Technology02.03.2023

Xiaomi’s robot op MWC is slecht voor China


Xiaomi kondigde het aan tijdens zijn presentatie van de Xiaomi 13: zijn menselijke robot CyberOne was ook op de beursvloer te zien. Heel spannend natuurlijk: je ziet niet vaak een robot die een gelijkenis is van de mens en ook nog echt goed werkt. Wel, die hebben we ditmaal op MWC helaas ook niet gezien. De robot van Xiaomi was er wel, maar hij stond daar maar te staan, in een hoekje van de stand, met een druk bewegende robothond naast zich als afleiding. Hoewel het een mooie robot is, ook als je in het echt oog in oog staat, doet de keuze van Xiaomi om hem mee te nemen naar Barcelona waarschijnlijk meer kwaad dan goed.

IMG20230301120601
IMG20230301120601

Xiaomi CyberOne

Xiaomi is een Chinees bedrijf. Het maakt technologie met heel veel potentie: niet voor niets zet het zijn vlaggenschiptoestel in de markt naast telefoons als iPhone 14 en Galaxy S23. Xiaomi doet het ook goed in wereld: het heeft in tegenstelling tot zijn Chinese concurrent Huawei niet of in ieder geval veel minder te maken met problemen met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Dat is belangrijk, want dit Android-merk heeft Google hard nodig om telefoons te maken voor het Westen. Huawei had die toegang niet meer en ja, de rest is geschiedenis.

Over het algemeen gaat het Xiaomi voor de wind, maar als Chinees bedrijf moet het nu eenmaal wat harder lopen om voet aan de grond te zetten in onze Westerse wereld. We zijn zo lang zo gefocust geweest op alles Amerika, dat we daardoor ook helemaal gewend zijn om Amerikaanse technologie te gebruiken, geen Chinese. Dat er ook af en toe in het nieuws is dat Chinezen hun burgers bespioneren, dat er vreemde, Chinese weerballonnen op worden gelaten in de VS en dat de overheid bij veel bedrijven een grote vinger in de pap heeft, helpt daar niet bij.

Geen goede look

Daar komt ook nog bij dat de Aziatische cultuur over het algemeen gesproken heel anders in elkaar zit dan de Westerse. In het Westen zijn we in mindere mate bang voor gezichtsverlies: dat is in Azië heel anders. Succesvol zijn is voor sommigen belangrijker dan gelukkig zijn. Dit in het achterhoofd houdend, weten we dat Aziatische bedrijven daardoor soms maar moeilijk kunnen uitkomen voor fouten die zijn gemaakt. Het heeft immers verstrekkende gevolgen als iemand faalt.

Hierdoor hebben bijvoorbeeld Chinese merken de naam om het soms allemaal wat mooier voor te doen dan het eigenlijk is. Hoewel Westerse bedrijven dat zeker ook doen, hebben die dat stigma minder. Niet eerlijk, maar wel de realiteit.. En nu komen we terug bij de robot van Xiaomi: door die robot onbeweeglijk in een hoekje te planten van de stand, valt alleen maar nog meer op dat deze helemaal niet aan is. En ja, waarom de moeite doen om technologie mee te nemen naar Barcelona als je het alleen maar neerzet als een mannequin? Dan had het toch net zo goed een plastic variant kunnen zijn?

Is het wel een robot?

Het verhaal gaat dan al snel: die robot doet het helemaal niet. Als we terugdenken aan de introductie van het apparaat, dan kunnen we zeggen dat de video waarin hij aan ons werd voorgesteld ook alleen maar computergemaakt zou kunnen zijn. Hoe veel mensen zouden hem ooit functionerend hebben gezien? Het is giswerk. Als je een robot niet eens een simpele demo kunt laten doen op een beurs, zoals het hondje wel kon, dan is het aannemelijk dat hij überhaupt toch niet zo heel stevig in zijn plastic robotschoenen staat.

Xiaomi’s CyberOne is de teleurstelling van MWC. We weten nu al zo lang dat robots eraan komen: het is voor zowel China’s imago als dat van robotica bepaald niet goed om een stilstaande, ‘dode’ robot mee te nemen naar een evenement. Zeker als het een techevenement is waar zoveel belangrijke mensen uit de technologie rondlopen. Het had het paradepaardje van de beurs kunnen zijn, maar dat het dat niet is geworden, maakt het in één klap helaas de grootste teleurstelling.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Robot

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Robothonden krijgen vaak kritiek: ze zien er niet zo schattig uit. Zou een beetje vacht met dopogen helpen? Oordeel zelf.

Technology02.05.2024

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Verder lezen over Xiaomi

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

​Xiaomi onthult zijn nieuwe robothond CyberDog 2: flinke upgrade

Het apparaat heeft 19 sensoren om te zorgen dat hij kan kijken, aanraking kan ‘voelen’ en kan horen. Waar honden normaal bekend staan om hun reuk is dat bij de Xiaomi CyberDog 2 niet het geval. Daar merk je verder we...

Gadgets28.02.2024

​Xiaomi onthult zijn nieuwe robothond CyberDog 2: flinke upgrade

​Xiaomi lanceert fotocamera-smartphone Xiaomi 14 en Ultra

Xiaomi heeft wereldwijd de Xiaomi 14-serie onthuld. Een week geleden kreeg China de primeur van de Xiaomi 14 Ultra, en in oktober vorig jaar de Xiaomi 14 zelfs al, maar nu blijken de toestellen ook naar Nederland te kome...

Mobile26.02.2024

​Xiaomi lanceert fotocamera-smartphone Xiaomi 14 en Ultra

Xiaomi werkt aan ultra efficiënte elektromotoren

Xiaomi verwierf haar eerste bekendheid in ons deel van de wereld met smartphones. Inmiddels is de Chinese fabrikant in die markt een vaste waarde (top 3) geworden. Nog niet zo heel lang, in de lente van 2021, geleden maa...

Automotive22.01.2024

Xiaomi werkt aan ultra efficiënte elektromotoren

Xiaomi Redmi Note 13 Series; vijf betaalbare smartphones

Deze week heeft Xiaomi, de nummer drie smartphone fabrikant ter wereld, haar nieuwste midrange Redmi toestellen gelanceerd, de Xiaomi Redmi 13 Series. Die bestaat in totaal uit vijf toestellen: de Redmi Note 13 Pro+ 5G,...

Mobile16.01.2024

Xiaomi Redmi Note 13 Series; vijf betaalbare smartphones

​Xiaomi heeft zijn eerste elektrische auto getoond: SU7

Xiaomi’s eerste elektrische auto is de SU7 en die is nu voor het eerst officieel getoond. Het gaat om een sedan met een actieradius van 800 kilometer met een 101kWh-accu. Er wordt gebruikgemaakt van 800V laden. De auto...

Automotive29.12.2023

​Xiaomi heeft zijn eerste elektrische auto getoond: SU7

Eerste Xiaomi EV krijgt mega bereik, vermogen en smartphone namen

Het was al bekend dat de Chinese tech-gigant Xiaomi – bij ons vooral bekend van de smartphones en gadgets – ook met een elektrische auto op de proppen ging komen. Welnu, van de eerste modelreeks zijn deze week al wat...

Automotive16.11.2023

Eerste Xiaomi EV krijgt mega bereik, vermogen en smartphone namen

Specs van de Xiaomi SU7, SU7 Pro en SU 7 Max bekend
Huawei heeft momenteel de beste smartphone camera

Telkens als er een nieuwe (high-end) smartphone gepresenteerd wordt, dan gaan de testers van DXO Mark – een van de toonaangevende sites op het gebied van smartphone camera beoordelingen – aan de slag om die toestelle...

Mobile09.11.2023

Huawei heeft momenteel de beste smartphone camera

Samsung raakt steeds verder achterop