Personeel OpenAI dreigt massaal op te stappen na ontslag CEO - [UPDATE]

Personeel OpenAI dreigt massaal op te stappen na ontslag CEO - [UPDATE]

UPDATE: Druk van personeel heeft succes, Altman keert terug

Vorig artikel Volgend artikel

UPDATE (22-11, 7u50): De actie van het personeel van OpenAI, een brief en het dreigement om massaal op te stappen, lijkt succes te hebben. Vannacht heeft het bestuur van OpenAI bekend gemaakt dat er een principe akkoord is om Sam Altman weer te benoemen als CEO van het bedrijf. Inmiddels heeft Altman zelf ook al via X op zijn terugkeer gereageerd. Daarin zegt hij dat hij van het bedrijf houdt en dat alles wat hij de afgelopen dagen gedaan heeft, in dienst stond van het bij elkaar houden van het team en diens missie. Tsja, als ze allemaal inderdaad naar Microsoft overgestapt waren, dan was het natuurlijk ook één team gebleven.

Met de terugkeer van Altman valt meteen ook het doek voor het huidige bestuur van OpenAI, dat zijn hand overduidelijk overspeeld heeft toen het besloot om Altman de laan uit te sturen. De oude nieuwe CEO laat in zijn post op X ook al duidelijk blijken dat OpenAI een nieuw bestuur krijgt. “…met het nieuwe bestuur en met de steun van satya (Nadella, red) kijk ik ernaar uit om terug te keren naar openai en voort te bouwen op onze sterke samenwerking met msft”, aldus Altman.

Oorspronkelijke artikel:

Eind vorige week werd mede-oprichter en CEO van OpenAI – het bedrijf achter ChatGPT, Sam Altman, vrij onverwacht ontslagen. Het bestuur had geen vertrouwen meer in hem. Echter, daar dachten het personeel en een van de grootste investeerders van OpenAI, Altman werd verweten dat hij niet Open een consequent was in zijn communicatie en gedrag. Microsoft, anders over. Nadat het hele weekend zonder succes onderhandeld is over het mogelijk terugdraaien van dat ontslag, heeft een nieuwe wending in het verhaal er gisteren voor gezorgd dat de paniek bij OpenAI – en haar bestuur – volledig toegeslagen is.

Personeel dreigt massaal op te stappen

Ineens werd namelijk bekend dat de ontslagen Altman bij Microsoft in dienst treedt. Om de duimschroeven van het bestuur van OpenAI nog wat verder aan te draaien, volgde gisteren een brief van de medewerkers van OpenAI aan het adres van dat, in hun ogen, incompetente bestuur. In die brief, die door zo’n 90 procent (700 van de 770), van alle personeelsleden ondertekend is, staat dat zij niet meer voor deze incompetente bestuurders willen werken en overwegen om over te stappen naar Microsoft en Altman te volgen.

Inmiddels zou Microsoft al aangegeven hebben wel oren te hebben naar een overstap van het OpenAI personeel. Die zouden dan aan de slag kunnen bij de nieuwe afdeling die door Altman, samen met Sam Brockman, die samen met Altman bij OpenAI vertrokken vorige week, gerund gaat worden.

Altman en Brockman onder de pannen bij Microsoft

Het zal niemand verbazen dat die nieuwe afdeling zich gaat bezighouden met AI. Om precies te zijn gaan ze onderzoek doen naar kunstmatige intelligentie. Medewerkers van OpenAI zeggen dat Microsoft hen inmiddels al heeft laten weten dat er voor iedereen die wil overstappen een baan in het verschiet ligt.

In een post op X zegt Microsoft topman Satya Nadella dat zijn bedrijf er alles aan zal doen om de samenwerking met OpenAI succesvol te continueren. Maar, hij zegt ook letterlijk dat ze met veel enthousiasme kunnen melden dat Sam Altman en Greg Brockman, samen met collega's, zich bij Microsoft zullen voegen om leiding te geven aan een nieuw geavanceerd AI-onderzoeksteam.

“We kijken ernaar uit om snel actie te ondernemen om hen te voorzien van de middelen die nodig zijn voor hun succes”, aldus Nadella.

Wordt vervolgd

Of de soep zo heet gegeten gaat worden? Microsoft is een partner van OpenAI en zal, ondanks de woorden van Nadella, toch ook wat voorzichtiger willen opereren. Tenzij ze natuurlijk er op uit zijn – gezien de onzekere en bijna onwerkbare situatie die nu bij OpenAI ontstaan is – het allemaal zelf in beheer te nemen. En dan is het overnemen van de twee belangrijkste topmannen, en zoveel mogelijk ervaren personeelsleden, een prima begin.

Rest alleen nog de vraag hoe strijdbaar de bestuurders en (nieuwe) directie van OpenAI zijn. Ik bedoel, personeel dat ontslagen wordt, zoals Altman, kun je niet meer aan een eventueel concurrentiebeding houden. Personeel dat vrijwillig opstapt, wel. Hoe dan ook, volgens The Information zouden inmiddels al tientallen personeelsleden hun baan bij OpenAI hebben opgezegd nadat begin deze week duidelijk werd dat hij niet zou terugkeren als CEO. Dat was een van de eisen die het personeel in de brief aan het bestuur kenbaar maakte.

Interim CEO en boze investeerders

Intussen volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Zo dreigen investerders van OpenAI met een rechtszaak tegen het huidige bestuur. Die investeerders zijn natuurlijk vooral bezorgd om hun geld. De chaos in de directie en het bestuur van OpenAI kan de (beurs)waarde van het bedrijf flink doen dalen.

In een poging die koersval te voorkomen, heeft het bestuur van OpenAI vandaag in alle haast een interim-CEO aangesteld. De voormalige baas van Twitch, Emmet Shear, zal de taken van de ontslagen Altman voorlopig waarnemen.

Inmiddels heeft een van de bestuursleden van OpenAI al openlijk afstand genomen van zijn collega bestuurders. Ilya Sutskever is namelijk ook een van de ondertekenaars van de brief aan het adres van het bestuur – min of meer ook zichzelf dus. Op X zegt Ilya spijt te hebben van het feit dat hij meegewerkt heeft aan het ontslag van Altman en de handelingen van het bestuur in die zaak.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...