zullen in toenemende mate over de totale waardeketen heen gedeeld worden. CIO’s, CTO’s, CDO’s en CEO’s moeten op hun beurt goed nadenken over hun toekomstige bedrijfsmodel en hoe technologie daaraan kan bijdragen.

De samenwerking tussen technologie en business wordt steeds belangrijker. Iedereen moet beter gaan begrijpen hoe technologie werkt en welke impact het kan hebben op business modellen. Je moet daarom altijd op strategisch en tactisch niveau de juiste capabilities in huis houden, en in aanvulling daarop samenwerking zoeken met de juiste innovatieve partijen in de markt.

[Afbeelding © NicoElNino – Adobe Stock]

Gerard Smit

Gerard Smit is Chief Technology Officer van IBM Benelux onderdeel van de Europese CTO Office, IBM Distinguished Engineer en lid van de IBM Academy of Technology. Gerard is nieuwgierig naar nieuwe technologische ontwikkelingen en houdt ervan om creatief en buiten de kaders naar oplossingen te zoeken. Hij is sterk verbonden met onderzoeksinstellingen, trendwatchers, analisten en andere externe innovatie instellingen.

Verder lezen over IBM

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

Er is een grote doorbraak geweest in de wereld van kwantumcomputers, maar de kans is groot dat je daar niets over hebt gehoord. Het is namelijk niet echt een wereld waarvan grote aantallen mensen op de hoogte zijn. Wat e...

Technology10.02.2023

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

​De toekomst van computers?

Zou het mogelijk zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Gandhi en het geheugen van de gehele mensheid geconsolideerd kunnen aanbieden op een hybride computerplatform? Zijn we in staat, in de nabije toe...

Technology04.05.2020

​De toekomst van computers?

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

Google heeft laten weten dat het bedrijf een nieuwe doorbraak in kwantumkracht heeft bereikt in een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift: Nature. De aankondiging komt precies een maand nadat...

Technology25.10.2019

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij volgen zich in quantum snelheid op. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af waardoor we steeds meer ondersteuning nodig hebben van intelligente systemen die...

Technology23.09.2019

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Microsoft heeft veel voor LinkedIn betaald toen ze die in 2016 kochten voor meer dan 26 miljard dollar, maar dat kan niet op tegen de 34 miljard dollar (in cash!) die IBM heeft gespendeerd aan het kopen van Red Hat. Dit...

Technology29.10.2018

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Techreus koopt ander model voor de toekomst
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

IBM Research is in de geurtjes gegaan. Ze zijn namelijk gaan samenwerken met Symrise, een van de grootste bedenkers van smaken en geuren. Daar is een AI uitgekomen die Philyra heet, naar de Griekse godin van de geur. Die...

Technology25.10.2018

Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

'Eau d'intelligence artificielle'
​Oordelen over vooroordelen in AI

Ik had van het weekend voor het eerst de openhaard weer aan. Knetterend haardvuur vermengde zich met de geur van rode wijn. Op de achtergrond hoorde ik de muziek van George Michael “Listen without Prejudice!” Typisch...

Technology03.10.2018

​Oordelen over vooroordelen in AI

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

We hebben het al eerder gehad over Call for Code, een competitie die ontwikkelaars uitdaagt om technische oplossingen te vinden die voor, tijdens of na klimaat- en natuurrampen kunnen helpen. Maar wat kun je bedenken dat...

Technology07.07.2018

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

Verder lezen over Internet of Things

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

Tegenwoordig is het plaatsen van zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Toch blijkt hier ook een groot gevaar in te schuilen. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Westerhof, onderzoeker op het gebied van Cyber Securi...

Cybercrime04.11.2022

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

De traditionele stofzuiger wordt in toenemende mate ingewisseld voor een robotstofzuiger. Waarom zou je zelf immers het huis schoonmaken terwijl dit tegenwoordig ook geheel automatisch kan gaan? In dit artikel lees je 8...

Lifestyle31.10.2022

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) in San Francisco kwamen ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers bijeen om ideeën uit te wisselen op het gebied van connectiviteit en verbonden ervaringen. Tijdens h...

Technology21.10.2022

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Adform kondigt een exclusieve samenwerking aan met Cognitiv, wereldwijd een van dé leveranciers van deep learning AI voor marketeers. Samen zullen zij Cognitivs GPT AI-gebaseerde contextuele targeting beschikbaar stellen in de belangrijkste Europese talen. Dankzij de samenwerking kunnen adverteerders in Europa nu voor het eerst gebruikmaken van GPT AI-gebaseerde contextual targeting.

Advertising02.07.2024

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Meta labelde allerlei posts die niet AI waren wel als kunstmatige intelligentie. Daar waren de daadwerkelijke fotografen niet over te spreken.

Social Media02.07.2024

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Instagram introduceert influencer-chatbots met Nederlands grapje

Meta test op Instagram nu het maken van een AI-versie van influencers. Zo kun je DM’en met creators die je al jaren volgt.

Social Media28.06.2024

Instagram introduceert influencer-chatbots met Nederlands grapje

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen