Vandaag in 2014: einde van Microsoft XP

Vandaag in 2014: einde van Microsoft XP

Vorig artikel Volgend artikel

Vandaag in 2014 stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP. Destijds ontstonden voor computers met dit besturingssysteem grote beveiligingsrisico's. Zowel de Nederlandse als de Britse overheid sloot met Microsoft een miljoenendeal om de ondersteuning voor haar computers te verlengen.

Microsoft Windows XP

Na meer dan 10 jaar staakte Microsoft op 8 april 2014 de ondersteuning van besturingssysteem Windows XP en van het softwarepakket Office 2003. Dit betekent dat Microsoft geen updates, patches of fixes meer zal uitbrengen om beveiligingslekken te dichten.

Computers die nog met deze software erop draaien werden dus snel onveiliger. Windows XP was een desktopversie van het besturingssysteem Windows, gemaakt door Microsoft. Windows XP is gebaseerd op de Windows NT-kernel en wordt intern nog steeds Windows NT 5.1 genoemd. Het besturingssysteem werd geïntroduceerd op 25 oktober 2001. Windows XP werd op 30 januari 2007 opgevolgd door Windows Vista.

In januari 2013 was Windows XP met een marktaandeel voor desktopcomputers van 34,67 procent volgens Net Applications het tweede meest gebruikte besturingssysteem na Windows 7. In haar bloeitijd werd Windows XP gebruikt door ongeveer 78% van de computergebruikers.

De ondersteuningsperiode van Windows XP werd door Microsoft verlengd tot 8 april 2014. Voor Windows XP Embedded was ondersteuning langer beschikbaar, tot 12 januari 2016 konden klanten nog updates ontvangen.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...