Neuralink mag niet getest op mensen, hoe graag Musk ook wil

Neuralink mag niet getest op mensen, hoe graag Musk ook wil

Vorig artikel Volgend artikel

We schreven gisteren wel dat Chinese bedrijven er helaas om bekend staan dingen soms wat mooier te maken dan ze zijn, maar er zijn mensen die dat in de extremen hebben. Elon Musk bijvoorbeeld. Zo zou Neuralink eigenlijk vorig jaar al op mensen moeten worden getest, toen werd het de eerste helft van dit jaar, maar nu lijkt het er toch echt op dat dat geen realistisch doeleinde is. Elon Musk vindt dat het allang kan, maar daar denken de organen die toestemming moeten verlenen heel anders over.

FDA-toestemming

In de Verenigde Staten heb je voor zoiets de FDA: de Food and Drug Administration. Hoewel het eigenlijk een soort equivalent is van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, is dat toch echt het orgaan dat over deze implantaten bij mensen gaat. En ja, met zulke nieuwe technologie die bovendien zeker ook kwaadschiks zou kunnen worden gebruikt, moet het zich wel een paar keer meer achter de oren krabben dan bij de volgende zoetstof die suiker moet vervangen.

Tot nu toe vangt Musk bot bij de FDA. Het ziet het nog niet zitten om de breingolfimplantaten, die Neuralink eerder succesvol in een varken en een aap plaatste, in mensen in te brengen. Reutersschrijft dat zeven huidige en voormalige werknemers hebben onthuld dat er begin 2022 toestemming is gevraagd aan de FDA en dat deze het afwees. Er zouden nog tientallen zaken zijn die Neuralink moet aanpassen, voor het die menselijke testfase in mag.

Neuralink

Hier schijnt het bedrijf nu al een jaar druk mee doende te zijn. Zo zou vooral de lithium-batterij die voor energie moet zorgen een zorg zijn. Ook is het de vraag hoe het zit met die minidraadjes: aan het implantaat: wat als die eindigen in een ander deel van de hersenen? Ook heeft de FDA vragen bij hoe het apparaat zonder beschadigingen aan het hersenweefsel kan worden verwijderd.

Dat er dit voorjaar al toestemming komt, dat lijkt ons sterk. Daarnaast kampt het bedrijf ook nog met commentaar van dierenwelzijnsorganisaties, die menen dat het niet ethisch verantwoord en zelfs schadelijk was voor de dieren om de implantaten bij hen in te bouwen. Het moet frustrerend zijn voor Musk, die al in 2020 startte Neuralink klaar te maken voor menselijke tests. Tot die tijd moeten we het doen met tests buiten het menselijk lichaam, zoals vorig jaar met een verlamde man.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...