Technology01.05.2023

Van een chiptekort naar een chipoverschot: zo zit dat


Het was de reden dat er amper PlayStation 5’s beschikbaar waren, dat de technologische ontwikkelingen redelijk stil kwamen te liggen en dat er auto’s van de band rolden die eigenlijk helemaal niet compleet waren: het chiptekort. Het tekort was ontstaan in de tijd van corona en we konden met zijn allen niet wachten tot het was opgelost. Nu is het opgelost, maar is er een overschot ontstaan. Zo zit dat.

Chiptekort

Intel rapporteert een flink verlies, omdat het last heeft van het chipoverschot. Het heeft zoveel chips gemaakt, zonder dat er nu iemand is om ze af te nemen. Logischerwijs kost dat de chipbakker alleen maar geld, want die chips hadden allang verkocht moeten zijn. Het lijkt ook erg snel te komen, dat tekort. Hadden we in de coronajaren niet heel lang het gevoel dat we nog jaren met dat tekort moesten doen, omdat je nu eenmaal niet even snel een chipfabriek neerplopt?

Zeker, maar waar we daarbij minder rekening mee hielden, was dat corona ook economisch een grote nasleep zou hebben, zeker als daar ook nog een oorlog bij komt kijken waardoor allerlei zaken duurder worden (brandstof bijvoorbeeld). Je ziet het aan je energieprijzen, aan de prijzen van boodschappen: het leven is aanzienlijk duurder geworden en dan is het eerste waar je op beknibbeld toch al snel het kopen van gadgets. Je gaat geen nieuwe iPhone kopen als je je hypotheek of huur niet kunt betalen.

Slechtere economie

Dat is precies waar Intel nu last van heeft. Bedrijven weten dat consumenten wat terughoudender worden door de economische uitdagingen en doen het hierdoor ook wat rustiger aan. Bovendien was het tijdens de pandemie zo dat mensen juist heel veel vroegen om technologie: iedereen had ineens een laptop nodig om thuis te werken, of een webcam om aan videomeetings mee te doen. Tablets waren ook ineens weer in de lift, nadat sommige mensen die apparaten toch wel hadden doodverklaard.

Het chiptekort lag niet alleen aan het niet kunnen ‘bijbakken’ van chips op zo’n hoge snelheid, het ging ook om het transport dat volledig stillag, fabrieken die tijdelijk dicht moesten, enzovoort. Nu zijn we echter alweer een half jaar tot een jaar op volle kracht vooruit en hoewel het positief is dat er geen tekort is, is het voor de chipfabrikant een drama. Het overschot zorgt voor hoge kosten en de vraag is niet zo groot meer. Iedereen heeft zijn laptop nu: de markt voor computers is flink ingestort en als resultaat van deze disbalans in vraag en aanbod worden chips steeds minder waard.

Intel

De omzet van Intel was in de eerste drie maanden van 2023 36 procent lager dan het eerste kwartaal van 2022. Intel kwam er zelfs door in de rode cijfers, omdat de omzet van 18,4 miljard dollar vorig jaar naar 11,7 miljard dollar dit jaar ging. Er werd een verlies opgeschreven van 2,8 miljard dollar en dat is een heftige daling van 134 procent vergeleken met Q1 2022. Toen maakte Intel zelfs meer dan 8 miljard dollar winst. Het is pijnlijk om te zien dat de markt zo op zijn gat is, na zoveel vraag, maar Intel geeft aan er hopelijk bovenop te kunnen komen door flink te blijven investeren.

Het is waarschijnlijk ook een spannende tijd voor autofabrikanten, die menig klant hebben moeten vertellen dat ze langer op de auto moesten wachten door het chiptekort, maar nu ongetwijfeld ook afmeldingen krijgen voor auto’s omdat klanten het niet langer kunnen betalen en andere financiële keuzes maken. Wel heeft het chiptekort autobedrijven belangrijke lessen geleerd, over hoezeer die industrie van invloed is op de productie van de moderne auto. Voor de ‘elektrificering’ van auto’s zorgt ervoor dat de rol van chips in auto’s enorm is veranderd. Het is te hopen dat de geleerde lessen zorgen voor een wat stabielere toekomst voor zowel de consument, de fabrikant als de leverancier. Maar het zal alles te maken hebben met de ontwikkelingen in de economie in hoeverre leveranciers dit gaan overleven.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Innovatie

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

McDonald’s heeft recent wel geprobeerd om die mensen te vervangen door AI, maar die deed het waarschijnlijk minder goed dan zijn menselijke collega.

Online17.06.2024

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Het leek even moeilijk te worden voor de hyperloop, maar de studenten van TU Delft hebben nu een groot succes bereikt.

Technology10.06.2024

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

Philips TV zal na 73 jaar tv-kijken in Nederland (waar zij de grondlegger van zijn) voor jou niet een onbekende zijn. In 1985 waren zij daarnaast de eerste die met de platte tv kwamen zoals we die tegenwoordig kennen en dit jaar vieren ze het 20-jarige bestaan van Ambilight TV.

Technology29.05.2024

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Verder lezen over Intel

​Hoe AI kan zorgen dat je laptop minder snel leeg is

Eén van de grootste wensen in een laptop is toch die batterijduur. Je wil hem immers onderweg gebruiken en dan ben je nu eenmaal niet altijd in de buurt van een stopcontact. Tegelijkertijd wil je ook weer niet dat de la...

Online31.08.2023

​Hoe AI kan zorgen dat je laptop minder snel leeg is

Bezuinigingen en ontslagen bij Intel op komst

De afgelopen maanden hebben heel wat tech-bedrijven de broekriem strakker moeten aantrekken. Amazon, Tesla, Meta (Facebook), Twitter zijn maar een paar voorbeelden van bedrijven waar (tien)duizenden personeelsleden het v...

Technology09.05.2023

Bezuinigingen en ontslagen bij Intel op komst

De tech-malaise is nog niet voorbij
Boete van 949 miljoen dollar voor Intel

Een Texaanse rechtbank heeft Intel veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van op een haar na 949 miljoen dollar aan patentfirma VSLI. De rechter achtte bewezen dat Intel een data processing patent geschonde...

Technology16.11.2022

Boete van 949 miljoen dollar voor Intel

Chipfabrikant weer schuldig bevonden aan patentschending
13 jaar oude meevaller van 1 miljard voor Intel

Wanneer bekend wordt dat een ‘dader’ na een jarenlange gevangenisstraf alsnog onschuldig blijkt te zijn, dan roept dat veel verbazing en vragen op. ‘Hoe kon het zo mis gaan?’ Die verbazing zie ik echter niet in h...

Nieuws27.01.2022

13 jaar oude meevaller van 1 miljard voor Intel

Europees Hof van Justitie vernietigd boete uit 2009
Intel investeert $ 253 miljoen in Jio Platforms

Jio Platforms uit India heeft vandaag aangekondigd dat het ongeveer US $ 253 miljoen aan investeringen zal ontvangen van Intel Capital, het investeringsvehikel van de chipfabrikant Intel. Met de investering acquireert In...

Tech in Asia08.07.2020

Intel investeert $ 253 miljoen in Jio Platforms

​Nieuwe Asus Chromebook Flip C436 nu beschikbaar

Gisteren is op het hoofdkantoor van Google in Amsterdam de nieuwe Asus Chromebook Flip C436 gelanceerd. Voor deze nieuwe Flip C436 is er vanuit Asus nauw samengewerkt met Google en Intel om de veeleisende gebruiker een k...

Gadgets28.02.2020

​Nieuwe Asus Chromebook Flip C436 nu beschikbaar

De dunste en lichtste 14-inch Chromebook op de markt
Apple wil in 2022 iPhone met eigen 5G-modem uitbrengen

Er gaan al langer geruchten over een iPhone met eigen 5G-modem. Deze zomer wist analist Ming Chi Kuo te melden dat Apple's eerste 5G iPhones misschien zelfs al in 2020 op de markt zouden komen. Dat zijn dan waarschijnlij...

Mobile12.10.2019

Apple wil in 2022 iPhone met eigen 5G-modem uitbrengen

Apple’s zelfgemaakte chips voor Macs komen steeds dichterbij

Apple wil af van Intel. iPhones en iPads gebruiken al Apple's eigen A-serie chips, maar Mac computers gebruiken nog steeds Intel's x86 chipset, de standaard voor bijna alle computers. In april lekte het plan om ook Macs...

Technology18.10.2018

Apple’s zelfgemaakte chips voor Macs komen steeds dichterbij

x68 gaat eruit tegen 2020