Windows 12 wordt waarschijnlijk niet gratis

Windows 12 wordt waarschijnlijk niet gratis

Vorig artikel Volgend artikel

Microsoft was met Windows 11 nog een in een vrijgevige bui, maar dat geldt niet voor Windows 12. Volgens een lek zou het gigantische IT-bedrijf ervoor kiezen om een financiële tegenprestatie te vragen voor het gebruik van zijn Windows-upgrade.

Nog een abonnement

Microsoft is niet bang voor abonnementsvormen, dat is immers ook hoe bedrijven betalen voor het gebruik van bijvoorbeeld Office 365. Maar het wil nu voor de nieuwe, grote upgrade van Windows geld gaan vragen. De Duitse website Deskmodder schrijft dat het bedrijf achter MS Dos dat van plan is. Het dook in de code voor Windows 12 en kwam daar toen achter. Gratis upgrades zijn dus voorbij: Microsoft is geen Apple. Het wordt betalen, of achterblijven dus. Hoewel, dat denken we: het staat immers in de code, al wil dat zeker niet altijd zeggen dat het dan ook gaat gebeuren.

Windows 11 was gratis voor iedereen die een pc of laptop had op Windows 10, waardoor het nogal een ommezwaai is. Overigens is er verder weinig bekend over Windows 12. De verwachting is dat er meer kunstmatige intelligentietoepassingen in zullen zitten, want dat is wel de buzz van het moment. Microsoft heeft dat bovendien al volop geïntegreerd in zowel zijn zoekmachine Bing als in Office. Misschien is het van plan om het volop in Windows 12 te doen om je nog productiever, en verwacht het daarom een tegenprestatie? Het heeft immers vrij diep in de buidel gegrepen om ChatGPT te kunnen integreren.

Releasedatum Windows 12

Een abonnement erbij op Windows is wel weer een abonnement. Bijna alles in het leven wordt straks een abonnementsvorm, en dat loopt wel aardig in de papieren. Ook zijn we benieuwd hoeveel het dan kost. We hebben al gehoord dat Windows vrij grote plannen zou hebben voor Windows 12. Zo zou het werken aan een variant van Windows die meer leunt tegen Chrome aan.

Dat zou betekenen dat we waarschijnlijk vooral in de browser gaan werken, in plaats van dat we allemaal software hebben die op onze computer geïnstalleerd is. We zijn benieuwd of Windows dan meer Chromebook wordt, en wat dat betekent voor de laptops die uitkomen. Het zou wel een slimme zet zijn, al is het de vraag of mensen dan wel zo'n abonnement willen afnemen.

Ook is het de vraag wanneer Windows 12 uitkomt. Er wordt gedacht aan 2024, maar dit zou wel relatief snel zijn voor een besturingssysteemupgrade waar we van het bedrijf zelf nooit van hebben gehoord…


Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...