Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling


Hij doet het niet zelf, maar de astronauten die Elon Musk voor zich heeft werken gaan op ruimtewandeling. SpaceX test technologie die baanbrekend zou zijn in een aankomende ruimtewandeling die nu al geschiedenis schrijft: het is de eerste ruimtewandeling door een privaat bedrijf.

Eerste commerciële ruimtewandeling

De ruimtepakken die de astronauten dragen zijn dun en de cabine heeft geen airlock, waardoor het risicovol is, maar SpaceX wil graag testen hoe zo’n ruimtewandeling in zijn werk gaat. 20 minuten lang zullen een miljardair, een voormalig militair piloot en twee SpaceX-medewerkers gaan ‘wandelen’. Ze doen dat op ongeveer 700 kilometer hoogte vanaf de aarde.  

Het wordt een bijzondere missie, want tot nu toe hebben alleen overheidsastronauten dit gedaan bij het International Space Station dat zich 400 kilometer boven aarde bevindt. Het is sowieso een heet hangijzer, zo’n ruimtewandeling. Veel ruimtebedrijven willen zich er niet meer aan wagen door de grote risico’s die eraan kleven. 

Polaris Dawn

SpaceX gaat er wel voor. In de Polaris Dawn-missie zullen ze de benen laten strekken in die oneindige ruimte. Er worden hierbij onder andere nieuwe dunne ruimtepakken getest en dus die manier om veilig naar buiten te gaan zonder dat er een luchtbrug op het ruimtevaartuig aanwezig is. Dat ze dit ook nog veel hoger boven de aarde doen waardoor ze meer last zullen hebben van straling, maakt het nog specialer. Maar dus ook risicovoller. Zeker omdat ze bij de Van Allen-riem langsgaan, waar geladen deeltjes rondzweven die satellieten kunnen verstoren en de menselijke gezondheid kunnen aantasten.

Voor SpaceX is deze missie meer dan dat: het is vooral het testen van materialen voor toekomstige maan- en mars-missies. Bij de ruimtewandeling wordt de volledige Crew Dragon even onderdeel van het vacuüm van de ruimte en twee astronauten zullen aan een zuurstoflijn buiten wandelen. Hiervoor moeten ze dagen voordat de wandeling begint al leren ademen en leren omgaan met zuurstof en stikstof. Vooral stikstof kan wel eens problemen geven, wat je ook wel ziet bij duikers die te snel omhoog gaan. Met echo-technologie gaan de astronauten checken of ze er geen bellen in hun bloed komen door stikstof. 

De missie vertrekt al bijna: morgen op 27 augustus is het zover. Dan houden we vijf dagen onze adem in voor de durfallen die deze spannende missie aangaan.

 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Space

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Het klinkt heel tof om hooggeplaatst te zijn bij NASA, maar we zouden momenteel niet willen ruilen met de mensen die die positie bekleden. Er is nogal een heet hangijzer dat moet worden aangepakt.

Technology13.08.2024

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Mars is onbewoonbaar, dat weten we allemaal uit de films. Maar zal de planeet altijd zo onbewoonbaar blijven? Niet als het aan deze wetenschappers ligt.

Technology09.08.2024

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Is de planeet dan bewoonbaar?
Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

SpaceX wil zijn Starship-raket in Australië laten landen

SpaceX wil zijn Starship-raket graag laten landen bij Australië in plaats van het gebruikelijke Amerika. Dat is niet eenvoudig.

Technology30.07.2024

SpaceX wil zijn Starship-raket in Australië laten landen

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen