Technology03.04.2022

Rusland stopt met ISS-samenwerking: dit is wat dat betekent


Oorlogvoering in de ruimte

Het zat eraan te komen: Rusland heeft de samenwerking rondom het International Space Station opgezegd. Het wil dat de sancties tegen het land worden opgeheven. Gebeurt dat niet, dan wil het niet langer samenwerken op het ISS. Iets wat vrij ongemakkelijk moet zijn voor de aanwezige astronauten, aangezien er op dit moment vier Amerikanen, twee Russen en één Europeaan aan boord zijn.

Roscosmos

Wat het stoppen van de samenwerking exact inhoudt, dat moet nog vorm krijgen, maar in ieder geval betekent het dat Rusland zich terugtrekt uit de lopende projecten. Of de kosmonauten op het ISS ook niet meer communiceren met de aanwezige astronauten, en of Rusland dan bijvoorbeeld meer eigen onderzoeken gaat doen, dat is onbekend.

Op Twitter startte de directeur van Roscosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie, een verhandeling over het stilleggen van de samenwerking op het ISS zolang “de illegale sancties niet volledig worden opgeheven”. Met de sancties doelt de organisatie op verboden van landen om zaken te doen met de Russen. Hoewel NASA al eerder heeft aangegeven dat deze sancties geen invloed hebben op de samenwerkingsverbanden op en rondom het ISS, wil Rusland dit dus wel gaan inzetten.

Eerder al dreigde Roscosmos het ISS in te zetten als ‘wapen’. Het impliceerde toen dat het pensioen van het ISS, waarbij het over zo’n 8 jaar vanuit de ruimte teruggebracht zou worden op aarde (maar wel met een flinke plons in de oceaan zou eindigen, op het ‘ruimtekerkhof’), misschien helemaal niet zo veilig zou verlopen. De Russen bedienen de raketten die het ISS aansturen, waardoor de Roscosmos-directeur in een tweet even benoemde dat het ISS ook zomaar op het vasteland van de Verenigde Staten zou kunnen neerstorten.

Sancties tegen Rusland

Hoewel het nu niet meer zulke heftige dreigementen maakt, is het alsnog kwalijk dat het de samenwerking compleet opschort. Volgens Roscosmos zijn de sancties tegen Rusland bedoeld om “de Russische economie te ruïneren, de burgers van het land tot wanhoop te brengen, honger te laten leiden en het land op zijn knieën te krijgen”. Geen enge dreigementen dit keer, maar de uitspraken zijn er niet bepaald milder op geworden.

Het doet wel afvragen hoe dat zit met oorlog in de ruimte. Immers draait oorlog vaak om grondgebied en de ruimte: van wie is die eigenlijk? Van niemand. In de Koude Oorlog zijn er meer regels en wetten ontwikkeld rondom oorlogvoering in de ruimte. Iets wat werd bezegeld in de ruimte, want op juli 1975 schudden de Amerikaanse generaal Thomas Stafford en cosmonaut Alexei Leonov handen om de regels definitief te maken.

Outer Space Treaty

Tenminste, zeven jaar ervoor waren de afspraken eigenlijk al gemaakt in de vorm van de Outer Space Treaty. Het Ruimteverdrag verbiedt het plaatsen van massavernietigingswapens of kernwapens rond de baan van de aarde, op de maan of op andere hemellichamen. Het Ruimteverdrag verbiedt ook het opzetten van militaire bases, het bouwen van forten, het testen van wapens en het uitvoeren van militaire manoeuvres in de hemellichamen of op de maan. Het is dus een enorm belangrijk verdrag, waaraan landen zich tot nu toe hebben gehouden. Het verdrag is er dan ook puur op gebouwd om te zorgen dat oorlogen en vijandigheid van aarde niet de oversteek zouden maken naar de ruimte.

Loopt dat gevaar nu de Russen niet bepaald amused zijn over de sancties? Er lijkt nog weinig te zijn om ons zorgen over te maken: immers legt het puur de samenwerking stil en is het zich voor zover bekend niet aan het bewapenen. Dat geldt niet voor de Verenigde Staten: dat heeft sinds een paar jaar een militaire ruimteorganisatie genaamd Space Force. Die is er wel alleen voor communicatie en beveiliging, wie weet waar het toe in staat is als het eenmaal misgaat?

SpaceX dan maar?

Tegelijkertijd zijn er namelijk enkele mazen in de wet: deze regelgeving is immers gemaakt in een periode waarin de technologische ontwikkelingen lang niet zo ver waren als nu, naast dat de ruimte toen een speelveld was van overheidsorganisaties. Nu is er kunstmatige intelligentie en wordt er gewerkt met private organisaties.

Juist die laatste categorie kan olie op het vuur gooien. Elon Musk heeft zich weleens laten ontvallen dat SpaceX de rol van Rusland kan overnemen. Althans, dat zei hij niet in zoveel woorden. Onder het zojuist besproken dreigement rondom het pensioen van ISS plaatste hij simpelweg een plaatje met het logo van SpaceX, waarmee hij wil zeggen: SpaceX kan als het moet ook helpen met zijn raketten.

Maar goed, zo ver is het nog lang niet. Eerst even een pauze, aldus Roscosmos. Het is opvallend dat de Russische organisatie hier nu mee komt: het heeft vorige week nog een NASA-astronaut teruggebracht naar aarde met zijn Soyuz-raket. Wanneer de pauze op de samenwerking ingaat, dat moet Roscosmos nog duidelijk maken.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over NASA

NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af

Het was de bedoeling dat de rover mee zou reizen naar de maan om op het wat minder bekende gedeelte te zoeken naar water, maar NASA trekt de stekker eruit.

Technology18.07.2024

NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Verder lezen over Rusland

Derde koelvloeistof lekkage van Russische ISS capsules

Rusland geeft op dit moment al haar geld uit aan een oorlog die nooit begonnen had mogen worden, maar dat geldt natuurlijk voor alle oorlogen. Het heeft het land in een isolement geduwd. De enige plek waar Rusland en de...

Technology10.10.2023

Derde koelvloeistof lekkage van Russische ISS capsules

Wat wil iedereen eigenlijk met de maan?

NASA heeft dit jaar niet zoveel publiekelijk spannende dingen te vertellen over de Artemis-missies. Dat is niet zo gek: de eerste is uiteindelijk goed vertrokken, de tweede vertrekt pas in november 2024 en de derde -waar...

Technology17.08.2023

Wat wil iedereen eigenlijk met de maan?

Russen op weg naar de maan

De maan is weer razend populair. Nadat, in 1969, de Amerikanen als eerste een mens over ons zuster hemellichaam lieten lopen, nam de interesse voor maanmissies midden jaren 70 af. Nu, bijna 50 jaar later is de maan weer...

Technology11.08.2023

Russen op weg naar de maan

Voor het eerst in anderhalf jaar een raket gelanceerd die niet op Oekraïne gericht is
Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Het is inmiddels al bijna anderhalf jaar oorlog in Oekraïne. De Russen vielen het land binnen en zijn niet meer weggegaan. Tijdens de invasie waren er hogere pieken in straling waargenomen rondom Chernobyl. De verklarin...

Cybercrime08.08.2023

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Airbus bezorgt over de staat van haar toestellen in Rusland

Door de oorlog in de Oekraïne mogen Westerse bedrijven al bijna een jaar niet meer handelen met Rusland. Veel bedrijven hebben zich dan ook al teruggetrokken uit het land. Dat geldt ook voor het onderhoud van Westerse p...

Technology20.02.2023

Airbus bezorgt over de staat van haar toestellen in Rusland

Russische luchtvaartmaatschappijen kunnen onderhoudsschema's niet meer volhouden
Fun: ‘Referendum’ vraagt Russen zich aan te sluiten bij Nederland

Arjen Lubach staat bekend als een notoire grappenmaker. Natuurlijk, smaken verschillen en je moet ervan houden. Zoals de hilarische America First, Netherlands Second video uit 2017 aan het adres van toenmalig net gekozen...

Entertainment23.09.2022

Fun: ‘Referendum’ vraagt Russen zich aan te sluiten bij Nederland

Russisch ruimtestation ROSS is kleinschalig, maar met grote ramen

De Russen hebben besloten om niet meer mee te doen met een nieuw International Space Station. Het wil een eigen ruimtestation ontwikkelen waar alleen kosmonauten werken (Russische astronauten). Het eerste ontwerp is alva...

Technology17.08.2022

Russisch ruimtestation ROSS is kleinschalig, maar met grote ramen

De Russen zijn klaar met het ISS

Rusland heeft de knoop doorgehakt. Na enkele ‘dreigementen’ is het nu zeker dat ze het ISS gaan verlaten. Vanaf 2024 zullen zij het ruimtestation van de gezamenlijke ruimtevaartorganisaties letterlijk de rug toe kere...

Technology27.07.2022

De Russen zijn klaar met het ISS

UPDATE: Exit niet 2024, maar in 2028, als het eigen ruimtestation operationeel is

Verder lezen over Space

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

Sinds 2016 doet SpaceX volledig succesvol de ene lancering na de andere, maar nu is er voor het eerst weer een met de Falcon-9 mislukt.

Technology12.07.2024

SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

Het ziet er bijna uit alsof het uit een 3D-printer komt rollen. En een kleine spoiler: zo ziet het er niet alleen uit, het is ook zo. 

Technology05.07.2024

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder